Οι περισσότεροι κάτοχοι smartphone έχουν χρησιμοποιήσει έστω μία φορά κάποια εφαρμογή υγείας ή ευεξίας στην προσπάθειά τους να παραμείνουν fit, όπως ορίζει το σύγχρονο lifestyle. Εκτός όμως από αυτή την επιφανειακή διάθεση για ευεξία, προκύπτουν και λόγοι ζωτικής σημασίας για τους οποίους κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί εφαρμογές υγείας (health apps), όπως για την υπενθύμιση των δόσεων της φαρμακευτικής του αγωγής.

Το γεγονός ότι το 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή όπως αυτή έχει συνταγογραφηθεί, μας προκαλεί να στρέψουμε την προσοχή μας στη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών. Η συμμόρφωση αναφέρεται στο βαθμό στον οποίο η συμπεριφορά ενός ασθενή ανταποκρίνεται  στις συστάσεις του θεράποντος ιατρού του, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στατιστικά, κάθε 19 λεπτά ένας Αμερικανός πεθαίνει διότι δε συμμορφώθηκε στη φαρμακευτική αγωγή. Τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης είναι πολλά, το κυρίαρχο όμως αίτιο είναι ότι οι ασθενείς ξεχνούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο ρόλος των smartphones και των mobile applications μέσω των υπενθυμίσεων που μπορούν να παρέχουν είναι πολύ σημαντικός, καθώς τα «έξυπνα» κινητά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των σύγχρονων ανθρώπων.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκπόνησης  Διπλωματικής Εργασίας στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
, μελετήθηκαν 25 εφαρμογές για κινητά που σχετίζονται με τη φαρμακευτική συμμόρφωση. Οι εφαρμογές αυτές απευθύνονται σε κινητά με λειτουργικό σύστημα Android, iOS, Windows και BlackBerry OS και μέσα από τη μελέτη των χαρακτηριστικών και της λειτουργίας τους, αξιολογήθηκαν με βάση τη συνεισφορά τους στη σωστή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής από τον ασθενή-χρήστη.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αξιολόγηση από τις 7 καλύτερες εφαρμογές, κορυφαία ανακηρύχθηκε η MediSafe (εφαρμογή για Android και iOS) ενώ ακολουθούν με κοινή, λίγο χαμηλότερη, βαθμολογία οι εξής εφαρμογές:

Η MediSafe ξεχώρισε για λειτουργικούς, χρηστικούς λόγους και επειδή, εκτός από την αποστολή υπενθυμίσεων, συνδυάζει και καινοτόμα χαρακτηριστικά που βοηθούν στη συμμόρφωση όπως, εμφάνιση του ποσοστού συμμόρφωσης του ασθενή και αποστολή υπενθύμισης σε άτομα που έχει προεπιλέξει ο χρήστης-ασθενής ώστε να τον ειδοποιήσουν σε περίπτωση που ξεχάσει να πάρει το φάρμακό του!

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα επισκεφθείτε το γιατρό σας και θα σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο δοκιμάστε να κατεβάσετε μια από αυτές τις εφαρμογές στο κινητό σας και η πιθανότητα να παραλείψετε κάποια δόση θα μειωθεί στο ελάχιστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέχρι τώρα ανταγωνισμός στην αγορά των mHealth apps αφορά κυρίως τις εφαρμογές σε Android και iOS, καθώς συγκεντρώνουν τις περισσότερες, καλύτερες και πολυπλοκότερες εφαρμογές με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται από πολύ περισσότερους χρήστες. Αδιαμφισβήτητα, το μέλλον είναι ευοίωνο για την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών καθώς με την αναγνώριση της θετικής τους επίδρασης στη βελτίωση της ποιότητας της υγείας, η ζήτησή τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι το 2017 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα χρησιμοποιούν apps mHealth.

Πέτρου Μαρία

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr