Τις διαβουλεύσεις τους για τη νέα σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ συνεχίζουν η βρετανική κυβέρνηση και ευρωπαϊκή πλευρά, με τον πρόεδρο της ΕΕ να λέει πως τη Δευτέρα η «εντατική δουλειά τη Δευτέρα θα είναι καθοριστική». Συμφωνία έχει επιτευχθεί σε ορισμένα ζητήματα, με τη βρετανική πρωθυπουργία να επιβεβαιώνει πως ένα από αυτά είναι το άμεσο «φρένο» σε παροχή επιδομάτων σε μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται μεταξύ διαπραγματευτικών ομάδων στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ντέιβιντ Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε, σε tweet του, ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, η εντατική δουλειά του επόμενου 24ωρου είναι καθοριστική».

Ο Τουσκ έχει αναφέρει πως εάν υπάρξει πρόοδος, η πρόταση θα τεθεί άμεσα στα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ.

Το γραφείο του Κάμερον ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία για «φρένο έκτακτης ανάγκης» που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα για την παροχή επιδομάτων σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ.

Μιλώντας για «σημαντική πρόοδο» στο ζήτημα, εκπρόσωπος της βρετανικής πρωθυπουργίας ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι υπάρχει κείμενο που «καθιστά σαφές ότι οι τρέχουσες συνθήκες στη Βρετανία πληρούν τα κριτήρια για ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης».

Στόχος του Λονδίνου είναι να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε οι όροι της να τεθούν σε δημοψήφισμα εντός του έτους με ερώτημα την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

Η εφαρμογή του «φρένου» αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που εργάζονται στη Βρετανία για λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, πρόθεση του Κάμερον είναι το εργαλείο (το οποίο είναι θεωρητικά διαθέσιμο σε όλα τα μέλη της ΕΕ και χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

Τα τέσσερα κεντρικά θέματα που έχει θέσει ο Κάμερον είναι, υπενθυμίζεται, η εξαίρεση της Βρετανίας από την διαδικασία «όλο και στενότερης ευρωπαϊκής ενοποίησης», ο περιορισμός παροχών σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ, η «κόκκινη κάρτα» εθνικών κυβερνήσεων σε νομοθεσίες από την ΕΕ και η «ισότιμη μεταχείριση» χωρών που δεν βρίσκονται στην Ευρωζώνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ