Λονδίνο: Ανακαλύφθηκε ένα γονίδιο που βοηθά τη δροσοφίλη να αναπτύξει ανοχή στο αλκοόλ και ονομάστηκε «hangover», σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature.

Ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και του Βουρζμπουργκ με επικεφαλής την Δρ Ουρλικ Χεμπερλέιν και τον Δρ Ενρίκε Σκολζ ανακάλυψε ότι το γονίδιο ελέγχει επίσης την αντίδραση των συγκεκριμένων εντόμων στο στρες, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ένα παρόμοιο συνδετικό μονοπάτι συνδέει την ανοχή στο αλκοόλ με το στρες και στον άνθρωπο.

Τα στοιχεία αυτά ίσως δίνουν μια εξήγηση στο γιατί άτομα που έχουν βιώσει στρεσογόνες καταστάσεις συχνά αμβλύτερη αντίδραση στο αλκοόλ και ίσως πίνουν περισσότερο για να μεθύσουν, θέτοντας τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρτησης.

Οι ερευνητές εξέθεσαν δροσοφίλες σε ατμό αιθανόλης. Τα έντομα σε κατάσταση μέθης παρουσίασαν όμοια συμπεριφορά με τους ελαφρώς μεθυσμένους ανθρώπους, δηλαδή έλλειψη συντονισμού κινήσεων και ελέγχου τη στάσης του σώματος και τελικά υπνηλία. Τα έντομα χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 20 λεπτά να συνέλθούν μετά την έκθεσή τους στην αιθανόλη.

Μετά από τέσσερις ώρες, οι ίδιες δροσοφίλες εκτέθηκαν και πάλι σε αλκοόλ, είχαν όμως αναπτύξει αντοχή και χρειάζονταν πλέον περισσότερη ποσότητα για να μεθύσουν και χρειάστηκαν φυσικά και περισσότερο χρόνο να συνέλθουν, 28 λεπτά.

Αλλά τα έντομα με ελαττωματική εκδοχή του γονιδίου «hangover» εξακολουθούσαν να χρειάζονται 20 λεπτά για να συνέλθουν απ’ τη μέθη, μη έχοντας αναπτύξει ανοχή στο αλκοόλ.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες ερεύνησαν πως το συγκεκριμένο γονίδιο εμπλεκόταν στην αντίδραση στο άγχος, αφού, τουλάχιστον στους ανθρώπους, η ανταπόκριση στο αλκοόλ και το στρες φαίνεται να σχετίζονται.

Μια αντίδραση στο άγχος προκλήθηκε σε ομάδα δροσοφίλων με ενεργό γονίδιο «hangover», οι οποίες θερμάνθηκαν στους 37 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά. Τέσσερις ώρες αργότερα η ομάδα εκτέθηκε στο αλκοόλ και το γεγονός ότι ήταν η πρώτη τους εμπειρία με αλκοόλ, παρουσίασαν μεγάλη ανοχή, καθώς χρειάστηκαν 29,5 λεπτά για να ξεμεθύσουν.

Δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο στα έντομα με ελαττωματικό γονίδιο που εξετέθησαν στο αλκοόλ.

«Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία ότι το άγχος, τόσο σε κυτταρικό όσο και σε συστημικό επίπεδο συμβάλει σε συμπεριφορές εξάρτησης από ουσίες στα θηλαστικά», τονίζουν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα συμβάλλουν στον καθορισμό του ρόλου του στρες στην εξάρτηση», σχολιάζει ο Δρ Λέσλι Μόρροου του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και συνεχίζει «το στρες μπορεί να προκαλέσει ανοχή στο αλκοόλ ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ πριν αλκοόλ. Και η αυξημένη ανοχή σημαίνει ότι το άτομο πίνει περισσότερο προκειμένου να μεθύσει, αυξάνοντας τις πιθανότητες να καταλήξει με πρόβλημα εξάρτησης από το αλκοόλ».

health.in.gr