Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τζίμι Μοράλες: Κωμικός, φίλαθλος, πιστός και υποψήφιος πρόεδρος

Τζίμι Μοράλες: Κωμικός, φίλαθλος, πιστός και υποψήφιος πρόεδρος

Στη Γουατεμάλα το κίνημα των «Αγανακτισμένων» πέτυχε την παραίτηση του προέδρου της χώρας, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη του νέου προέδρου την έκπληξη -τουλάχιστον στον πρώτο γύρο- έκανε ένας βετεράνος κωμικός: ο 46χρονος Τζίμι Μοράλες.

Στη Γουατεμάλα το κίνημα των «Αγανακτισμένων» πέτυχε την παραίτηση του προέδρου της χώρας, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη του νέου προέδρου την έκπληξη -τουλάχιστον στον πρώτο γύρο- έκανε ένας βετεράνος κωμικός: ο 46χρονος Τζίμι Μοράλες.

Για την ιστορία, έλαβε το 24% των ψήφων και στον δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσει την Σάντρα Τόρες, η οποία είναι σχετικά κοντά με σχεδόν 20%. Η ίδια υπήρξε πρώτη κυρία της Γουτεμάλας και είναι η δεύτερη φορά που διεκδικεί την προεδρία.

Ο Τζίμι Μοράλες υπήρξε η μεγάλη έκπληξη. Ενδεχομένως ούτε ο ίδιος πίστευε την απήχηση που θα είχε στο εκλογικό σώμα, ένα εκλογικό σώμα κουρασμένο από τους ίδιους και τους ίδιους πολιτικούς με τα προβλήματα (κυρίως τη φτώχεια και την εγκληματικότητα) να μένουν χωρίς λύση.

Φανατικός οπαδός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, ο Μοράλες εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο που θα γινόταν η επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων με τη φανέλα της Εθνικής.

«Την ακολουθώ παντού» δήλωσε σε δημοσιογράφο της El Pais. Δήλωσε και πολλά ακόμα: ευαγγελιστής, πιστός, άνθρωπος του λόγου («το μόνο μου όπλο»), άνθρωπος με πρόσωπο, όπως λέει ο ίδιος.

«Και πώς ο κόσμος θα πειστεί ότι εσείς δεν θα τον προδώσετε όπως οι πολιτικοί;» τον ρώτησε ο δημοσιογράφος της El Pais.

«Ο λόγος μου και το παρελθόν μου είναι τα μόνα όπλα που έχω. Ο κόσμος με ξέρει. Γνωρίζει από πού προέρχονται όλες οι πηγές εισοδήματος» απάντησε.

Έχει βέβαια και αρκετά συντηρητικές θέσεις: κατά του γάμου των ανθρώπων του ίδιου φύλου (η Νότιος και Κεντρική Αμερική έχουν κάνει σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με πρωτοπόρες την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και το Μεξικό), κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης.

«Το 97% του πληθυσμού της χώρας σκέφτεται με τις ηθικές χριστιανικές αξίες. Το να νομιμοποιήσουμε τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, θα προκαλούσε κοινωνική αταξία» θεωρεί.

Από τα χρόνια που ήταν ένας επιτυχημένος κωμικός της TV, ο Μοράλες δεν έκρυβε το πάθος του για την πολιτική. Όταν κάποτε είπε στη μητέρα του ότι θέλει να γίνει πρόεδρος, εκείνη μάλλον θύμωσε: «Εγώ δεν μεγάλωσα παιδιά για να τα δω κλέφτες» φέρεται να του απάντησε.

«Θέλω να γίνω πρόεδρος επειδή δεν είμαι κλέφτης» της απάντησε.

Παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, δηλώνει ότι θαυμάζει τον Μαχάτμα Γκάντι για την μεγαλοψυχία του, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν για τον απλό τρόπο που απευθυνόταν στους πολίτες, αλλά και τον τέως πρόεδρο της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, για την ειλικρίνειά του.

Και μιλώντας για ειλικρίνεια: Ο ίδιος δεν ξεχνά ότι ζει σε μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

«Στη Γουατεμάλα το να ασχολείσαι με την πολιτική σημαίνει να είσαι μονίμως υπό απειλή. Εσύ και τα μέλη της οικογένειάς σου. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωσή μου. Χρειάζεται γενναιότητα για να το αντιμετωπίσεις. Φοβήθηκα, αλλά δεν είμαι δειλός.»

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024