Σταθερές χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε σημερινή του έκθεση τις πιστωτικές προοπτικές των περισσότερων χωρών της ζώνης του ευρώ, υποστηρίζοντας πως εξισορροπούνται από την μέτρια οικονομική ανάκαμψη, τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και τις επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ωστόσο, ο οίκος ξεκαθαρίζει πως οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι σημαντικοί με επικρατέστερο τις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα και την παραμονή της στο ευρώ.

Ο οίκος αναφέρει πως 15 από τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν αξιολογήσεις δημόσιου χρέους με σταθερή προοπτική, ήτοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν μέσα στο επόμενο 12μηνο. Οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις της Ισπανίας (Baa2) και της Λιθουανίας (Baa1) είναι θετικές, ήτοι μπορεί να αναβαθμιστούν. Αρνητικές προοπτικές -ήτοι υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση- έχουν η Γαλλία (Aa1) και η Ελλάδα (Caa1).

«Οι ως επί το πλείστον σταθερές προοπτικές αντανακλούν τις προβλέψεις μας για μια μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης το τρέχον έτος, καθώς και κάποια περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε πολλές χώρες. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης που αναμένεται φέτος οφείλεται στην ανάπτυξη και όχι σε ενεργά μέτρα πολιτικής. Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται στις περισσότερες χώρες της περιοχής», αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s.

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί πως οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ είναι σημαντικοί και συνδέονται με την τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της .

«Αν και η τρέχουσα διαμάχη μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της στην ευρωζώνη δεν έχει προκαλέσει κάποιο σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα κράτη μέλη, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις συνολικά για την ευρωζώνη και ειδικότερα για την περιφέρεια. Αυτό το σενάριο αναμφίβολα θα έθετε το ερώτημα για το τι πιέσεις μπορεί να προκληθούν σε άλλες χώρες, ώστε να αποχωρήσουν από τη νομισματική ένωση, η οποία σχεδιάστηκε για να είναι αδιάσπαστη», υπογραμμίζει η σχετική ανάλυση.

Οι υπόλοιποι πτωτικοί κίνδυνοι κατά την Moody’s συνδέονται με μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και ανάπτυξης. «Αυτό το αποτέλεσμα θα οδηγούσε σε περαιτέρω άνοδο του δημόσιου χρέους στις περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ, χωρίς ορατή σταθεροποίηση, ακόμη και έως το 2018», επισημαίνει ο οίκος.

Σε δεύτερη έκθεση της Moody’s που αναφέρεται στην Γερμανία επισημαίνεται πως ενδεχόμενη επανακάμψη της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη λόγω των ανησυχιών για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, θα ήταν αρνητική για το πιστωτικό προφίλ της Γερμανίας. Ο οίκος σημειώνει πάντως πως ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σήμερα χαμηλότερος από το 2012, λόγω των θεσμικών βελτιώσεων στην ευρωζώνη και στη στάση της ΕΚΤ.

Όπως υπογραμμίζεται, η άμεση έκθεση της Γερμανίας σε μια ενδεχόμενη ελληνική έξοδο θα ήταν διαχειρίσιμη, αλλά η πιστοληπτική ικανότητα της γερμανικής κυβέρνησης θα επηρεαζόταν αρνητικά στην περίπτωση που μεγάλες χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως η Ιταλία (Baa2) ή η Ισπανία (Baa2) επρόκειτο να αντιμετωπίσουν ξανά αυξημένες δυσκολίες.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ