Εντός του επόμενου έτους, ίσως και τον Ιούνιο του 2016, θα κριθεί το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Independent, ο Κάμερον σχεδιάζει να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, τον Οκτώβριο, καθώς εκτιμά ότι όσο πιο σύντομα διεξαχθεί το δημοψήφισμα τόσο περισσότερες και καλύτερες θα είναι οι πιθανότητες για την κυβέρνησή του να αποσπάσει παραχωρήσεις από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Independent, οι πρόσφατες κρίσιμες εξελίξεις στην Ελλάδα και η πιθανότητα ενός Grexit έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Κάμερον να επισπεύσει το δημοψήφισμα – παρά τις αντιρρήσεις του υπουργού των Οικονομικών του Τζορτζ Οσμπορν. Το βασικό μήνυμα που ελήφθη στην Ντάουνινγκ Στριτ από τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ήταν η απροθυμία να απομακρυνθεί ένα κράτος-μέλος από το ευρωπαϊκό σχέδιο και άρα οι περισσότερες πιθανότητες για τη Βρετανία να πετύχει τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε υποσχεθεί τον Μάιο ότι το βρετανικό εκλογικό σώμα θα έχει την πρώτη του ευκαιρία από το 1975 να αποφασίσει για τη θέση της χώρας στην ΕΕ. Από την κυβέρνηση ωστόσο δεν είχε ανακοινωθεί κάποια ημερομηνία, πλην του ότι το δημοψήφισμα επρόκειτο να διεξαχθεί πριν από το τέλος του 2017 – κάτι στο οποίο είχε δεσμευτεί ο Κάμερον στο μανιφέστο των Τόρις ενόψει των εθνικών εκλογών του Μαΐου.

Μετά την καθαρή νίκη που πέτυχε, ο βρετανός πρωθυπουργός έκανε περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη για τα σχέδιά του. Ειδικότερα, ο Κάμερον επιδιώκει την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, όπως μεταξύ άλλων να αλλάξει ο τρόπος χορήγησης επιδομάτων στους μετανάστες οι οποίοι φτάνουν στη Βρετανία από άλλα κράτη-μέλη και η εξαίρεση της Βρετανίας από την ελεύθερη κίνηση των προσώπων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ