Σάββατο 11 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σωκράτης Σινόπουλος: «Πλέον είναι της μόδας να ασχολείται κάποιος με τα ιστορικά παραδοσιακά όργανα»

Σωκράτης Σινόπουλος: «Πλέον είναι της μόδας να ασχολείται κάποιος με τα ιστορικά παραδοσιακά όργανα»

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση Τον Σωκράτη Σινόπουλο τον έχουμε ακούσει –ζωντανά ή σε ηχογραφήσεις– να παίζει με τον Ross Daly, την Ελένη Καραΐνδρου, τη Δόμνα Σαμίου, τον Ara Dinkjian και τον Charles Lloyd, και να βάζει τη δική του εκφραστική σφραγίδα σε ιδιώματα που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα, από την παράδοση έως τη σύγχρονη, διεθνή […]

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Τον Σωκράτη Σινόπουλο τον έχουμε ακούσει –ζωντανά ή σε ηχογραφήσεις– να παίζει με τον Ross Daly, την Ελένη Καραΐνδρου, τη Δόμνα Σαμίου, τον Ara Dinkjian και τον Charles Lloyd, και να βάζει τη δική του εκφραστική σφραγίδα σε ιδιώματα που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα, από την παράδοση έως τη σύγχρονη, διεθνή δημιουργική μουσική.

Αν και έχει ασχοληθεί με πολλά όργανα, το ενδιαφέρον του τράβηξε η πολίτικη λύρα, στα 14 του χρόνια. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο Eight Winds, οι Οκτώ Άνεμοι που θα φυσήξουν το βράδυ του Σαββάτου 24/10 και θα φέρουν το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για ένα ταξίδι στην ελληνική μουσική παράδοση, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το όνομά σας σήμερα είναι συνυφασμένο με την πολίτικη λύρα. Θεωρείτε πως το εν λόγω μουσικό όργανο έχει βρει τη θέση που του αξίζει στην πολιτιστική μας παράδοση;
«Θα έλεγα ναι. Και το ίδιο ισχύει για όλα τα ιστορικά παραδοσιακά όργανα για τα οποία είναι πολύ έντονο το ενδιαφέρον των νέων μουσικών τα τελευταία χρόνια. Εκεί όπου πριν 20-30 χρόνια κάποια από αυτά τα όργανα κινδύνευαν να εξαφανιστούν από τη μουσική μας ζωή, τώρα διδάσκονται στα μουσικά σχολεία, τα ωδεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και νομίζω ότι είναι πλέον και λίγο της μόδας να ασχολείται κάποιος με αυτά».

Για τους απλούς ακροατές, θα μπορούσατε να αναφέρετε τις διαφορές της πολίτικης, της κρητικής, της ποντιακής, ακόμα και της κυπριακής λύρας;
«Ουσιαστικά οι διαφορές είναι ελάχιστες και αφορούν κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Όλες είναι απόγονοι του ίδιου πρωτότυπου οργάνου όπως είναι ακόμα και η Βουλγάρικη λύρα, η λύρα της Κροατίας και η λύρα της Καλαβρίας στην Ιταλία. Παρ’ όλο που ασχοληθήκαμε για πολύ καιρό με τις διαφορές τους, και καλώς κάναμε, νομίζω χρειάζεται τώρα να δούμε και τις ομοιότητές τους, που είναι σαφώς συντριπτικά περισσότερες και βλέποντας τις ομοιότητες γενικώς ίσως μπορέσουμε να αντιληφθούμε και το ενιαίο όλου αυτού του μουσικού χώρου, μια διαπίστωση που θεωρώ ότι είναι η προϋπόθεση για να μπορέσουμε να αρθρώσουμε σύγχρονο μουσικό λόγο».

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που σήμερα διαμορφώνουν τη μουσική προσωπικότητα του Σωκράτη Σινόπουλου;
«Είχα την τύχη να έχω σφαιρική μουσική παιδεία. Κλασική κιθάρα, βυζαντινή μουσική και παραδοσιακό τραγούδι και αργότερα, όταν άρχισα να παίζω τη λύρα είχα και πάλι την τύχη να συνεργαστώ με πολύ σημαντικούς μουσικούς σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών στυλ, από ινδική μουσική μέχρι τη τζαζ, οπότε όλα αυτά διαμόρφωσαν τη μουσική μου προσωπικότητα».

Αν η μουσική σας μπορούσε να αποτυπωθεί με χρώματα και εικόνες, ως ζωγραφική αναπαράσταση, τι θα ήταν αυτό που θα βλέπαμε αποτυπωμένο στον καμβά;
«Δεν ξέρω… κάθε φορά θα μπορούσε να είναι και κάτι άλλο, και αυτή είναι και η γοητεία της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής».

Η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά είναι γεγονός και έχει τίτλο Eight Winds. Θα θέλαμε να μας δώσετε το στίγμα του δίσκου και να μας πείτε πώς ήλθε η έμπνευση του τίτλου;
«Το Eight Winds το ηχογραφήσαμε μαζί με τα άλλα τρία μέλη του κουαρτέτου, τον Γιάννη Κυριμκυρίδη στο πιάνο, τον Δημήτρη Τσεκούρα στο μπάσο και τον Δημήτρη Εμμανουήλ στα τύμπανα και περιλαμβάνει κάποια δικά μου μουσικά θέματα τα οποία προσεγγίσαμε με έντονη αυτοσχεδιαστική διάθεση. Ο τίτλος, Οκτώ Άνεμοι, συμβολίζει τα διάφορα μουσικά στυλ με τα οποία έχουμε συνηθίσει να χαρακτηρίζουμε τις μουσικές που ακούμε. Και είναι μάλλον στη φύση του ανθρώπου να θέλει και ο ίδιος να ανήκει κάπου αλλά και η μουσική που ακούει να ανήκει κάπου, να έχει μια κάποια ταμπέλα. Στο Eight Winds αντιθέτως προσπαθήσαμε να μην ακολουθήσουμε αποκλειστικά κάποιο μουσικό στυλ, κάποιον άνεμο, αλλά να αναζητήσουμε το κέντρο μας αφήνοντας τους οκτώ ανέμους να φυσούν γύρω μας».
(σ.σ.) Οι οκτώ άνεμοι, στους οποίους αναφέρεται ο τίτλος του άλμπουμ, είναι η Τραμουντάνα ή Βοριάς (Β), ο Γραίγος ή Μἐσης (ΒΑ), ο Λεβάντες ή Απηλιώτης (Α), ο Σορόκος ή Εύρος (ΝΑ), η Όστρια ή Νοτιάς (Ν), ο Γαρμπής ή Λίβας (ΝΔ), ο Πουνέντες ή Ζέφυρος (Δ) και ο Μαΐστρος ή Σκίρων (ΒΔ).

Ποιος είναι ο λόγος που μέχρι πρόσφατα δεν είχατε συγκεντρώσει σε δισκογραφικές δουλειές τις προσωπικές σας μουσικές δημιουργίες;
«Δεν είχα μέχρι τώρα αισθανθεί την ανάγκη αλλά ήταν και θέμα συγκυριών. Θα έλεγα επίσης ότι δεν είχα και χρόνο να ασχοληθώ με τα πιο δικά μου πράγματα γιατί ήμουν πολύ απασχολημένος με τα τόσα πολλά και διαφορετικά μουσικά πρότζεκτ φίλων μουσικών τα οποία υποστήριξα με όλες μου τις δυνάμεις, ενώ παράλληλα δίδασκα μουσική για ένα σημαντικό μέρος του χρόνου μου. Φυσικά από όλα αυτά τελικά αποκόμισα πολύτιμες εμπειρίες για τη συνέχεια».

Έχετε δηλώσει πως πλέον αισθάνεστε πως ανήκετε κάπου μουσικά. Πού ανήκει ο μουσικός Σωκράτης Σινόπουλος και ποια μουσικά ιδιώματα Ανατολής και Δύσης τον γοητεύουν περισσότερο;
«Ο πιο οικείος σε εμένα χώρος ήταν και είναι η ελληνική παραδοσιακή μουσική καθώς και οι συγγενείς γειτονικές μουσικές παραδόσεις. Αλλά ταυτόχρονα ήμουν πάντα ανοιχτός σε όλα και στον μουσικό πειραματισμό γενικώς. Πολλά είναι τα ιδιώματα Ανατολής και Δύσης που με γοητεύουν αλλά το κέντρο μου παραμένει εδώ».

Ο Τσαρλς Λόυντ έχει αναφέρει για εσάς: «όταν παίζει ο Σωκράτης Σινόπουλος, μπορώ να δω όλη την Ιστορία να δονείται με τους αρχαίους ήχους των χορδών». Μια φράση με ιδιαίτερο βάρος που οδηγεί τον Σωκράτη Σινόπουλο στο συμπέρασμα ότι;
«Είναι πολύ τιμητικό να το λέει αυτό ένας τόσο σημαντικός μουσικός. Ο Τσαρλς Λόυντ έχει σπάνιο μουσικό ένστικτο και είναι ένας από τους μουσικούς που με έχουν επηρεάσει βαθιά».

Μιλήστε μας για τη μουσική σας παράσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 24/10, καθώς και για το τι θα ακολουθήσει μετά, για τον Σωκράτη Σινόπουλο.
«Στις 24/10 θα παρουσιάσουμε το έργο Eight Winds στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Θα είναι και η πρεμιέρα μας. Για τη συνέχεια δεν έχουμε ακόμα κάτι συγκεκριμένο αλλά σίγουρα θα κάνουμε αρκετές συναυλίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, κάτι που μας ενδιαφέρει εξ’ ίσου».

Πληροφορίες
Sokratis Sinopoulos Quartet
Eight Winds
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Κεντρική Σκηνή, ώρα έναρξης στις 20.30
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 10 – 15 – 18 – 28€
Μειωμένο ή Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 8 – 11 – 14 – 22€
Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 6 – 9 – 12 – 20€
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10€
Μετά τη συναυλία, συζήτηση με τον Σωκράτη Σινόπουλο
Συντονιστής: Χρήστος Καρράς, Γενικός Διευθυντής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής της Στέγης

entertainment.in.gr

Sports in

Αταμάν: «Σλούκας και Χουάντσο θα παίξουν 100% στο Final Four»

Ο Εργκίν Αταμάν εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τόσο ο διεθνής γκαρντ όσο και ο Ισπανός φόργουορντ θα προλάβουν το Final 4 της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Μαϊου 2024