Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος για τον άπαιχτο «Αμύντα» στο in.gr

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος για τον άπαιχτο «Αμύντα» στο in.gr

...

Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, ο οποίος από μόνος του είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο θεατρικό χάρτη της χώρας μας, υπογράφει τη σκηνοθεσία του «Αμύντα», ενός άπαιχτου και άγνωστου έργου που ανακάλυψε πριν από χρόνια σε μία βιβλιοθήκη στη Βενετία.

Με αφορμή την παράσταση που θα ανέβει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο Ηρώδειο, μιλάει στο in.gr για το ανέβασμα του έργου την παρούσα στιγμή και τη χαρακτηρίζει ως μία «ελπιδοφόρα ενέργεια». Επίσης δεν παραλείπει να τονίσει την αποδοχή του έργου από το νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο καθώς και την απόρριψη της πρότασής του, πριν από τρία χρόνια, από τον τέως διευθυντή Γιώργο Λούκο.

Πρόκειται για ένα ένα κείμενο που τυπώθηκε ανώνυμα το 1745 στη Βενετία, ως ελεύθερη παράφραση στα ελληνικά της ομώνυμης κωμωδίας του μεγάλου Ιταλού ποιητή Τορκουάτο Τάσο.
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος είχε την τύχη να ανακαλύψει πριν από χρόνια, ότι πίσω από τον ανώνυμο συγγραφέα κρυβόταν ο επτανήσιος ιατροφιλόσοφος και ποιητής από τα Κύθηρα Γεώργιος Μόρμορης (1720-1790).

Ο Αμύντας εγκαινιάζει τις ονομαζόμενες «ποιμενικές κωμωδίες», είδος δημοφιλές που διαδόθηκε στην πανευρωπαϊκή δραματουργία. Ξετυλίγεται σε δάση όπου κυκλοφορούν ερωτευμένοι βοσκοί, πρόβατα, παρθένες αμαζόνες, αλλά και άγρια ανύπαρκτα στην Ευρώπη θηρία, καθώς και μυθικά πρόσωπα όπως σάτυροι, δράκοι και θεοί του έρωτα.

«Το έργο καταπιάνεται με τον έρωτα και ανήκει στο είδος της ποιμενικής κωμωδίας. Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι η γλώσσα του καθώς και το παράξενο χιούμορ που αναδύει το κείμενο που άλλοτε γίνεται κατά βούληση του συγγραφέα και άλλοτε ερήμην του λόγω της αποστάσεως του χρόνου και της μεταλλαγής των νοημάτων κάποιων λέξεων που δρουν διαφορετικά σήμερα. Αυτές αναλαμβάνουν να τις υποστηρίξει η παράσταση» επισημαίνει.

Η Φαίη Ξύλα που υποδύεται τη Σύλβια, με την οποία είναι ερωτευμένος ο Αμύντας, μιλά για το ασυμβίβαστο κορίτσι που ενσαρκώνει.

Ιnfo:
Δραματουργική προσαρμογή – σκηνοθεσία Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική σύνθεση: Γιάννης Αναστασόπουλος
Κινησιολογική επιμέλεια: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Φαίη Ξυλά, Βίκυ Βολιώτη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θανάσης Δήμου, Χριστιάννα Μαντζουράνη, Θωμάς Γκαγκάς, Γεράσιμος Σκαφίδας και ο μπασοβαρύτονος Μάριος Σαραντίδης.

Συμπαραγωγή: Ελληνικό Φεστιβάλ με τη «Λυκόφως» – Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης.

Συνεντεύξεις: Μαρία Παπουτσή
Λήψεις: Αλεξάνδρα Γρυπάρη

entertainment.in.gr

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024