Η θεωρία λέει ότι μία φορά στα 20 χρόνια, οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία παθαίνουν ένα σοβαρό τροχαίο δυστύχημα με την έννοια ότι πέφτουν εντελώς έξω στην πρόβλεψή τους για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές.

Όπως υπενθυμίζει το BBC, το 1970 οι έρευνες μιλούσαν για σαρωτική νίκη των Εργατικών, αλλά τις εκλογές κέρδισε ο Συντηρητικός Έντουαρντ Χιθ με 46% (οι Εργατικοί του Ουίλσον έλαβαν 43%).

Το 1992, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Εργατικοί του Νιλ Κίνοκ θα κέρδιζαν τον Τζον Μέιτζορ (τον πολιτικό που διαδέχθηκε την Μάργκαρετ Θάτσερ στην πρωθυπουργία), αλλά τελικά οι Συντηρητικοί κέρδισαν με 7,5 μονάδες διαφορά.

Αλλά και το 2015 αρκετές ήταν οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν, είτε νίκη των Εργατικών του Εντ Μίλιμπαντ είτε σκληρή μάχη με τους Συντηρητικούς του Κάμερον.

Τελικά, ο πρωθυπουργός Κάμερον πήρε αυτοδυναμία (το 2010 είχε κερδίσει χωρίς αυτοδυναμία και συμμάχησε με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες), οι Εργατικοί καταποντίστηκαν και άλλαξαν αρχηγό.

Πολλές είναι οι ερμηνείες για αυτό το «τροχαίο δυστύχημα»: άλλοι δείχνουν κακή δουλειά από τους δημοσκόπους στην επιλογή του δείγματος, άλλοι μιλούν για απρόθυμους πολίτες να πουν τη γνώμη τους, για σιωπηλές ή ράθυμες μειοψηφίες και πλειοψηφίες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη συσταθεί Επιτροπή ειδικών πανεπιστημιακών που θα εξετάσει το θέμα. Το πόρισμα αναμένεται περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Και βέβαια το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα, δεδομένου ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν ή να φύγουν από την ΕΕ.

Ήδη, οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοπαλία. Το πώς θα εξελιχθεί το όλο ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία και το ερώτημα που θέτει το BBC είναι εξαιρετικά σαφές: «θα επιβεβαιωθεί η ‘θεωρία του τροχαίου μια φορά στα 20 χρόνια’ ή θα γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχει θεμελιώδες θέμα με το πώς γίνονται οι πολιτικές δημοσκοπήσεις στη χώρα;»

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ