Αννιώ Παυλοπούλου

Η μαθηματικός Hannah Fry θεωρεί ότι ανακάλυψε την τέλεια φόρμουλα που θα αποδεικνύει πότε μια σχέση θα κρατήσει στο χρόνο και πότε η ημερομηνία λήξης της κοντοζυγώνει.
Σε αυτό που καταλήγει η μαγική αυτή φόρμουλα της Fry είναι το πόσο αρνητικά αντιμετωπίζει το ζευγάρι τη σχέση του. «Στις σχέσεις που και οι δυο σύντροφοι θεωρούν τους εαυτούς τους χαρούμενους, οι κακές συμπεριφορές απορρίπτονται ως κάτι περιττό» επισημαίνει η Fry. «Αντίστοιχα, σε σχέσεις που το κλίμα είναι αρνητικό η κατάσταση είναι η ακριβώς αντίστροφη. Οι καβγάδες και οι εντάσεις είναι το φυσιολογικό» συμπληρώνει.
Βασικά, οι υγιείς σχέσεις διέπονται από μια αισιοδοξία. Ακόμη και όταν τσακώνονται οι σύντροφοι, παραδέχονται ότι αυτό συνέβη απλά επειδή ένας από τους δυο ή και οι δυο είχαν μια άσχημη μέρα. Αντίθετα, στις σχέσεις που δεν πάνε καλά, ο ένας θεωρεί (σχεδόν παθητικά πλέον) ότι ο άλλος είναι παράλογος και εγωιστής.
Ο μαθηματικός τύπος της Fry συνυπολογίζει τη διάθεση, τις προσδοκίες αλλά και την επιρροή που δημιουργείται ανάμεσα στους δυο συντρόφους και υποστηρίζει ότι η πιο υγιής σχέση είναι αυτή με υψηλό «όριο αρνητισμού».
Αυτό σημαίνει ότι και οι δυο σύντροφοι μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και την διαφωνία τους για κάτι χωρίς όμως να γλιστρήσουν σε τρελούς καβγάδες και εκατέρωθεν κατηγορίες. Και κυρίως. Όταν η ένταση καταλαγιάσει, έχουν και οι δυο τη διάθεση και την ωριμότητα να συζητήσουν την όποια παρεξήγηση ήρεμα προσπαθώντας να ξαναβρούν την ισορροπία.
Βασικά, επιτυχημένες σχέσεις είναι αυτές όπου ο καθένας δίνει στον άλλον το δικαίωμα να αμφιβάλλει αλλά και να συνεργάζεται. Η παραίτηση από κάθε θετική προσέγγιση αλλά και από κάθε κουβέντα είναι ενδεικτικό σημάδι μιας σχέσης που οδεύει προς τη διάλυση.
Η Hannah Fry εργάζεται στο UCL του Λονδίνου στο τμήμα «Advanced Spatial Analysis» και έχει εκδώσει το βιβλίο «The Mathematics of Love».
(πηγή: businessinsider.com)

gamos.gr