51

Νέο σημείο …εκκίνησης του Αμαζονίου -στο νότο και όχι στο βορρά του Περού- φέρεται να εντόπισαν στη διάρκεια εξερευνητικής αποστολής ειδικοί από τη Βραζιλία, υποστηρίζοντας ότι εδραίωσαν ως επιστημονική πραγματικότητα ότι ο Αμαζόνιος και όχι ο Νείλος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός στον κόσμο.

Ο Αμαζόνιος είναι αναγνωρισμένος ως ο μεγαλύτερος σε όγκο ποταμός στον κόσμο.

Κατά γενική εκτίμηση έρχεται δεύτερος σε μήκος μετά το Νείλο στην Αίγυπτο, πάντως επί σειρά ετών υπάρχει υγιής επιστημονική διένεξη σχετικά με το μακρύτερο ποτάμι του κόσμου και ο ισχυρισμός των Βραζιλιάνων επιστημόνων αναμένεται να δεχθεί …επιθέσεις.

Έπειτα από ταξίδι 14 ημερών σε συνθήκες ψύχους και σε υψόμετρο 5.000 μέτρων οι επιστήμονες από τη Βραζιλία υποστηρίζουν ότι βρήκαν την πηγή του Αμαζονίου στο νότιο Περού και όχι στο βόρειο, όπως εκτιμάτο επί χρόνια. Κατ επέκταση ορίζουν το μήκος του Αμαζονίου στα 6.800 χιλιόμετρα σε σύγκριση με 6.695 χλμ του Νείλου, αναφέρει το BBC.

Ο Αμαζόνιος πιστεύεται τώρα ότι αρχίζει από ένα καλυμμένο με πάγους βουνό στο νότιο Περού, που ονομάζεται Μίσμι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ακριβές μήκος ενός ποταμού δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί και βασίζεται στη σωστή αναγνώριση της πηγής και των εκβολών του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο