«Μία Ευρώπη που λέει στον ψαρά της Καλαβρίας ότι πρέπει να χρησιμοποιεί συγκεκριμένη τεχνική για να πιάσει τόνο, αλλά μετά γυρνά την πλάτη όταν υπάρχουν νεκρά σώματα στη θάλασσα δεν μπορεί να αποκαλείται πολιτισμένη» δηλώνει ο Ματέο Ρέντσι δίνοντας τον τόνο της επερχόμενης ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μιλώντας στο ιταλικό Κοινοβούλιο ο Ματέο Ρέντσι κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο, κάνοντας «σημαντική επένδυση» στην υπηρεσία φύλαξης των συνόρων, Frontex.

Το ιταλικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή περιπολούν μεταξύ Αφρικής και Σικελίας από τον περασμένο Οκτώβριο όταν εκτυλίχθηκε το πρωτοφανές προσφυγικό δράμα με το θάνατο 366 ανθρώπων μια ανάσα από τις ακτές της νήσου Λαμπεντούζα.

{{{ moto }}}Η επιχείρηση «Mare Nostrum» κοστίζει στην Ιταλία εννέα εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση, και μέχρι στιγμής φέτος έχουν διασωθεί 50.000 μετανάστες. Οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία ή την αναγκαστική στρατιωτική θητεία στην Ερυθραία.

Ο Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να οδηγήσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν πως η Mare Nostrum είναι στην πραγματικότητα ευρωπαϊκό ζήτημα φύλαξης συνόρων, και όχι μόνο ιταλικό.

«Εάν όταν αντιμετωπίζουμε τραγωδίες μεταναστών, μας λένε ‘δεν είναι δικό μας πρόβλημα’, τότε λέω κρατήστε το κοινό σας νόμισμα και αφήστε μας τις αξίες μας» τόνισε ο Ρέντσι, ο οποίος πρόκειται να παραστεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναλαμβάνοντας εν συνεχεία την 1η Ιουλίου τα ηνία της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Αν και περίπου τα δύο τρίτα των διασωθέντων μετακινούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει ελάχιστη βοήθεια στην Ιταλία για την επιχείρηση Mare Nostrum και η Frontex έχει παράσχει μόνο περιορισμένη αεροπορική επιτήρηση, σημειώνει σχετικά το Reuters.

Η Ιταλία, μαζί με την Ελλάδα και τη Μάλτα, έχουν αφεθεί επί της ουσίας μόνες τους να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το μαζικό κύμα μεταναστών που αναχωρούν από τη βόρεια Αφρική με πλοιάρια πασχίζοντας να αγγίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα -εν μέρει διότι το αυξανόμενο αντιμεταναστευτικό αίσθημα σε χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία καθιστούν μη δημοφιλή τη βοήθεια.

«Χωρίς ισχυρότερη συλλογική δράση, αυτό το καλοκαίρι θα γίνει η σεζόν των πνιγμών στη Μεσόγειο» προειδοποίησε την Τρίτη σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής διευθυντής της Human Rights Watch Μπενιαμίν Ουόρντ.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δώσουν την οικονομική και υλική στήριξη για να συνεχιστούν οι ζωτικής σημασίας προσπάθειες της Ιταλίας να σώσει ζωές στη θάλλασα και να διασφαλιστεί ότι οι διασωθέντες θα οδηγηθούν σε ασφαλή τοποθεσία και θα έχουν δίκαιη ακρόαση του αιτήματος του για χορήγηση ασύλου» υπογράμμισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ