Την Παρασκευή, ήταν ένας σταρ που φερόταν να έχει εξωσυζυγική σχέση με μια κοπέλα που κάποτε έπαιξε σε τηλεοπτικό ριάλιτι. Την ίδια ημέρα ανώτατος δικαστής στη Μ.Βρετανία έκρινε ότι εφημερίδες και περιοδικά δεν μπορούσαν να γράψουν για αυτό, ούτε φυσικά να αποκαλύψουν το όνομά του ή οτιδήποτε σχετικό, αναγνωρίζοντας το δικαίωμά του στο απόρρητο της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Την Δευτέρα, 75.000 tweet και Top Trending Topic παγκοσμίως ήταν ο Ryan Giggs, ποδοσφαιριστής της Manchester United ευρύτερα γνωστός στο twitterverse ως He Who Shall Not Be Named για την σχέση του με την σταρ του Big Brother Imogen Thomas. Την Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε στο οξύμωρο να μην μπορούν να τυπώσουν οι εφημερίδες κάτι το οποίο «όλοι» γνωρίζουν και υποσχέθηκε ότι θα συσταθεί επιτροπή που θα επανεξετάσει την έκδοση των λεγόμενων σούπερ-εντολών που απαγορεύουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όχι μόνο να γράφουν για κάποιες υποθέσεις, αλλά και ότι έχει εκδοθεί τέτοια εντολή.

Με αφορμή το γεγονός, άνοιξε η συζήτηση για τα όρια της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο, για τις ευθύνες των δικτύων και των παρόχων υπηρεσιών, την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων «διαδικτυακά» με βάση νόμους που ισχύουν σε μια χώρα όχι όμως σε άλλες.

Οι εκπρόσωποι του Twitter δηλώνουν ότι στις ΗΠΑ ισχύει νόμος σύμφωνα με τον οποίο η υπηρεσία δεν ευθύνεται για τα post των χρηστών της υπηρεσίας του. Οι δικηγόροι του σταρ απαίτησαν από το Twitter να αποκαλύψει τα ονόματα των χρηστών που έκαναν σχετικά tweet, η υπηρεσία αρνήθηκε να το κάνει και έτσι το μόνο που πέτυχαν ήταν να ρίξουν περισσότερο λάδι στη φωτιά, αναθερμαίνοντας τη διαμάχη για τα όρια της ελευθερίας του λόγου στο Ίντερνετ, της πληροφόρησης, το ρόλο της τεχνολογίας, την εφαρμογή του νόμου μιας χώρας σε διαδικτυακές υπηρεσίες από εταιρείες που εδρεύουν εκτός και άλλα. Ο πελάτης τους πλέον έγινε διάσημος ως ο Ακατονόμαστος του Twitter.

Από την άλλη, είναι μάλλον προφανές ότι οι ίδιοι οι χρήστες φέρουν την ευθύνη των αναρτήσεών τους (συναινούμε σε σχετικό όρο κατά την εγγραφή μας) , ποιος όμως θα ξετυλίξει το διαδικτυακό κουβάρι και θα απονείμει ευθύνες στον πρώτο που δημοσίευσε την «είδηση» χωρίς αμφιβολία;

Πάντως, όποια προσπάθεια να σιγήσει το Twitter (και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες) εκλαμβάνεται συχνά ως επίθεση στις διαδικτυακές ελευθερίες και δη, στην προκειμένη περίπτωση ως μια ακόμα προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλων που μπορεί να πλήττουν την δημόσια εικόνα όχι μόνο προσώπων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων αποκαλύπτουν όμως την αλήθεια.

In.gr Τεχνολογία