Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Το πλήρες κείμενο

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα – Το πλήρες κείμενο

37 Τι είναι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα; Είναι η νέα μεγάλη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να την κάνουν πιο ισχυρή σε διεθνές επίπεδο και πιο αποτελεσματική στο εσωτερικό της, για να απλοποιήσουν τη λειτουργία της και να διευκρινίσουν τις αρμοδιότητές της. Με το Σύνταγμα η Ένωση θα μπορέσει να ξεπεράσει πιο […]

37

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα;

Είναι η νέα μεγάλη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να την κάνουν πιο ισχυρή σε διεθνές επίπεδο και πιο αποτελεσματική στο εσωτερικό της, για να απλοποιήσουν τη λειτουργία της και να διευκρινίσουν τις αρμοδιότητές της. Με το Σύνταγμα η Ένωση θα μπορέσει να ξεπεράσει πιο εύκολα τις δυσκολίες που δημιουργεί το μέγεθός της. Οι πολίτες της θα γνωρίζουν τι είναι η Ένωση και τι μπορεί να κάνει.

Το πλήρες κείμενο σε μορφή .pdf hspace=0

Ποιές είναι οι αξίες που εισάγει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα;

Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδίως όσων ανήκουν σε μειονότητες. Κάθε κράτος της Ένωσης πρέπει να εφαρμόζει τις αξίες αυτές και η κοινωνία του πρέπει να χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, απαγόρευση διακρίσεων, αλληλεγγύη και ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όποιο κράτος τις παραβιάζει δεν μπορεί να συμμετέχει στην Ένωση.

Ποιους στόχους βάζει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα;

Την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο και το υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος. Για να επιτευχθούν εγγυάται έναν χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης για τους πολίτες της και ελεύθερου ανταγωνισμού για την αγορά της.

Πώς συντάχθηκε; Πώς θα επικυρωθεί;

Το κείμενο συντάχθηκε από μια Συνέλευση που τη συγκρότησαν βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων και εκπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων όλων των κρατών μελών, βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού ακούστηκαν οι απόψεις των οργανώσεων των πολιτών. Η τελική επεξεργασία έγινε από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το υπέγραψαν στις 29 Οκτωβρίου 2004. Για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να επικυρωθεί από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. Η επικύρωση θα γίνει είτε από τα εθνικά κοινοβούλια είτε με δημοψήφισμα ανάλογα με τη νομοθεσία του κάθε κράτους μέλους.

Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι πάνω από τα εθνικά;

Το Σύνταγμα της Ευρώπης θα συνυπάρχει και θα αλληλοσυμπληρώνεται με τα εθνικά Συντάγματα. Ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί η Ένωση. Δίνει στην Ένωση μόνο τις εξουσίες εκείνες που της αναθέτουν τα κράτη μέλη. Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωπαϊκοί νόμοι υπερισχύουν των εθνικών σε όλα τα κράτη της Ένωσης.

Ποια δικαιώματα δίνει στους πολίτες της Ένωσης;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένωση πολιτών και κρατών που αποσκοπεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών της. Κάθε υπήκοος κράτους μέλους είναι και πολίτης της Ένωσης. Όλοι έχουν δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής, μπορούν να ψηφίζουν και να εκλέγονται στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις δημοτικές εκλογές εκεί που κατοικούν, όλοι μπορούν να έχουν όταν βρίσκονται έξω από την Ένωση διπλωματική και προξενική προστασία από τις αρχές κάθε κράτους μέλους, όλοι μπορούν να υποβάλουν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή. Πολίτες από διάφορα κράτη θα μπορούν με ένα εκατομμύριο υπογραφές να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τη λήψη μέτρων σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Πάνω απ όλα όμως το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δίνει στους πολίτες τα δικαιώματα που ορίζει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Τι είναι ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων;

Είναι η ασπίδα των πολιτών σε κάθε προσπάθεια παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους και των θεμελιωδών ελευθεριών τους. Προστατεύει την αξιοπρέπειά τους, τις ελευθερίες τους (τις προσωπικές, τις οικογενειακές, τις κοινωνικές, τις επαγγελματικές και εργασιακές, της σκέψης, της συνείδησης, της θρησκείας, της έκφρασης, της ιδιοκτησίας και του επιχειρείν), επιβάλλει την ισότητά τους απέναντι στον νόμο, την ισότητα ανδρών και γυναικών, διαφυλάσσει την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία, προστατεύει την υγεία και τα δικαιώματα των ηλικιωμένων και των παιδιών.

Τι λέει το Σύνταγμα για την περίπτωση που κάποιο κράτος της Ενωσης χρειάζεται βοήθεια;

Εάν ένα κράτος μέλος δεχθεί τρομοκρατική επίθεση ή πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή, η Ένωση κινητοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών για να το βοηθήσει. Εάν ένα κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που διαθέτουν.

Ποιο ρόλο δίνει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στα εθνικά Κοινοβούλια;

Όλες οι ευρωπαϊκές προτάσεις νόμου θα ελέγχονται προηγουμένως από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών. Έτσι, η Βουλή των Ελλήνων θα εκφράζει τη γνώμη της για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της Ένωσης.

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Σύνταγμα αυτό;

Δεν έχει καμία επιφύλαξη και επιθυμεί να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη. Πιστεύει ότι τα οφέλη για τους πολίτες και για όλη την Ένωση θα είναι χειροπιαστά. Το Σύνταγμα ενισχύει τις εξουσίες του. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αποτελείται από τους βουλευτές που έχουν εκλέξει άμεσα οι λαοί των κρατών μελών της Ένωσης, θα εγκρίνει τους νόμους μαζί με το Συμβούλιο, που αποτελείται από τους υπουργούς των κυβερνήσεων που έχουν εκλέξει πάλι άμεσα οι λαοί των κρατών μελών.

————————————–
Ευχαριστούμε το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα για τη βοήθειά του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας – Με μυαλό και ψυχή για να γράψουμε ιστορία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη μεγάλη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα - Ιμπόρα: «Πρέπει να έχουμε δίψα, όρεξη, φιλοδοξία. Αυτά είναι τα όπλα μας».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024