Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η Δημόσια Τηλεόραση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ΕΡΤ στο ελληνικό σινεμά, εξέφρασε ο σύμβουλος του υφυπουργού για τη Δημόσια Τηλεόραση Παντελή Καψή, Γιώργος Μπράμος, μιλώντας στη διημερίδα Riding The Greek Wave 2013 που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Μπράμος μιλώντας εκ μέρους του Π.Καψή, δεσμεύτηκε πως το νέο σχήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης θα αρχίσει να διαμορφώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες με την επιλογή του νέου διευθύνοντα συμβούλου.

Τόνισε πως απόλυτη προτεραιότητά του, θα είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης απέναντι στις τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους που έχουν χρηματοδότηση από το Eurimages, που βρίσκονται σε στάδιο post production ή προετοιμασίας και κινδυνεύουν να μείνουν ανολοκλήρωτες, λόγω της αναστολής χρηματοδότησης από τη κρατική τηλεόραση.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η ίδια άμεση τακτοποίηση θα ισχύσει για τις 12 ταινίες μεγάλου μήκους που έχουν λάβει έγκριση κι έχουν υπογραφή από το ΔΣ της καταργηθείσας ΕΡΤ.

Παράλληλα, ο Ρομπέρτο Όλα, εκτελεστικός διευθυντής του Eurimages, δεσμεύτηκε πως παρά την καθυστέρηση χρηματοδότησης από την ΕΡΤ, θα εκταμιεύει μέρος των υποχρεώσεων του Eurimages προς τις ελληνικές ταινίες για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι η κρατική τηλεόραση να αποκαταστήσει τη ροή της χρηματοδότησης.

Επίσης, με αφορμή τη συζήτηση για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κινηματογράφου, ο γενικός διευθυντής του ΕΚΚ, Γρηγόρης Καραντινάκης, δήλωσε πως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με τα όπλα του δίνει ο νόμος, θα διεκδικήσει νομικά τη συμμόρφωση των τηλεοπτικών σταθμών που δεν τηρούν την υποχρέωση απόδοσης του 1,5%.

«Ελπίζουμε πως οι δεσμεύσεις της πολιτείας θα υλοποιηθούν σύντομα, έτσι ώστε το ελληνικό σινεμά να μπορέσει να υποστηριχθεί για να συνεχίσει την επιτυχημένη, ανοδική και κυρίως εξωστρεφή πορεία του» τόνισε η πρόεδρος της ΕΑΚ, Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Πυρήνας προβληματισμού όλων των ομιλητών του Riding the Greek Wave, αποτέλεσε η εξωστρέφεια.

Συγκεκριμένα, εκφράστηκε η άποψη ότι οι ευρωπαϊκές συνέργειες σε συνδυασμό με ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο είναι απαραίτητες όχι μόνο για την ανάπτυξη των εθνικών κινηματογραφιών, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μεθοδευμένη διείσδυση και διάχυση του Ευρωπαϊκού σινεμά, στις παγκόσμιες κινηματογραφικές αγορές.

Σε αυτό το δίκτυο συνεργειών, που συνεχώς διαμορφώνεται και αναπτύσσεται μέσα από διεθνείς συνευρέσεις (film labs, meetings, φεστιβάλ, κτλ), το ελληνικό σινεμά «μπορεί και πρέπει να είναι παρόν, όχι μόνο για να μπορεί να υπάρχει αλλά και γιατί θεωρείται πλέον επάξια, ισότιμο μέλος της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας» τονίστηκε στη διάρκεια της διημερίδας.

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ