Στις προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ στηρίζεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός που θα κατατεθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Οι βασικές παραδοχές του Προϋπολογισμού απασχόλησαν την πολύωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα που ολοκληρώθηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς ωστόσο οι δανειστές να προσχωρήσουν στις ελληνικές θέσεις.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ τοποθετούν έως και τα 3,6 δισ. ευρώ (ανάλογα την ανάγνωση καθώς ούτε η τρόικα συμφωνεί μεταξύ της για το ζήτημα) τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα μέσα στο 2015 για να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν αποδέχεται τους υπολογισμούς της τρόικας και ερμηνεύει τις υπερβολικές θέσεις των δανειστών για τα δημοσιονομικά μεγέθη του επόμενου έτους, ως μοχλό πίεσης για την λήψη μέτρων στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συνέβη πέρυσι με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, έτσι και ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015 θα κατατεθεί στη Βουλή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Πάντως, εάν οι ελληνικές θέσεις αποδειχθούν εσφαλμένες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσαρμογές στους στόχους του Προϋπολογισμού 2015, με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 -2019 που θα καταρτισθεί τον Μάρτιο 2015.

Η συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του Κρατικού Προϋπολογισμού θα ξεκινήσει την Τρίτη 25 Νοεμβρίου. Ο Προϋπολογισμός θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί έπειτα από πέντε συνεδριάσεις στις 7 Δεκεμβρίου με ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.

Να τονισθεί πως την επομένη ημέρα, στις 8 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup. Εάν μέχρι τότε έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα βρεθεί η προληπτική πιστωτική γραμμή που θα παράσχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης στη χώρα, ενώ εάν δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές στο επίκεντρο θα βρεθούν τρόποι και λύσεις επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, κάτι που η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να μην επιθυμεί.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ