Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
in.gr

Δημογραφικές πιέσεις στο εργατικό δυναμικό της ζώνης του ευρώ

Προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης στο εργατικό δυναμικό της ζώνης του ευρώ απευθύνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα.Σύμφωνα με την ΕΚΤ η αύξηση του συνολικού ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας στο εργατικό δυναμικό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων (55-74), ενώ το ποσοστό συμμετοχής των νεότερων ηλικιών (15-24 ετών) έχει μειωθεί.

Προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης στο εργατικό δυναμικό της ζώνης του ευρώ απευθύνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στην ανάλυση σημειώνεται πως παρά τις σοβαρές περιόδους ύφεσης που έπληξαν τη ζώνη του ευρώ τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας στο εργατικό δυναμικό στη ζώνη του ευρώ έχει δείξει θετικές εξελίξεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΚΤ η αύξηση του συνολικού ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας στο εργατικό δυναμικό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων (55-74), ενώ το ποσοστό συμμετοχής των νεότερων ηλικιών (15-24 ετών) έχει μειωθεί.

Το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας στο εργατικό δυναμικό της ζώνης του ευρώ έχει αυξηθεί σημαντικά στη Γερμανία, παρουσίασε μικρή αύξηση στη Γαλλία και στην Ισπανία, ενώ στην Ιταλία καταγράφει διακυμάνσεις.

Κατά την ΕΚΤ η κατανομή του πληθυσμού στη ζώνη του ευρώ αλλάζει, με το μερίδιο των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, παρά το γεγονός ότι τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αναμένονται από αυτές τις ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας (ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της υγείας και του προσδόκιμου ζωής, αλλά και τις αλλαγές στην ηλικία συνταξιοδότησης), θα απαιτηθεί περαιτέρω αύξηση του ποσοστού συμμετοχής όλων των ηλικιακών ομάδων στο εργατικό δυναμικό ώστε η απασχόληση να συνεχίσει να ακολουθεί ανοδική τάση.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία

H Όλγα Γεροβασίλη βγήκε από την αίθουσα της συνεδρίασης καταγγέλλοντας τις διαρροές ως συνειδητό τορπιλισμό της διαδικασίας και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024