Την πίεση στον ίδιο τον ιταλό πρόεδρο για να δώσει αμνηστία στον καταδικασθέντα Μπερλουσκόνι -με λόμπι βουλευτών του PdL- ακολούθησε η οργή του Κυρηνάλιου σε αναφορά βουλευτή του ίδιου κόμματος που «προειδοποίησε» πως η χώρα κινδυνεύει ακόμη και με «εμφύλιο»: Εντελώς «ανεύθυνες» θεωρεί ο πρόεδρος τις δηλώσεις, «στα όρια του ανατρεπτικού λόγου» οι αναφορές λέει ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το μέτρο του πολιτικού κινδύνου από την καταδίκη δείχνει και η διαδήλωση συμπαράστασης στον διωκόμενο Καβαλιέρε που οργανώνει το PdL για την Κυριακή.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος και του PdL αναμένεται να δοκιμαστεί μεν από την καταδίκη, μέσω των κινήσεων από τα στελέχη της κεντροδεξιάς, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως τελικά θα αντέξει -αν μη τι άλλο, λόγω έλλειψης εναλλακτικής.

Ο Μπερλουσκόνι κάλεσε το κόμμα του να ζητήσει νωρίτερα άμεση μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης ή πρόωρες εκλογές. Βουλευτές και γερουσιαστές του PdL ήδη απείλησαν με παραίτηση εάν δεν «βρεθεί λύση» ενώ οι κοινοβουλευτικοί αρχηγοί του σκοπεύουν να ζητήσουν από τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να του δώσει ασυλία -κάτι που εξαρχής απορρίπτει το Κυρηνάλιο.

Το προεδρικό μέγαρο μάλιστα κατακεραύνωσε τις αναφορές άλλου στελέχους του PdL, του Σάντρο Μπρόντι, που είπε ότι η χώρα «κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια μορφή εμφυλίου πολέμου, η έκβαση του οποίου είναι για όλους άγνωστη» πιέζοντας, και αυτός, για «λύση». Κύκλοι του προεδρικού μεγάρου χαρακτήρισαν «ανεύθυνες» τις δηλώσεις.

Τα σχόλια προκάλεσαν την αντίδραση και από άλλες πλευρές της ιταλικής πολιτικής σκηνής. Το ανώτατο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Στέφανο Φασίνα, θεωρεί πως οι αναφορές Μπρόντι βρίσκονται «στα όρια του ανατρεπτικού λόγου».

O δε Πιερλουίτζι Μπερσάνι υπογράμμισε πως το PD είναι ενωμένο και προειδοποίησε το PdL να μην κινηθεί σε ατραπούς που θα θέσουν σε κίνδυνο την σταθερότητα της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ