Η άνευ προηγουμένου καταδίκη στην εσχάτη των ποινών του ανατραπέντα προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από το εξωτερικό, είτε από διεθνείς οργανώσεις είτε από «φιλικά προσκείμενες» ξένες ηγεσίες. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «παρωδία» τη δίκη ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στρέφει τα βέλη του εκτός από την απόφαση και στην «υποκριτική Δύση» με φόντο την απόφαση.

Το δικαστήριο ζήτησε, σε πρώτο βαθμό, την καταδίκη του Μόρσι σε θάνατο. Θα ακολουθήσει, όπως προβλέπεται για τέτοια ποινή η εισήγηση του Μεγάλου Μουφτή -η βασικότερη ελπίδα που έχει μείνει στον ανατραπέντα πρόεδρο- η οποία δεν είναι μεν δεσμευτική, όμως κατά κανόνα τα δικαστήρια την ακολουθούν. Η οριστική απόφαση επί της ποινής αναμένεται στις 2 Ιουνίου, μετά την οποία ο Μόρσι θα έχει τη δυνατότητα έφεσης.

Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι «παρωδία που βασίζεται σε άκυρη και έωλη διαδικασία ». Η οργάνωση κάλεσε το Κάιρο να δικαστεί εκ νέου ο Μόρσι από πολιτικό δικαστήριο.

Έντονες αντιδράσεις και από την Τουρκία: ο πρόεδρος της χώρα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «επιστροφή στην αρχαία Αίγυπτο» και κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για τη στάση της έναντι των διώξεων σε βάρος ενός «δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου».

«Ενώ η Δύση καταργεί τη θανατική ποινή, κάθεται απλά και παρακολουθεί τις καταδίκες σε θάνατο να συνεχίζονται στην Αίγυπτο και δεν κάνει τίποτα» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ