Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πως δικαιολογεί η Microsoft την απουσία επιλογών browser στα Win7 SP1

Πως δικαιολογεί η Microsoft την απουσία επιλογών browser στα Win7 SP1

Η Microsoft απαντά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι ένα τεχνικό σφάλμα που πέρασε απαρατήρητο από τους αρμόδιους μηχανικούς λογισμικού δεν επέτρεψε στους χρήστες 28 εκατομμυρίων υπολογιστών στην Ευρώπη να επιλέξουν διαφορετικό browser από τον δικό της Internet Explorer για την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο.

Η Microsoft απαντά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ότι ένα τεχνικό σφάλμα που πέρασε απαρατήρητο από τους αρμόδιους μηχανικούς λογισμικού δεν επέτρεψε στους χρήστες 28 εκατομμυρίων υπολογιστών στην Ευρώπη να δουν ότι μπορούν να επιλέξουν διαφορετικό browser από τον δικό της Internet Explorer για την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο.

H Microsoft βρίσκεται αντιμέτωπη με την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ευρώπη, με αφορμή επιβεβαιωμένες πλέον καταγγελίες ότι η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με απόφαση του 2009. Η συμφωνία αυτή την υποχρεώνει να εμφανίζει ως το 2014 μια Οθόνη Επιλογών Browser σε όλα τα PC με Windows στην Ευρώπη, στα οποία το δικό της πρόγραμμα (ο ΙΕ) είναι επιλεγμένο εκ των προτέρων για την πλοήγηση του χρήστη στο Διαδίκτυο.

H Microsoft θα πρέπει να αναμένει κυρώσεις, είχε δηλώσει τότε ο Επίτροπος Ανταγωνισμού Χ.Αλμούνια.

Στα PC με Windows 7 SP1, η οποία άρχισε να διατίθεται από τον Φεβρουάριο του 2011, δεν εμφανίζεται Οθόνη Επιλογών Browser. Παρά το γεγονός αυτό, τον Δεκέμβριο του 2011, στην ετήσια αναφορά της προς την Επιτροπή, η Microsoft δήλωνε ότι τηρεί την συμφωνία.

Στόχος της Επιτροπής είναι να εξασφαλίσει ότι δεν γίνεται κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Microsoft στην αγορά λειτουργικού συστήματος προσωπικών υπολογιστών με αποτέλεσμα τη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά browser.

Η απάντηση της Microsoft για την απουσία επιλογών browser

Σε σχετική ανακοίνωση, η Microsoft καταρχήν αναγνωρίζει το γεγονός, το αποδίδει όμως σε «τεχνικό σφάλμα» που απέτρεψε την παράδοση της ενημέρωσης για την Οθόνη Επιλογών Browser σε PC με Windows 7 SP1. Η Οθόνη Επιλογών εμφανίζεται στα PC με Windows 7, Windows Vista και Windows XP, «μάθαμε όμως πρόσφατα ότι δεν στείλαμε την ενημέρωση λογισμικού για την Οθόνη Επιλογών Browser στα 28 εκατομμύρια περίπου υπολογιστές που τρέχουν Windows 7 SP1».

Η εταιρεία δηλώνει ότι έλαβε άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και ζητά συγνώμη για το σφάλμα.

Αφού ενημέρωσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για τα συμπεράσματα των ερευνών της μετά τις σχετικές καταγγελίες, η Microsoft δηλώνει ότι διόρθωσε το πρόβλημα (στις 2 Ιουλίου) και την επόμενη ημέρα διένειμε το απαιτούμενο λογισμικό. Η διάθεση της ενημέρωσης σε όλα τα PC με Windows 7 SP1 αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας (20 Ιουλίου).

Παράλληλα, η Microsoft δηλώνει ότι ανέθεσε σε εξωτερικό σύμβουλο την διεξαγωγή έρευνας για τις αιτίες που προκάλεσαν το πρόβλημα ώστε να μην παρατηρηθεί ξανά, στην προσπάθειά της να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της συμφωνίας του 2009 με την Επιτροπή. Επίσης, δηλώνει πρόθυμη να παραταθεί η περίοδος συμμόρφωσης κατά 15 μήνες (δηλαδή να συνεχίζει να εμφανίζει την Οθόνη Επιλογών Browser), «αντιλαμβανόμαστε όμως ότι είναι η Επιτροπή αυτή που θα αποφασίσει τι πρέπει να κάνουμε και ότι μπορεί να αποφασίσει αν επιβάλλει και άλλες κυρώσεις».

Η ανακοίνωση της Microsoft καταλήγει με μια εξήγηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η υπηρεσία Windows Update σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί δεν παραδόθηκε η ενημέρωση λογισμικού με την οποία τα PC με Windows 7 SP1 θα εμφάνιζαν την Οθόνη Επιλογών Browser. Αποδίδει το σφάλμα στην ομάδα μηχανικών λογισμικού, οι οποίοι δεν διέκριναν ότι έπρεπε να ανανεώσουν την «λογική ανίχνευσης» ενημερώσεων στο Windows Update ώστε τα PC με Windows 7 SP1 να λάβουν την επίμαχη ενημέρωση για την Οθόνη Επιλογών browser.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024