Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων τοξικής λάσπής, οι κάτοικοι επιστρέφουν σταδιακά στις κατοικίες τους οι οποίες καταστράφηκαν από το κύμα το οποίο, πέρα από τους εννέα θανάτους που προκάλεσε, μόλυνε τη γύρω περιοχή αλλά και το Δούναβη. Την ίδια ώρα άρχισε και πάλι η λειτουργία του εργοστασίου.

Την Παρασκευή άρχισαν να επιστρέφουν οι κάτοικοι του Κολοντάρ οι οποίοι απομακρύνθηκαν το περασμένο Σάββατο καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να καταρρεύσει μέρος του φράγματος που συγκρατεί τη λάσπη και να υπάρξουν νέα σοβαρά προβλήματα.

Επιπλέον κατασκευάστηκε φράγμα μήκους 600 μέτρων για την προστασία του Κολοντάρ από ενδεχόμενη νέα διαρροή. Ωστόσο, σπίτια κατοίκων κατεδαφίστηκαν είτε γιατί η πλημμύρα τα κατέστρεψε είτε για να κατασκευαστεί το φράγμα.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν πάντως για τους κινδύνους από την πρόωρη επιστροφή στη περιοχή όπου τα τοξικά υλικά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αλλά και η σκόνη από τις κατεδαφίσεις και τα έργα. Επισήμαιναν ότι είναι πρόωρο να αρχίσει και πάλι η λειτουργία του εργοστασίου.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 50 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, αρκετοί σε σοβαρή κατάσταση. Οι τραυματίες υπέστησαν χημικά εγκαύματα από τα τοξικά υλικά της λάσπης.

Εντωμεταξύ, την Παρασκευή άρχισε και πάλι η λειτουργία του υπό κρατικού έλεγχου εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου της Mal. Σύμφωνα με τηλεοπτικό δίκτυο η παραγωγή θα αποκατασταθεί πλήρως σε τέσσερις ημέρες.

Ο υπεύθυνος του εργοστασίου αφέθηκε ελεύθερος καθώς δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία εναντίον του.

Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εξακολουθούν να υπάρχουν 20-30 εκατομμύρια τόνοι τοξικής λάσπης. Κανονικά το υγρό υλικό αποξηραίνεται και μένει ένα στερεό υπόλειμμα που είναι σχετικά ασφαλές αν η επεξεργασία έχει γίνει με ορθό τρόπο. Ωστόσο, σε πολλά εργοστάσια αλουμινίου στην Ουγγαρία το υπόλειμμα απλώς αποθηκεύεται γιατί δεν αξιοποιείται σε άλλες χρήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press