Δοκιμασία για την ισχύ της Γερμανίδας καγκελαρίου εντός του κυβερνητικού συνασπισμού έχει γίνει η ψηφοφορία της Πέμπτης στη Βουλή για τις νέες αρμοδιότητες του EFSF, στην οποία τουλάχιστον 11 Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές φαίνεται πως θα ψηφίσουν εναντίον, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, εχθρικοί είναι και ορισμένοι βουλευτές από τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους.

Η δεδομένη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών στο νομοσχέδιο, όμως, όχι μόνο καθιστά σχεδόν εξασφαλισμένη την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά και δίνει τροφή σε σενάρια για έναν πιθανό νέο «μεγάλο συνασπισμό» -τον οποίο πάντως απορρίπτει η αντιπολίτευση.

Την Τετάρτη, η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU και του «αδελφού κόμματος» CSU) προχώρησε σε εσωτερική δοκιμαστική ψηφοφορία για το EFSF: Σε αυτήν, το νομοσχέδιο καταψήφισαν συνολικά 11 βουλευτές και δύο απείχαν. Οι συνολικά 13 διαρροές είναι ελάχιστα λιγότερες από ό,τι υπολογιζόταν.

Από την πλευρά τους, οι Φιλελεύθεροι (FDP) αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε δοκιμαστική ψηφοφορία, αλλά σύμφωνα με πηγές του Reuters τη διεύρυνση του EFSF σκοπεύουν να καταψηφίσουν μεταξύ 2 και 5 βουλευτές, ενώ την οδό της αποχής ίσως επιλέξουν μέχρι έξι βουλευτές.

Με τον τρόπο αυτό, θα κορυφωθεί το ρήγμα μέσα στην κυβέρνηση του Βερολίνου για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη -και ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες αλλά και οι Πράσινοι εμφανίζονται στην σκηνή για να αναλάβουν το ρόλο του υπερασπιστή της Ευρωζώνης.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μπορούν να μείνουν ήσυχοι πως υπάρχουν στη Γερμανία δύο αποφασισμένα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία διαχωρίζουν τη θέση τους από τα όλο και πιο «ευρωσκεπτικιστικά» CSU και FDP» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούργκεν Τρίτιν των Πράσινων, αναφερόμενος στο κόμμα του και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Στη δυσκολότερη θέση βρίσκεται το FDP: Στη συντριπτική πλειονότητα των φετινών εκλογικών μαχών στη Γερμανία δεν κατάφερε καν να μπει στα τοπικά κοινοβούλια, και στο Βερολίνο επιστρέφει η σεναριολογία για έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη Μέρκελ, με συνεργάτες όμως αυτή τη φορά τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών όμως έχει απορρίψει κάτι τέτοιο, λέγοντας τις τελευταίες ημέρες πως εάν καταρρεύσει ο συνασπισμός με τους Φιλελεύθερους, λύση είναι οι πρόωρες εκλογές και όχι ένας «μεγάλος συνασπισμός» με το CDU.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ