Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Laterna Magica: Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στο «Υπέροχο Τσίρκο»

Laterna Magica: Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στο «Υπέροχο Τσίρκο»

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου Γεννήθηκε σε μια εποχή σημαντικών αλλαγών. Μυεί το κοινό σε ασυνήθιστα θεατρικά ύδατα μέσα από πολυμεσικά θεάματα και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Η Laterna Magica έρχεται από την Τσεχία στην Ελλάδα με την παράσταση «Υπέροχο Τσίρκο», που κλείνει 40 χρόνια ζωής στο σανίδι, έχοντας ταξιδέψει σε πάνω από 50 πόλεις. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, […]

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Γεννήθηκε σε μια εποχή σημαντικών αλλαγών. Μυεί το κοινό σε ασυνήθιστα θεατρικά ύδατα μέσα από πολυμεσικά θεάματα και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Η Laterna Magica έρχεται από την Τσεχία στην Ελλάδα με την παράσταση «Υπέροχο Τσίρκο», που κλείνει 40 χρόνια ζωής στο σανίδι, έχοντας ταξιδέψει σε πάνω από 50 πόλεις. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Ζντενέκ Πρόκε, μιλά στο in.gr για την έννοια της επιτυχίας, το Μαύρο Θέατρο, και τη γοητεία που ασκεί στο κοινό η απουσία του προφορικού λόγου.

Ενδιαφέρουσες ανθρώπινες ιστορίες και ποικίλες μορφές έκφρασης έχουν αναδείξει τη Laterna Magica. Εάν κάποιος σας έλεγε να περιγράψετε την ιστορία της, πού θα εστιάζατε;
Η Laterna Magica ξεκίνησε να λειτουργεί ως ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αποσκοπούσε στην προώθηση της Τσεχοσλοβακίας. Το εγχείρημα ανατέθηκε στο σκηνοθέτη Άλφρεντ Ράντοκ και στο σκηνογράφο Τζόζεφ Σβόποντα που ανέπτυξαν την ιδέα τους περί συνδυασμού του κινηματογραφικού στοιχείου με τις ζωντανές σκηνικές εμφανίσεις. Αργότερα η Laterna Magica άρχισε να λειτουργεί ως μια ανεξάρτητη εταιρεία του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας. Κατέγραψε επιτυχία σε μεγάλες εκθέσεις του Μόντρεαλ το 1967 και της Οσάκα το 1970. Σημαντικό κομμάτι στη διαδρομή της και η πρεμιέρα του «Υπέροχου Τσίρκου», που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τρόπο σύλληψης της δραματουργίας. Η Laterna Magica από επιθεώρηση εξελίχθηκε σε θέατρο που βασίζεται στις ανθρώπινες ιστορίες. Το 1990 ξεκίνησε να ανεβάζει παραστάσεις σε σκηνή του Εθνικού Θεάτρου που φιλοξενεί μοντέρνα και πρωτότυπα θεάματα. Καθοριστική χρονιά το 2010, οπότε και ενσωματώθηκε στο μηχανισμό του Εθνικού Θεάτρου. Μιλώντας για τις επιτυχίες μας, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τη συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την παράσταση The Legend of the Argonauts που άνοιξε την αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Πόσο χρόνια είστε καλλιτεχνικός διευθυντής της Laterna Magica και ποιοι οι βασικοί σας στόχοι ;
Καλλιτεχνικός διευθυντής είμαι από το 2010. H λογική μου είναι να επικοινωνώ με νέους καλλιτέχνες που μπορούν να συνεχίσουν την παράδοση της Laterna magika εισάγοντας νέες μεθόδους, ιδέες και τεχνολογίες, καθώς η δουλειά μας δεν έχει να κάνει μόνο με το κομμάτι της διασκέδασης, αλλά προσφέρει κάτι παραπάνω.

Ο προφορικός λόγος απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τις παραστάσεις σας
Στο ρεπερτόριό μας υπάρχουν πάντα παραστάσεις στις οποίες είναι εμφανής ο προφορικός λόγος. Έχουν παρουσιαστεί κομμάτια στα οποία άτομα επικοινωνούν με το έτερον τους ήμισυ μπροστά στην οθόνη, όπερα για παιδιά, και σήμερα δύο από τις έξι παραστάσεις μας θυμίζουν πιο πολύ δράμα παρά χορευτικό. Η Laterna magika γεννήθηκε από την ανάγκη προώθησης της τσεχικής κουλτούρας και του θεάτρου στο εξωτερικό, οπότε η μεγάλη χρήση της γλώσσας θα δημιουργούσε εμπόδια. Παρά τη μειωμένη όμως χρήση του προφορικού λόγου, απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα ανά τον κόσμο. Εξελίχθηκε σε χορευτική ομάδα, και πειραματίζεται με μια ευρεία γκάμα θεατρικών ειδών. Δεν παριστάνουμε πως κάτι είναι αληθινό ενώ δεν είναι. Όπως είπε ο συνιδρυτής της Laterna magika, Άλφρεντ Ράντοκ: «Η ταινία παραμένει ταινία και η σκηνή σκηνή. Εκείνο όμως που είναι αληθινό είναι ο τρόπος που συνδέεται η δράση της θεατρικής σκηνής με εκείνη της κινηματογραφικής οθόνης». Σε αυτό εστιάζουμε εμείς. H Laterna magika δημιουργήθηκε σε μια δεκαετία ριζικών θεατρικών αλλαγών. Ήταν το πρώτο θέατρο που συνδύαζε τόσες μορφές έκφρασης, σύστησε στο κοινό το μαύρο θέατρο και τις σύντομες πράξεις που απαρτίζουν ένα έργο.

Σε ποια χώρα η δημοτικότητά σας κινείται σε υψηλότερα επίπεδα;
Η Laterna magica έχει μεγάλη απήχηση στο γερμανικό κοινό, όπως και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Γαλλία. Για μια περίοδο το κομμάτι του χορού διεύθυνε ο γάλλος χορογράφος Ζαν – Πιέρ Αβιότ και ένα από τα εγχειρήματά μας είχε παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή με θέατρο της Προβηγκίας. Τα παιδιά βρίσκονται, ακόμη, στους πιο πιστούς ακόλουθούς μας, μια που πολλές παραστάσεις μας απευθύνονται σε οικογένειες, όπως ακριβώς συμβαίνει με το «Υπέροχο Τσίρκο».

Τι μήνυμα επιχειρεί να στείλει το «Υπέροχο Τσίρκο»;
Η υπόθεση είναι απλή. Δύο γελωτοποιοί (η λύπη και η χαρά, τα αντιθετικά ζεύγη της ανθρώπινης φύσης) κυνηγούν το σύμβολο της αιώνιας ομορφιάς, την Αφροδίτη,που δημιουργήθηκε από έναν σατανικό ξελογιαστή ο οποίος θέτει εμπόδια και στους τρεις. Στο τέλος, όμως, ηττάται καθώς η Αφροδίτη γίνεται κανονική γυναίκα και παντρεύεται. Οι γελωτοποιοί συνειδητοποιούν, όμως, πως κυνηγούσαν μια ψευδαίσθηση, πράγμα που συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους.

Πώς ορίζετε την επιτυχία στη ζωή;
Σε αυτό τον ταραγμένο κόσμο η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να προσπερνάμε τον αρνητισμό που μας περιβάλλει και να απολαμβάνουμε τη ζωή στο έπακρο

Πληροφορίες
Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού – Γουδή

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου: 20:30, Σάββατο 12 Δεκεμβρίου: 17:00 και 20:30, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου: 12:30 και 17:00, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη: 48 ευρώ, σπουδαστικό – ανέργων: 24 ευρώ, Β΄ ζώνη: 40 ευρώ, σπουδαστικό – ανέργων: 20 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 32 ευρώ, σπουδαστικό – ανέργων: 16 ευρώ, Δ΄ ζώνη: 26 ευρώ, σπουδαστικό – ανέργων: 13 ευρώ, Ε’ ζώνη: 20 ευρώ, σπουδαστικό – ανέργων: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 8840600, ηλεκτρονικά: abcd.gr.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
18 Δεκεμβρίου 2015
Παρ 21:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)
19 Δεκεμβρίου 2015
Σαβ 17:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)
19 Δεκεμβρίου 2015
Σαβ 20:30 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)
20 Δεκεμβρίου 2015
Κυρ 12:30 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)
20 Δεκεμβρίου 2015
Κυρ 17:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)
Τιμές εισιτηρίων: 48€ (31€*), 38€ (25€*), 28€ (20€*), 18€ (13€*), 14€ (10€*)
* Τιμές εισιτηρίων για παιδιά, φοιτητές & κατόχους κάρτας ανεργίας

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024