Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Minefield» και «Blind Poet» δύο ξένες παραγωγές στο Φεστιβάλ Αθηνών - Προσκλήσεις

«Minefield» και «Blind Poet» δύο ξένες παραγωγές στο Φεστιβάλ Αθηνών – Προσκλήσεις

...

Δύο ακόμα ενδιαφέρουσες ξένες παραγωγές στις 28 και 29 Ιουνίου, με κεντρικό θέμα την Ιστορία θα ανέβουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για το Minefield της αργεντίνας Lola Arias, μία παράσταση-χρονομηχανή για τον πόλεμο των νησιών Φόκλαντ και το Blind Poet της βέλγικης ομάδας Needcompany, για τα ψεύδη πάνω στα οποία χτίζεται η γνώση μας για το παρελθόν.

Το Minefield είναι μια παράσταση που φέρνει επί σκηνής Αργεντίνους και Βρετανούς βετεράνους από τον πόλεμο των νησιών Φόκλαντ για να δει τι έχει απομείνει στη μνήμη τους 34 χρόνια μετά. Σε ένα σκηνικό το οποίο λειτουργεί σαν χρονομηχανή, αυτοί που πολέμησαν μεταφέρονται στο παρελθόν για να ανασύρουν τις μνήμες τους και τον αντίκτυπό που είχε ο πόλεμος στις ζωές τους.

Το Minefield εστιάζει στα σημάδια που αφήνει ένας πόλεμος, τη σχέση μεταξύ εμπειρίας και μυθοπλασίας, αλλά και τους διάφορους τρόπους που αναπαρίσταται η μνήμη.
Μπορεί η τέχνη να γίνει το μέσο για την αναβίωση του παρελθόντος; Να επαναφέρει στο προσκήνιο ό,τι θεωρούμε χαμένο στα βάθη του μυαλού; Η αργεντινή σκηνοθέτης, Λόλα Αρίας ερευνά τη σχέση μεταξύ εμπειρίας και αφήγησης, συνδυάζοντας το θέατρο, τον κινηματογράφο και τις visual arts για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η παράσταση ανεβαίνει σε κείμενο και σκηνοθεσία: Lola Aria με τους: Lou Armour, David Jackson, Gabriel Sagastume, Ruben Otero, Sukrim Rai, Marcelo Vallejo
Έρευνα & Παραγωγή: Sofia Medici, Luz Algranti
Σκηνικά: Mariana Tirantte
Μουσική: Ulises Conti
Φωτισμός: David Seldes

Η παράσταση είναι στα ισπανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Μετάφραση στα ελληνικά: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 25€ – 15€ (Φοιτητικό) – 5€ (Άνεργοι-A.μεΑ.)

Τις ίδιες ημέρες και για δύο παραστάσεις η βέλγικη ομάδα Needcompany επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Ελλάδα, μετά το Δωμάτιο της Ισαβέλλας το 2007. Στην πιο πρόσφατη δουλειά του, ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής Jan Lauwers συνεργάζεται και πάλι με τον συνθέτη Maarten Seghers (όπως και στην παράσταση του 2007), για να δημιουργήσουν μια παράσταση για τον τρόπο που γράφεται και φτάνει ως εμάς η Ιστορία.

Το The blind poet μιλά για τη ζωή δύο ποιητών, του τυφλού Άραβα Αμπού αλ’ αλά αλ Μααρί, δημοφιλή τον 10o και 11ο αιώνα, και της ανατρεπτικής Βαλλιάντα μπιν αλ Μουστακφί από την αραβική Ανδαλουσία, ποιήτριας που έγραψε κατά τον 11ο αιώνα. Οι δύο αυτοί δημιουργοί αποτύπωσαν στο έργο τους μια εποχή όπου οι γυναίκες είχαν ισχυρή εξουσία, ο αθεϊσμός ήταν διαδεδομένος και η Ευρώπη ήταν εντελώς διαφορετική από ό,τι πιστεύουμε σήμερα. Με αφορμή τα έργα των ποιητών και μετά από έρευνα του θιάσου, η παράσταση αποκαλύπτει πώς ό,τι ονομάζουμε ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι δομημένο σε αμέτρητα ψεύδη.

Kείμενο-Σκηνοθεσία-Σκηνικά:JanLauwers
Μουσική: Maarten Seghers
Kοστούμια:LotLemmΒοηθός σκηνοθέτη & Δραματουργία: Elke Janssens

Παραγωγή & Τεχνική διεύθυνση:MarjoleinDemey,GwenLaroche
Με τους: Grace Ellen Barkey, Jules Beckman, Anne Sophia Bonnema, Hans Petter Melø Dahl, Benoît Gob, Maarten Seghers, Mohamed Toukabri,Elke Janssens, Jan Lauwers

Μια παραγωγή της Needcompany

Συμπαραγωγοί: Kunstenfestivaldesarts, KunstFestSpiele Herrenhausen, FIBA‐Festival Internacional de Buenos Aires, Künstlerhaus Mousonturm

Με τη στήριξη των Φλαμανδικών Αρχών.

Η παράσταση είναι πολύγλωσση, με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Μετάφραση στα ελληνικά: Ιουλία Άλκηστις Βαγενά
Διάρκεια: 2 ώρες 30’
Τιμές εισιτηρίων: ​25€, 15€ (Φοιτητικό), 5€ (Άνεργοι-A.μεΑ.)

Και οι δύο παραστάσεις ανεβαίνουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στο χώρο της Πειραιώς 260.

entertainment.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024