36

Ο αριθμός των απειλούμενων ζώων και φυτών αυξάνεται με ρυθμό-ρεκόρ. Η φετινή Κόκκινη Λίστα των ειδών που κινδυνεύουν περιλαμβάνει ένα στα τρία γνωστά αμφίβια, ένα στα οκτώ πτηνά και το ένα τέταρτο των θηλαστικών, ανακοίνωσε σε συνέδριο για την προστασία της βιοποικιλότηας η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN).

«Παρόλο που 15.589 γνωστά είδη απειλούνται με εξαφάνιση, η εκτίμηση αυτή υποτιμά κατά πολύ τον πραγματικό αριθμό, καθώς ένα μικρό μόνο μέρος των γνωστών ειδών έχουν μελετηθεί» επισήμανε ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, υπεύθυνος του προγράμματος της Κόκκινης Λίστας της IUCN.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα, αναφέρει η έκθεση της οργάνωσης, έχει αυξήσει το ρυθμό εξαφάνισης ειδών κατά 1.000 φορές. Από το 1500 μ.Χ. έχουν καταγραφεί 784 εξαφανίσεις, και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ζωή στη Γη εισέρχεται σε μια περίοδο μαζικής εξάλειψης ειδών.

«Για το σημερινό φαινόμενο εξαφανίσεων ένα και μόνο είδος, το δικό μας, φαίνεται να είναι καθολικά υπεύθυνο» αναφέρει το κείμενο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις χώρες με τα περισσότερα απειλούμενα θηλαστικά και πτηνά περιλαμβάνονται η Ινδονησία, η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα, ενώ όσον αφορά τα φυτά η πτώση είναι εντονότερη στη Νότιο και Κεντρική Αμερική, την κεντρική και δυτική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η περυσινή λίστα περιλάμβανε 12.259 είδη. Η φετινή αύξηση οφείλεται κυρίως στην πρόοδο των ερευνών.

Από τα 15.589 της φετινής λίστας, τα 7.000 είναι ζωικοί οργανισμοί. Σε αυτούς περιλαμβάνεται το 32% των αμφιβίων, το 42% των χερσαίων και υδρόβιων χελώνωνν, το 23% των θηλαστικών και το 12% των πτηνών. Τα είδη που κινδυνεύουν κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: ευαίσθητα, απειλούμενα και υπό εξαφάνιση

Οι επιστήμονες έχουν θορυβηθεί από το ρυθμό εξαφάνισης των αμφιβίων, τα οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε μεταβολές του περιβάλλοντος (εξαιτίας του διαπερατού δέρματός τους) και θεωρούνται σημαντικοί περιβαλλοντικοί δείκτες.

Σύμφωνα με την IUCN, τον τελευταίο αιώνα έχουν καταστραφεί οι μισοί υδροβιότοποι και το ένα τέταρτο των κοραλλιογενών υφάλων.

Η έκθεση επισημαίνει, ωστόσο, ότι πολλά απειλούμενα είδη, κυρίως πουλιά, έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν χάρη στις προσπάθειες των περιβαλλοντιστών.

Η δημοσιοποίηση της Κόκκινης Λίστας συμπίπτει χρονικά με την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Προστασίας του Περιβάλλοντος στη Μπανγκόκ.

Πάνω από 50 υπουργοί Περιβάλλοντος και 5.000 ειδικοί από 181 χώρες θα συζητήσουν τις επόμενες οκτώ ημέρες τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ