Παραδοσιακά, σε όλες τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας αποθηκεύονται τα στοιχεία του συνδρομητή, ο μοναδικός αριθμός του συνδρομητή (IMSI) και της κάρτας, στοιχεία για την ασφάλεια της πρόσβασης, οι κωδικοί PIN και PUK οι υπηρεσίες τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εκάστοτε συνδρομητής κ.ά. Οι micro-SIM είναι οι μικρότερες (και νεότερες) κάρτες SIM με διαστάσεις 15mm × 12mm.

Ο κάρτες SIM (Subscriber Identity Module) λοιπόν είναι απαραίτητες για την επικοινωνία μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας τεχνολογίας GSM. Με την υιοθέτηση των ταχύτερων δικτύων UMTS ή 3G, προτείνεται η χρήση USIM (UMTS Subscriber Identity Module) σε συσκευές που υποστηρίζουν τα εν λόγω δίκτυα (3G). Αν και είναι εφικτή η πρόσβαση στα δίκτυα αυτά με μια απλή κάρτα SIM, η USIM έχει κάποια πλεονεκτήματα:

  • Ουσιαστικά πρόκειται για «μικρούς υπολογιστές» (ή τις λεγόμενες έξυπνες κάρτες – smart card) που μπορούν να τρέξουν πολλές μινι-εφαρμογές, όπως την πρόσβαση στο λογαριασμό του συνδρομητή στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, κ.ά.
  • Κάθε κινητό 3G (UMTS) με κάρτα USIM μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βιντεοκλήσεις, με την προϋπόθεση την κάλυψη από δίκτυο 3G.
  • Η ασφάλεια αυξάνεται, αποτρέποντας για παράδειγμα τις ανεπιθύμητες κλήσεις σε αριθμούς που οδηγούν σε υπέρογκες χρεώσεις
  • Κλήσεις και δεδομένα κρυπτογραφούνται με «κλειδιά» που δημιουργεί η USIM, και μάλιστα είναι πιο δύσκολο να «σπάσουν» από αυτά των SIM.
  • Φυσικά, το κλείδωμα του τηλεφώνου, όταν αυτό παρέχεται αποκλειστικά με συμβόλαιο, γίνεται μέσω της κάρτας SIM (και στην προκειμένη περίπτωση, μέσω της «ασφαλέστερης» micro-USIM).
  • Ο κατάλογος των επαφών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος σε μια USIM -δεν υπάρχει ο περιορισμός των 255 επαφών όπως στις απλές SIM). Κάθε εγγραφή μπορεί να έχει περισσότερα στοιχεία, για παράδειγμα e-mail, δεύτερο ή τρίτο αριθμό τηλεφώνου κ.λπ.
  • Τα στοιχεία αυτά είναι καλύτερα ασφαλισμένα στην USΙΜ σε σχέση με την αποθήκευση στην μνήμη του τηλεφώνου.

In.gr Τεχνολογία