Στην περίπτωση της αντιμετώπισης του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) το δύσκολο μέρος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει: « Απλά κάντε αυτό και θα θεραπευτείτε». Πριν από τη θεραπεία των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου, είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί η συμβουλή ενός ειδικού.

Η διάγνωση για το ΣΕΕ μπορεί να δοθεί μόνο αφού όλες οι άλλες πιθανές οργανικές αιτίες έχουν αποκλειστεί. Τα καλά νέα είναι ότι οι πάσχοντες με το ΣΕΕ έχουν μια σειρά από επιλογές για τη θεραπεία των συμπτωμάτων.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι ένα ποσοστό των ασθενών με ΣΕΕ θα παρουσιάζουν μακροχρόνια συμπτώματα. Για τους περισσότερους , η σοβαρότητα του Συνδρόμου θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, είναι καλό να θυμόμαστε ότι το ΣΕΕ δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Στον παρακάτω πίνακα, ανάλογα με τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, υπάρχει μια σειρά ιατρικών σκευασμάτων που μπορεί να είναι χρήσιμα.

Πρόληψη των συμπτωμάτων
Μεγάλος αριθμός ατόμων που πάσχει από ΣΕΕ επιτυγχάνουν καλύτερο έλεγχο της κατάστασής τους με προσεκτική παρακολούθηση των συμπτωμάτων που «πυροδοτούν» αυτά τα επεισόδια. Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι να διατηρεί ο ασθενής ένα προσωπικό ημερολόγιο στο οποίο καταγράφει τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνει και τα συμπτώματα που προκαλούνται κάθε φορά. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να αποφεύγει τις τροφές και τα ποτά που του δημιουργούν συμπτώματα.

Αν ο ασθενής με αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής δεν παρατηρήσει κάποια βελτίωση ή έχει σημάδια επιδείνωσης, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό. Ο γιατρός θα κάνει τις διαγνωστικές εξετάσεις και πιθανότητα θα προτείνει κάποιο σπασμολυτικό.

Τα σπασμολυτικά γενικά και η υοσκιναμίνη ειδικά, έχουν πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Η υοσκιναμίνη, η οποία δρα σε μόλις 15 λεπτά μετά από την λήψη, είναι η ουσία που χρησιμοποιείται περισσότερο από τους ασθενείς και προτείνεται από τους γιατρούς για την ανακούφιση από τη δυσφορία και τον πόνο στο γαστρεντερικό σωλήνα. Με τη μοναδική, στοχευμένη δράση του, χαλαρώνει τους συσπώμενους μύες του γαστρεντερικού συστήματος ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μακράς διαρκείας ανακούφιση.

* Ο Γιώργος Καραμανώλης, είναι Λέκτορας Γαστρεντερολογίας, στην Β’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου «Αρεταίειο».

health.in.gr