36

Τα επίπεδα του ατμοσφαιρικού μεθανίου έφτασαν σε πλατό για πρώτη φορά έπειτα από δύο αιώνες διαρκούς αύξησης, διαπιστώνουν Αμερικανοί επιστήμονες. Οι λόγοι που οδήγησαν στη σταθεροποίηση δεν είναι σαφείς, αλλά η ανακάλυψη είναι ευοίωνη -το μεθάνιο συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20%.

Όπως αναφέρει την Παρασκευή ο δικτυακός τόπος του Nature, το μεθάνιο εκλύεται κατά την καύση ορυκτών καυσίμων, από ορυζώνες και άλλους υδροτόπους, από τις χωματερές καθώς και από την κοπριά των ζώων. Η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα αυξανόταν διαρκώς από την Βιομηχανική Επανάσταση.

Η αυξητική αυτή τάση φαίνεται τώρα να εξασθενεί. Ο Εντ Νλουγκοκένκι της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Αμτόσφαιρας ανέλυσε τις καταγραφές από 34 επίγειους σταθμούς σε όλο τον κόσμο και διαπίστωσε ότι τα επίπεδα του αερίου σταθεροποιήθηκαν την περίοδο 1999 – 2002.

Ο ερευνητής δεν έχει αναγνωρίσει τις αιτίες του φαινομένου, εκτιμά όμως ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης: Καθώς η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε, η βιομηχανία αναγκάστηκε να κάνει οικονομία ενέργειας και να σταματά τις διαρροές στους αγωγούς και τις αποθήκες καυσίμων.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι η παγκόσμια κλιματική αλλαγή επιτάχυνε την εξουδετέρωση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα – το αέριο διασπάται σε ουσίες που ονομάζονται ρίζες υδροξυλίου έπειτα από εννέα χρόνια ζωής, κατά μέσο όρο. Η αλλαγή του κλίματος ίσως είχε παράλληλα επίδραση στις εκπομπές των υδροβιότοπων.

Δεδομένου όμως ότι τα δύο τρίτα του ατμοσφαιρικού μεθανίου παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, είναι πολύ πιθανό ότι η σταθεροποίηση των επιπέδων σχετίζεται με αλλαγές στην διαχείριση και την χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Πάντως, το διοξείδιο του άνθρακα, το σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου, με ποσοστό συμμετοχής 40 έως 50 τοις εκατό, συνεχίζει να συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα.

Τα αέρια του θερμοκηπίου αυξάνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη επειδή επιτρέπουν στην ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στην επιφάνεια, εμποδίζουν όμως τη θερμότητα της Γης να διαφύγει στο Διάστημα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ