Την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας από την πλευρά της πορτογαλικής κυβέρνησης εξήρε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την ολιγόωρη επίσκεψή της στη Λισαβόνα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα βελτίωσε τις συνθήκες σε ό,τι αφορά την μελλοντική οικονομική της ανάπτυξη. Με συνθήματα κατά της Μέρκελ και ντυμένοι στα μαύρα βγήκαν στους δρόμους Πορτογάλοι διαδηλωτές αντιδρώντας στις πολιτικές του Βερολίνου.

«Μπορώ να αισθανθώ μια μεγάλη αποφασιστικότητα για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη φάση» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντησή της με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσους Κοέλιου, χαιρετίζοντας τον «εξαιρετικό τρόπο» με τον οποίο εφαρμόζει την πολιτική λιτότητας.

Οι σημερινές οικονομικές πολιτικές έχουν προκαλέσει μεγάλες δυσχέρειες στον πληθυσμό της Πορτογαλίας, παραδέχθηκε πάντως η Μέρκελ, και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει προγράμματα επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είχε επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι αντιδρά πολύ καθυστερημένα στα προβλήματα που ενσκήπτουν.

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας δήλωσε στη διάρκεια συνάντησης Πορτογάλων και Γερμανών επιχειρηματιών ότι στην Ευρωζώνη εφαρμόζονται «πάρα πολλές οικονομικές πολιτικές δίχως τον απαιτούμενο συντονισμό».

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν μία ένωση, η οποία αντιλαμβάνεται εκ των προτέρων τα προβλήματα, αντί για μία που απλώς αντιδρά στις συνέπειές τους», ανέφερε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών.

Η Μέρκελ, η οποία είχε συνομιλίες αρχικά με τον Πορτογάλο πρόεδρο Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα και κατόπιν με τον Πάσους Κοέλιου, επρόκειτο να συμμετάσχει αργότερα στη συνάντηση επιχειρηματιών και πολιτικών ηγετών, στο πλαίσιο της πεντάωρης επίσκεψής της.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο την ώρα της συνάντησης, ενώ χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Το 2011 η Πορτογαλία έλαβε δάνειο ύψους 78 δισεκ. ευρώ από την τρόικα, με αντάλλαγμα μια σειρά δρακόντειων μέτρων λιτότητας, τα οποία προσπαθεί να εφαρμόσει.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλάει πολύ περί ανάπτυξης, κι είναι καιρός και η Πορτογαλία να λάβει επίσης βοήθεια από την ΕΕ» σε αυτό το πεδίο, δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας Άλβαρο Σάντους Περέιρα στους δημοσιογράφους.

Σε συνέντευξή της στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTP, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η Λισαβόνα δεν αναμένεται να ζητήσει δεύτερη δανειακή σύμβαση, ούτε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της τρέχουσας.

Ακόμη, είχε χαιρετίσει το «θάρρος» της κυβέρνησης που εφάρμοσε «επώδυνα» οικονομικά μέτρα, προβλέποντας ότι αυτά θα οδηγήσουν σε «ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κοέλιου -ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια όλο και ευρύτερη κατακραυγή λόγω της επιβολής μέτρων λιτότητας- χρειαζόταν την υποστήριξη της Μέρκελ και αναμενόταν να την καλωσορίσει.

Αλλά ο Ζουάου Γκόμες Εστέβες, αντιπρόεδρος του συνδέσμου των πορτογαλικών βιομηχανιών CIP, επέκρινε έντονα την Γερμανία, λέγοντας ότι το βάρος της προσπάθειας αποκατάστασης της οικονομικής σταθερότητας δεν μπορεί να το φέρουν μόνον οι «χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες». Για το σκοπό αυτό χρειάζεται να συμβάλλουν και χώρες με εξαγωγικά πλεόνασμα όπως η Γερμανία, υπογράμμισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό