Ένα πειραματικό φάρμακο που στερεί την παροχή αίματος προς τα λιποκύτταρα βοήθησε παχύσαρκα πειραματόζωα να αδυνατίσουν, ένδειξη ότι μπορεί να είναι λειτουργικό και στους ανθρώπους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, η Δρ Ρενάτα Πασκαλίνι και οι συνεργάτες της στο Αντικαρκινικό Κέντρο MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας χρησιμοποίησαν το σκεύασμα Adipotide που ακολουθεί μια διαφορετική τακτική από τα άλλα σκευάσματα απώλειας βάρους (τα οποία στοχεύουν στο έλεγχο της όρεξης, στην τροποποίηση της απορρόφησης του λίπους ή στην αύξηση του μεταβολισμού, ώστε να επιτευχθεί η απώλεια βάρους).

«Η ανάπτυξη του Adipotide για ανθρώπινη χρήση θα αποτελέσει μια εναλλακτική στην χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη μείωση του συσσωρευμένου λευκού λίπους», εξηγεί η Δρ Πασκαλίνι.

Το φάρμακο αναζητά και προσκολάται στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία σιτίζουν τα λευκά λιποκύτταρα, δηλαδή αυτών που συναθροίζονται κάτω από το δέρμα και πέριξ της μέσης. Μόλις προσκολληθεί, το σκεύασμα απελευθερώνει ένα συνθετικό μόριο που προκαλεί μια φυσική διαδικασία κυτταρική απόπτωσης, η οποία εξοντώνει τα λιποκύτταρα.

Προκαταρκτικά τεστ είχαν δείξει ότι παχύσαρκα ποντίκια έχασαν το 30% του αρχικού τους βάρους. Στην παρούσα φάση, οι ερευνητές χορήγησαν το φάρμακο σε 15 μαϊμούδες που κατέληξαν παχύσαρκες κατά τον ίδιο τρόπο με έναν άνθρωπο (με υπερφαγία και καθιστική ζωή).

Δέκα πειραματόζωα αποτέλεσαν την ομάδα παρέμβασης και πέντε την ομάδα ελέγχου. Στο τέλος της μελέτης, η πρώτη ομάδα είχαν χάσει το 38,7% του συνολικού σωματικού λίπους, συγκριτικά με το 14,8% για την ομάδα ελέγχου. Οι παχύσαρκες μαϊμούδες που πήραν Adipotide έχασαν επίσης το 27% του κοιλιακού τους λίπους.

Τα πειραματόζωα ήταν σε καλή κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Η κύρια παρενέργεια του σκευάσματος ήταν η αυξημένη παραγωγή ούρων και η ελαφρά αφυδάτωση, συμπτώματα ήπιας νεφρικής ανεπάρκειας. Ωστόσο, οι παρενέργειες ήταν αναστρέψιμες και ποίκιλαν ανάλογα με τη δοσολογία του φαρμάκου.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα την δοκιμή του φαρμάκου σε παχύσαρκους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη.

«Η παχυσαρκία είναι μείζων παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου, εξίσου σημαντικός με την χρήση προϊόντων καπνού. Οι παχύσαρκοι καρκινοπαθείς έχουν χειρότερο χειρουργικό αποτέλεσμα, πιο πτωχή ανταπόκριση στην χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία», υπογραμμίζει ο Δρ Βαντιχ Αραπ, μέλος της ερευνητικής ομάδας και συνεργάτης του MD Anderson.

Οι ασθενείς που έχουν επιλεγεί για την κλινική δοκιμή θα υποβληθούν σε καθημερινές ενέσιμες χορηγήσεις του σκευάσματος για 28 συνεχόμενες ημέρες. «Το ερώτημα είναι αν ο καρκίνος του προστάτη θα βελτιωθεί αν μειωθεί το σωματικό βάρος και οι σχετιζόμενοι με αυτό κίνδυνοι για την υγεία», αναρωτιέται ο ερευνητής.

health.in.gr