Μαύρο φόντο. Και οι τρεις λέξεις που έγιναν σύνθημα αλληλεγγύης διεθνώς μετά τη σφαγή. «Je Suis Charlie» (Είμαι Charlie). Ο δικτυακός τόπος του γαλλικού σατιρικού περιοδικού επαναλειτουργεί με το σύνθημα στο πρωτοσέλιδο. Μέσα ενημέρωσης διεθνώς, χρήστες και πρεσβείες αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα την εικόνα που μετατρέπεται σε σύμβολο προάσπισης των αρχών της ελευθερίας του Τύπου, της σκέψης και της έκφρασης.

Διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις λαμβάνουν χώρα κατά της τρομοκρατίας με πλακάτ που γράφουν Je Suis Charlie.



Τα γαλλικά μέσα Radio France, Le Monde and France Télévisions εξέδωσαν ανακοίνωση λέγοντας ότι θα προσφέρουν προσωπικό τους και άλλες μορφής υποστήριξης για να βοηθήσουν το περιοδικό Charlie Hebdo magazine «να συνεχίσει να ζει».

Και καλούν όλα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης να πράξουν το ίδιο «για να υπερασπιστούν τις αρχές της ανεξαρτησίας, ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης, εγγυητών της δημοκρατίας μας».

«Nous Sommes Tous Charlie» (Είμαστε όλοι Charlie), είναι οι λέξεις σε μαύρο φόντο που κυριαρχούν στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation.

Το hashtag «Je Suis Charlie» έγινε άμεσα trending topic στο Twitter με χιλιάδες χρήστες διεθνώς να εκφράζουν οργή για την τρομοκρατική επίθεση, αλληλεγγύη προς το περιοδικό που μετρά δεκαετίες ζωής και να υπεραμύνονται του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.

Δημοσιογράφοι, προσωπικότητες της πολιτικής και των τεχνών καταδικάζουν την επίθεση-σοκ στα γραφεία του περιοδικού που προκαλέσει εδώ και χρόνια αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο εξαιτίας της δημοσίευσης σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ.

Σκιτσογράφοι αποτίουν φόρο τιμής στους συναδέλφους του που έπεσαν νεκροί στην επίθεση που προκάλεσε κύματα ρίγους στη Γαλλία και διεθνώς.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Γαλλία αντικατέστησε τη φωτογραφία του προφίλ της με την εικόνα «Je Suis Charlie» στον λογαριασμό της στο Twitter.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ