Περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο δολάρια -533 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 470 εκατ. ευρώ)- καλείται να καταβάλλει για καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας η Apple σε μια αμερικανική εταιρεία με έδρα στο Τέξας, στην οποία ανήκουν, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, τρεις κατοχυρωμένες τεχνολογίες για την διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων, την αποθήκευση και την διαχείριση της πρόσβασης σε περιεχόμενο που χρησιμοποίησε χωρίς άδεια η Apple, στο iTunes.

Οι τεχνολογίες αφορούν μεταξύ άλλων, στο σύστημα διαχείρισης των πληρωμών για την αγορά περιεχομένου -ταινιών, βιβλίων, μουσικής- μέσω εφαρμογών που διατίθεται από το iTunes Store, το App Store και το Mac App Store.

«H Smartflash LLC δεν παράγει προϊόντα, δεν απασχολεί προσωπικό, δεν έχει παρουσία στην αγορά και μοναδική της επιδίωξη είναι να εκμεταλλευτεί το σύστημα των πατεντών για να αποκομίσει έσοδα από τεχνολογία που ανέπτυξε η Apple», αντιτείνει εκπρόσωπος της Apple, η οποία στρέφεται τώρα σε ανώτερο δικαστήριο στην Ουάσινγκτον για να ανατρέψει την απόφαση -και εμφανίζεται βέβαιη γι’αυτό.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, 533 εκατομμύρια δολάρια ισοδυναμούν με πωλήσεις iPhone δύο μόλις ημερών για την Apple, εντούτοις, το πρόστιμο θεωρείται εξαιρετικά υψηλό και αποδίδεται στο μέγεθος της Apple.

Από την άλλη, ειδικοί επισημαίνουν πως εάν οι πατέντες που αποτελούν το μήλον της έριδος είναι θεμελιώδεις για την λειτουργία του συστήματος που προστατεύει το περιεχόμενο από την μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή, γι’αυτό η αξία τους δεν μπορεί παρά να είναι υψηλή.

Οι ενάγοντες υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Apple (και συγκεκριμένα ο Augustin Farrugia, ο οποίος αργότερα πήρε την θέση του Senior Director στην Apple) ήταν παρών σε ενημέρωση από τον εμπνευστή της ιδέας το 2000. Ο Farrugia ήταν εργαζόμενος στην Gemalto (τότε με την επωνυμία Gemplus) όπου έγινε η παρουσίαση του Patrick Racz.

Η Smartflash έχει στραφεί επίσης εναντίον των Samsung, Google και Amazon.

Διαβάστε επίσης στο tech.in.gr:

Reuters,In.gr Τεχνολογία