Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τζάστιν Τριντό: Βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του
Τρυφερές οικογενειακές στιγμές με τη σύζυγό του, τη δημοσιογράφο Σοφί Γκρεγκουάρ

Τζάστιν Τριντό: Βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του

Η γέννησή του μεταδόθηκε σαν εθνικό γεγονός από τα καναδικά μέσα ενημέρωσης: ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1971, ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Πιέρ Τριντό απέκτησαν τον πρώτο τους παιδί, τον Τζάστιν. Σήμερα, είναι ο νέος ηγέτης του Καναδά.

Η γέννησή του μεταδόθηκε σαν εθνικό γεγονός από τα καναδικά μέσα ενημέρωσης: ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1971, ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός της χώρας Πιέρ Τριντό και η κατά 30 χρόνια νεώτερη σύζυγός του Μάργκαρετ απέκτησαν τον πρώτο τους παιδί, τον Τζάστιν.

Από εκείνη την πρώτη μέρα της ζωής του, εκούσια ή ακούσια, ο Τζάστιν δεν απομακρύνθηκε ποτέ από το επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος.

Στα 43 του σήμερα, νέος, ευπαρουσίαστος, χαρισματικός και παντρεμένος με μια λαμπερή γυναίκα, τη δημοσιογράφο Σοφί Γκρεγκουάρ, ο Τζάστιν Τριντό είναι ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά.

Τον Απρίλιο του 2013, με τεράστια άνεση (80,1%), εκλέχθηκε ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων, ακριβώς 45 χρόνια και μία εβδομάδα από τότε που ο πατέρας του σημείωνε μία παρόμοια πολιτική νίκη.

Οι Συντηρητικοί της κυβέρνησης επέμεναν τότε ότι οι παράλληλοι βίοι πατέρα και γιου τερμάτιζαν κάπου εκεί. Ο Τριντό ο νεώτερος ωστόσο έδωσε από την αρχή δείγματα πολιτικής γραφής, καταφέρνοντας να προσελκύει τεράστια πλήθη στις πολιτικές συγκεντρώσεις του.

Ως πρωθυπουργός πλέον του Καναδά, ο Τζάστιν Τριντό θα πρέπει να παλέψει με το βαρύ όνομα του πατέρα του – τόσο προσφιλές στους Καναδούς, ώστε να γεννήσει ένα νέο κίνημα στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας, την «τριντομάνια».

Θα πρέπει επίσης να πείσει ένα σκεπτόμενο κοινό πως εκτός από τη λάμψη του πατέρα του έχει και την πολιτική του υπόσταση. Βρίσκεται σε μια χώρα όπου η οικογενειοκρατία στην πολιτική σπανίζει.

Η μεγαλύτερη ωστόσο πρόκληση για τον Τζάστιν Τριντό ήταν που ανέλαβε τα ηνία του Κόμματος των Φιλελευθέρων σε μια πολύ δύσκολη φάση. Στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές στη χώρα, τον Μάιο του 2011, οι Φιλελεύθεροι έγιναν για πρώτη φορά τρίτο κόμμα.

«Ηξερα πως η πρόκληση που θα αντιμετώπιζα σε όλη μου τη ζωή θα ήταν εκείνοι που πιστεύουν ότι περίμενα όλα να μου έρθουν εύκολα στην πολιτική χάρις στο επίθετό μου, ότι έχω το δικαίωμα να βρίσκομαι σε αυτόν τον χώρο λόγω του πατέρα μου και του παππού μου», είχε πει ο ίδιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την ηγεσία του κόμματος -ο πατέρας της μητέρας του, ο Τζέιμς Σινκλέρ, είχε διατελέσει υπουργός επίσης στην κυβέρνηση των Φιλελευθέρων.

«Κατά κάποιον τρόπο είναι παράλληλα υποτιμημένος αλλά και υπερτιμημένος, έχει λιγότερα από τα απαιτούμενα προσόντα αλλά είναι και ο καταλληλότερος για αυτή τη θέση, η προσωποποίηση της νοσταλγίας αλλά και του μέλλοντος», είχε γράψει τότε ο καναδός αρθρογράφος Ααρον Ουέρι στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Maclean», σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει το «φαινόμενο Τζάστιν Τριντό».

Στη συνείδηση των περισσότερων Καναδών, τουλάχιστον των παλαιότερων, το όνομα του Τζάστιν είναι συνυφασμένο με τη θυελλώδη σχέση των γονιών του.

Τη δεκαετία του 1980, λίγο αφότου ο γάμος του τότε πρωθυπουργού και της συζύγου του κατέρρεε μπροστά στα φωτογραφικά φλας – ο καναδικός Τύπος έβριθε εκείνη την εποχή φωτογραφιών της Μάργκαρετ να διασκεδάσει με την ψυχή της στα ξέφρενα πάρτι του θρυλικού «Studio 54» ενόσω ο Πιέρ έδινε μία ακόμη προεκλογική μάχη – ο Τζάστιν και τα δύο αδέλφια του μετακόμιζαν με τον πατέρα τους στην Οτάβα.

Τα παιδικά του χρόνια ήταν μοιρασμένα ανάμεσα στη χλιδή και την απλότητα, θα αποκαλύψει ο ίδιος ο Τζάστιν Τριντό πολλά χρόνια αργότερα. Κάθε πρωί το σχολικό τον παραλάμβανε από την πρωθυπουργική κατοικία για να τον πάει στο δημόσιο δημοτικό.

«Υπήρχαν μεσημέρια που δεν μπορούσα να φάω στο σχολείο, καθώς έπρεπε να τρέξω στο σπίτι γιατί θα γευματίζαμε με τη βασίλισσα», έχει πει.

Σε αντίθεση με τα παιδικά του χρόνια, η ανέμελη φοιτητική ζωή τού Τζάστιν δεν είχε ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Δύο θάνατοι όμως τον έφεραν ξανά μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας. Το 1998, ο μικρότερος αδελφός του Μισέλ παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα σε χιονοδρομικό κέντρο της Βρετανικής Κολομβίας. Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. Ηταν μόλις 23 ετών. Η συμπάθεια των Καναδών στο βαρύ πένθος της οικογένειας ήταν αναπάντεχη.

Δύο χρόνια μετά, καταρρακωμένος ψυχικά και σωματικά, ο Πιερ Τριντό άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών. Στην κηδεία του, ο Τζάστιν έδωσε τα πρώτα δείγματα πολιτικής γραφής.

Με δάκρυα στα μάτια, εκατομμύρια Καναδοί τον άκουγαν να εκφωνεί τον επικήδειο λόγο. Αρκετοί από αυτούς είδαν στο πρόσωπο του ώριμου πια Τζάστιν τον μελλοντικό ηγέτη του Καναδά.

Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία

H Όλγα Γεροβασίλη βγήκε από την αίθουσα της συνεδρίασης καταγγέλλοντας τις διαρροές ως συνειδητό τορπιλισμό της διαδικασίας και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024