Ανταπόκριση: Αγγελική Στελλάκη

Χαμένες μπομπίνες με φιλμ, αρχειακό και σπάνιο υλικό από τις αρχές του 20ού αιώνα, εικόνες μέχρι πρότινος εξαφανισμένες μεταμορφώνονται σε τέχνη και βρίσκουν τον δρόμο τους στη μεγάλη οθόνη. Μερικές από αυτές παρουσιάζονται στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στα Μικροσκοπικά Σώματα: Ο ενδόμυχος κόσμος του Φ. Πέρσι Σμιθ, ο φυσιοδίφης και κινηματογραφιστής Φ. Πέρσι Σμιθ μάς αποκαλύπτει έναν ολόκληρο κόσμο που δεν γνωρίζαμε. Ο Σμιθ στις αρχές του 20ού αιώνα κατάφερε να κινηματογραφήσει τον μικρόκοσμο που μας περιβάλει και να αποκαλύψει τα μυστικά της φύσης. Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του μικροκινηματογράφου που κατάφερε να μας δείξει τα φυτά να μεγαλώνουν και τις μέλισσες να μαζεύουν τη γύρη.

Το έργο του παρουσιάστηκε σε ντοκιμαντέρ παραγωγής του βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (BFI), το οποίο προβλήθηκε στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ενότητας «Film Forward» που φιλοξενεί πειραματικές ταινίες. Ο κόσμος που γνωρίζουμε μετατρέπεται σε κάτι ανοίκειο και παράξενο, υπό τους ήχους του τραγουδιστή των Tindersticks.

Για περισσότερο από μισό αιώνα έμειναν θαμμένες στον πάτο μιας πισίνας, στο Γιούκον του Καναδά, σπάνιες ταινίες του βωβού σινεμά (πολλές από αυτές θεωρείτο ότι είχαν χαθεί για πάντα), καθώς και αρχειακό υλικό.

Οι εικόνες αυτές, μαζί με φωτογραφίες των αρχών του 20ού αιώνα, συγκεντρώθηκαν για να αφηγηθούν την ιστορία του Ντόσον Σίτι, της πόλης που αναπτύχθηκε με τον «Πυρετό του Χρυσού», όταν επίδοξοι χρυσωρύχοι έφταναν εκεί σε αναζήτηση πλούτου.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την ανάπτυξη της πόλης, του πολιτισμού και των κινηματογράφων της (από εκεί ξεκίνησε και ο μεγαλοϊδιοκτήτης θεατρικών αιθουσών Αλέξανδρος Πανταζής), προβάλλοντας εικόνες των βωβών ταινιών που ανακαλύφθηκαν τυχαία και σκιαγραφώντας το πορτρέτο μιας πόλης και μιας εποχής με τρόπο σχεδόν ποιητικό.

Ποιητικό είναι και το υπέροχο ντοκιμαντέρ της Κάτια Γκάουριλοφ που προβλήθηκε δωρεάν στο πλαίσιο της ενότητας «Μειονότητες».

Το ντοκιμαντέρ Το Μαγικό Δάσος της Κάισα αφηγείται την ιστορία της Κάισα, μέλος της φυλής των Σκολτ Σάμι, και την καταστροφή που υπέστησαν οι Σάμι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σκηνοθέτις, εγγονή της Κάισα, ανακάλυψε το υλικό -φιλμ 16mm που είχε τραβήξει ο Ελβετός συγγραφέας Ρομπέρ Κροτέ και ο ισπανός φωτογράφος Ενρίκε Μέντεθ.

Ανακάλυψε, επίσης, ηχογραφήσεις του Κροτέ -ο οποίος έγραψε και βιβλίο με τις ιστορίες που του είχε αφηγηθεί η Κάισα, παραμυθού της φυλής της. Κάνοντας επιλεγμένα χρήση animation, η Γκάουριλοφ αποτίει φόρο τιμής στη γιαγιά της και σε έναν νομαδικό τρόπο ζωής που δεν υπάρχει πια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ