Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο «Ήρωας» περιοδεύει στην Ελλάδα

Ο «Ήρωας» περιοδεύει στην Ελλάδα

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου «Ο Οδυσσέας ή ο Ηρακλής, ο Beowulf ή ο Superman είναι τελικά το ίδιο και το αυτό πράγμα. Μεγάλοι πολεμιστές που μάχονται τα δαιμόνια και τους δράκοντες της εποχής τους». Αφού άφησε το αποτύπωμά του στην Αθήνα, ο Ήρωας της Σοφίας Μαυραγάνη συνεχίζει τις περιπέτειές του στην ελληνική περιφέρεια, πραγματοποιώντας τρεις στάσεις. […]

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου

«Ο Οδυσσέας ή ο Ηρακλής, ο Beowulf ή ο Superman είναι τελικά το ίδιο και το αυτό πράγμα. Μεγάλοι πολεμιστές που μάχονται τα δαιμόνια και τους δράκοντες της εποχής τους».

Αφού άφησε το αποτύπωμά του στην Αθήνα, ο Ήρωας της Σοφίας Μαυραγάνη συνεχίζει τις περιπέτειές του στην ελληνική περιφέρεια, πραγματοποιώντας τρεις στάσεις. Ξεκινά από τα Τρίκαλα, την 1η Απριλίου, συνεχίζει στην Κέρκυρα (3 & 4 Απριλίου, και αμέσως μετά παρουσιάζεται στην Κοζάνη (6 Απριλίου).

Ο Ήρωας, είναι μια σόλο χορευτική περφόρμανς με το Νώντα Δαμόπουλο και βασίζεται στην έννοια του ήρωα ως ιστορικό πρόσωπο αλλά και ως αποτέλεσμα ανθρώπινης επινόησης. Κατά πόσον οι ήρωες είναι αποτέλεσμα ευφάνταστης μυθοπλασίας; Μήπως είναι αντανάκλαση της κοινωνίας από την οποία κατασκευάστηκαν; Πώς από τον μυθολογικό ήρωα φτάσαμε στον σούπερ ήρωα; Το κοινό καλείται να «ακολουθήσει» την πορεία του ήρωα, η οποία διαγράφεται με αγωνία, χιούμορ, απρόβλεπτα στοιχεία και παιγνιώδη διάθεση.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο in.gr, ο Νώντας Δαμόπουλος είχε μιλήσει για την «ηρωική» του ερμηνεία, αλλά και για τους «ήρωες» που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και που ποικίλουν ανάλογα με τις συνθήκες. «Μετά από τόσες ταινίες που έχουμε δει με ήρωες που έχουν συγκλονιστικές δυνάμεις και πραγματοποιούν ζηλευτούς άθλους πολεμώντας το κακό, είναι λογικό να μας έρχεται πάντα στο μυαλό ένας τέτοιος υπερφυσικός ήρωας. Και εγώ αυτόν φανταζόμουν. Αλλά μετά τη διαδικασία δημιουργίας της παράστασης, η φαντασία μου έχει αρχίσει να ξεβολεύεται από τη συνήθειά της και να οργιάζει. Τελικά, δεν είναι έτσι» είχε δηλώσει ο ίδιος.

Παράλληλα, είχε τονίσει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ηρωικές φυσιογνωμίες, «οπότε αλίμονό μας». Ο Μπρεχτ, άλλωστε, είχε πει ότι «αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες». Παράλληλα, ο κ. Δαμόπουλος είχε εξηγήσει ότι αυτός που έχει ανάγκη να σωθεί, θα ψάξει για ήρωες, χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν είναι πραγματικοί ή φανταστικοί. Του αρκεί να καθησυχάζεται ότι θα τον σώσουν.

Χαρακτήρισε «συνδυασμό που σκοτώνει» τον Άρνολτ Σβαρτζενέγκερ. «Πολιτική και Ιστορική και Καλλιτεχνική και Φυσιογνωμία. Ήρωας», ενώ εξήγησε ότι οι «δράκοντες» που ο ίδιος προσπαθεί να πολεμήσει είναι η καφεΐνη και το κρέας.

Πληροφορίες Παραστάσεων:
ΤΡΙΚΑΛΑ – Πνευματικό Κέντρο – 1 Απριλίου στις 21.00
ΚΕΡΚΥΡΑ – Garage Performing Arts Center – 3, 4 Απριλίου στις 21.00
ΚΟΖΑΝΗ – Θεατροδρόμιο – 6 Απριλίου στις 21.00

Δείτε περισσότερα εδώ:
FB EVENT: https://www.facebook.com/events/1708559936094565/
WEB PAGE: http://www.sofiamavragani.com/#!the-hero/c1qfo

Συντελεστές:
Ιδέα – Δημιουργία: Σοφία Μαυραγάνη
Μουσική Σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας
Σύμβουλος Δραματουργίας: Μιράντα Μανασιάδη
Κοστούμια – Σκηνικός Χώρος: Παύλος Θανόπουλος
Φωτισμοί: Bασίλης Κλωτσοτήρας

Ερμηνεία – Συν-δημιουργία: Νώντας Δαμόπουλος

Βοηθός χορογράφου: Δρόσος Σκώτης
Προετοιμασία ερμηνευτή: Melina Seldes
Επιστημονικός συνεργάτης: Αγνή Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δέσποινα Σπύρου
Γραφιστικά: Δημήτρης Πολίτης

entertainment.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024