36

Λιγότεροι από 50 είναι οι πιο πρόσφατοι κοινοί πρόγονοι όλων την σημερινών Ευρωπαίων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. Οι γενετικές αναλύσεις του Ινστιτούτου Whitehead φαίνεται ότι διαψεύδουν παλιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των αφρικανικής προέλευσης προγόνων μας ανέρχεται σε δέκα χιλιάδες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η προγονική ομάδα εγκατέλειψε την αφρικανική ήπειρο (το λίκνο ίσως της ανθρωπότητας) πριν από περίπου 60.000 χρόνια. Η γενετική της ομοιομορφία διατηρήθηκε αναλλοίωτη για διάστημα που αντιστοιχεί σε περίπου 30 γενιές (900 χρόνια κατά προσέγγιση), καθώς δεν υπήρξαν επιμειξίες με άλλους τοπικούς πληθυσμούς.


Σύμφωνα με το New Scientist, μέχρι τώρα ήταν γενικά παραδεκτό ότι οι πιο πρόσφατοι κοινοί πρόγονοι των 500 εκατομμυρίων σημερινών Ευρωπαίων ήταν μία ομάδα 10.000 Αφρικανών, η οποία μετανάστευσε προς τα βόρεια πριν από 100.000 χρόνια.


Η νέα έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση των σημειακών νουκλεοτιδικών πολυμορφισμών (SNPs, single nucleotide polymorphisms), δηλαδή των ποικιλομορφιών που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων σε έναν από τους δομικούς λίθους (νουκλεοτίδια ή ζευγάρια βάσεων) που αποτελούν το DNA. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξ αίματος συγγένεια μεταξύ δύο ατόμων, τόσο περισσότερους SNPs θα έχουν κοινούς.


Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες, δύο τυχαίοι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να έχουν ένα διαφορετικό SNP ανά περίπου 3.000 νουκλεοτίδια. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Whitehead διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι τα τμήματα του DNA που διατηρήθηκαν κοινά μεταξύ των Ευρωπαίων είναι πολύ μεγαλύτερα -περίπου 160.000 ζευγάρια βάσεων.


Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ευρωπαϊκός πληθυσμός είναι από γενετική άποψη σχετικά ομοιόμορφος. Επομένως, η αρχική προγονική ομάδα ήταν αρκετά μικρή και εγκαταστάθηκε στη σημερινή Ευρώπη σχετικά πρόσφατα.


Εάν τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου αποδειχθούν ορθά, η γενετική ανάλυση του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα επιταχύνει την ανακάλυψη γονιδίων που σχετίζονται με ασθένειες, καθώς ο εντοπισμός των γονιδίων αυτών είναι ευκολότερος σε πληθυσμούς με μικρή γενετική ποικιλομορφία.


Το πόρισμα της έρευνας δεν θα πρέπει ωστόσο να θεωρείται δεδομένο, καθώς τα αποτελέσματα πολλών πρόσφατων γενετικών και παλαιοντολογικών μελετών βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση μεταξύ τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ