Μόλις το 20% της ζήτησης σε κρέας στην Ελλάδα καλύπτουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, καθώς οκτώ στα 10 μοσχάρια που καταναλώνονται στη χώρα μας είναι εισαγόμενα. Στην δε γαλακτοπαραγωγή, η ζήτηση καλύπτεται σε ποσοστό 50%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ν. Μεσημβρίας (ΚΓΒΖ), Δρ. Αθανάσιο Γκαρσέν παρόλο που στην Ελλάδα υπάρχουν ντόπιες, αλλά και σπάνιες φυλές που θα μπορούσαν οι κτηνοτρόφοι να βελτιώσουν γενετικά και να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα υψηλότερα κέρδη και περιορίζοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής, ωστόσο το έλλειμμα ενημέρωσης που εντοπίζεται οδηγεί τους περισσότερους στην εισαγωγή ζώων κυρίως από τη Γαλλία.

Όπως δήλωσε ο κ. Γκαρσέν, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα πρέπει να καταστεί απόλυτα σαφές στους κτηνοτρόφους ότι η εκτροφή εισαγόμενων ζωντανών είναι περισσότερο δαπανηρή, έναντι της φροντίδας των ντόπιων, ενώ -όπως σημείωσε- ένας από τους λόγους που δεν προωθείται το ελληνικό κρέας είναι κυρίως ότι οι κτηνοτρόφοι δεν λαμβάνουν τις τιμές που θα έπρεπε, έναντι των εισαγομένων, στα διάφορα σημεία πώλησης.

Υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων, έτσι ώστε να παταχθεί και το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, που αποτελεί μεγάλη πληγή, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ