Με εμφανώς λιγότερες επιλογές από ότι αναμενόταν, η Google ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά το πρώτο αρθρωτό, αναβαθμίσιμο smartphone του Project Ara. Επεξεργαστής εφαρμογών, γραφικών, μνήμη, οθόνη, κεραίες, αισθητήρες και μπαταρία παραμένουν στη θέση τους μόνιμα, και έτσι το modular smartphone της Google μπορεί να αναβαθμιστεί μόνο ως προς τη δευτερεύουσα οθόνη, την κάμερα, τα ηχεία, τα μικρόφωνα και το στυλ…

Στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της, η Google έδειξε τις τελικές προδιαγραφές του πρώτου αρθρωτού smartphone που θα φτάσει σύντομα στα χέρια τους. Το Project Ara έχει πλέον αποφοιτήσει από την ομάδα Advanced Technology and
Projects, έγραψε σχετικά το Wired και αποτελεί πλέον ξεχωριστή ομάδα, η οποία έχει δώσει 30 πρότυπα Ara για
καθημερινή χρήση σε άλλους Googlers για να τα δοκιμάσουν και να πληροφορούν σχετικά τους μηχανικούς του.

Οι διαθέσιμες θέσεις για νέα modules είναι έξι (ορθογώνια 1×2 και τετράγωνα 2×2) και ο χρήστης θα μπορεί να αφαιρέσει ένα υπάρχον για ένα άλλο μέσω λογισμικού, ως πρόνοια για την προφύλαξη της καλής λειτουργίας του αποσυναρμολογούμενου τηλεφώνου. Ο χρήστης θα μπορεί να προμηθευτεί και να εξοπλίσει το Ara του με μια μικρή δευτερεύουσα οθόνη (προβολής σύντομων πληροφοριών), καλύτερη κάμερα, ηχεία και μικρόφωνα ή να προσθέσει στήριγμα, αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος και μη λειτουργικά μέρη που απλά προσθέτουν στυλ.

Η αλλαγή των τμημάτων του smartphone θα γίνεται μέσω λογισμικού αλλά και με με φωνητική εντολή. Απογοητευτικό ήταν ότι στο νέο πρότυπο Ara δεν υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης του SoC, της RAM, ή της οθόνης (στάνταρτ 5,3»). CPU, GPU, κεραίες, αισθητήρες, μπαταρία και οθόνη είναι προεπιλεγμένα.

Οι developers θα έχουν στα χέρια τους το πρώτο Ara το φθινόπωρο του 2016. Στην αγορά, τα πρώτα αρθρωτά Ara αναμένονται το 2017.


Δείτε το βίντεο της Google ATAP για το νέο Ara.

To Ara ταξίδεψε υπό μορφή 11 προτύπων στο Πουέρτο Ρίκο τον Ιανουάριο του 2015 και περιελάμβανε 30 διαφορετικά module. Έκτοτε, οι επιλογές περιορίστηκαν σημαντικά, αφού φαίνεται πως τελικά αποδεικνύεται πιο δύσκολο να κατασκευαστεί ένα smartphone συνδυάζοντας τμήματα διαφορετικών κατασκευαστών. Η αρχική ιδέα για τη συναρμολόγηση smartphone κομμάτι-κομμάτι ήταν πολύ διαφορετική.

Η LG είναι η πρώτη που λανσάρει ένα smartphone με τη λογική modular, το LG G5.
Δείτε ένα ολιγόλεπτο βίντεο για τα εξαρτήματα που προστίθενται στο LG G5 (LG Friends):

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr