Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αmy Winehouse: «Μερικές φορές η ζωή είναι αστεία και θλιβερή την ίδια στιγμή»

Αmy Winehouse: «Μερικές φορές η ζωή είναι αστεία και θλιβερή την ίδια στιγμή»

...

Tζωρτζίνα Ντούτση

Στις 23 Ιουλίου του 2011, η Amy Winehouse άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Λονδίνο, ύστερα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το λευκό, λιπόσαρκο κορίτσι με τη «μαύρη» φωνή, τα φουσκωτό χτένισμα στα μαλλιά και το έντονο eyliner (αλά Κλεοπάτρα) στα μάτια, νικήθηκε από τους «δαίμονές» της και η φωνή της σίγησε για πάντα σε ηλικία 27 ετών.


Amy Winehouse: Βίος και πολιτεία
Η Amy Jade Winehouse γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1983 στο Enfield του Λονδίνου. Ο πατέρας της Mitchell και η μητέρα της Janis, της μετέδωσαν από νωρίς την αγάπη τους για τη μουσική και το θέατρο και μάλιστα σε ηλικία 13 ετών της δώρισαν την πρώτη της κιθάρα.

Ως έφηβη η Amy ήταν ένα ατίθασο κορίτσι. Στα 14 της αποβλήθηκε από το Sylvia Young Theatre School όπου φοιτούσε επειδή έκανε piercing στη μύτη και «χτύπησε» τατουάζ σε διάφορα μέρη του σώματός της.

Η καριέρα της ξεκίνησε στην ηλικία των 16 ετών όταν άρχισε να τραγουδά σε διάφορα club και να ηχογραφεί demo τραγούδια. Στα 19 της ηχογράφησε το πρώτο της album με τίτλο «Frank» (2003) το οποίο γνώρισε επιτυχία και θετικές κριτικές. Τα επόμενα χρόνια βίωσε μια περίοδο προσωπικής αναταραχής, μια μεγάλη ερωτική απογοήτευση, ενώ έδωσε μεγάλη μάχη για την απεξάρτησή της από τις ουσίες και το αλκόολ.

Το 2006 κυκλοφόρησε το album «Back to Black» που έγινε επιτυχία σε όλο τον κόσμο με το κομμάτι «Rehab» να σκαρφαλώνει στο Νο 9 των αμερικανικών charts. Στο τραγούδι αυτό καταγράφει άρνησή της να ενταχθεί σε κέντρο απεξάρτησης ναρκωτικών ουσιών.

Τον Αύγουστο του 2007 η τραγουδίστρια κατέρρευσε ύστερα από υπερβολική δόση ηρωίνης και χρειάστηκε ένεση αδρεναλίνης αλλά και πλύση στομάχου. Τις επόμενες μέρες τις πέρασε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου ενώ αναγκάστηκε να αναβάλει την εμφάνισή της στο Όσλο. Eκτός από τον εθισμός της στα ναρκωτικά και το αλκοόλ η Amy αντιμετώπιζε προβλήματα βουλιμίας.

Το 2008 η Amy έγινε η πρώτη βρετανίδα καλλιτέχνις που κέρδισε 5 βραβεία Grammy την ίδια βραδιά (10/2/2008). Μάλιστα δεν κατάφερε να παρίσταται στη μεγάλη αυτή βραδιά για εκείνη, επειδή δεν εξασφάλισε βίζα για τις ΗΠΑ λόγω των προβλημάτων της με τα ναρκωτικά.

Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου νοσηλεύτηκε εκτάκτως στο νοσοκομείο με πρόβλημα στους πνεύμονες από τη χρήση κοκαϊνης, κρακ και του καπνίσματος. Ωστόσο για ένα βράδυ βγήκε από το νοσοκομείο για να τραγουδήσει στα 90ά γενέθλια του Nelson Mandela στο Λονδίνο. Η Amy επίσης τραγούδησε στο πάρτι του Roman Abramovich στη Μόσχα με αμοιβή 2.000.000 δολάρια για μια ώρας συναυλία.

Η Amy προκάλεσε αίσθηση για τα δυναμικά contralto φωνητικά και την εκλεκτική μίξη διάφορων μουσικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων της soul, jazz, reggae, pop και R&B. Έχουν χαρακτηρίσει τη φωνή ως μια μίξη των Billy Holliday, Dinah Washington και Sarah Vaughan. O George Μichael είχε πει για εκείνη πως «είναι η καλύτερη γυναικεία φωνή που έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια που τραγουδάω», ενώ ο Keith Richards είχε δηλώσει πως δεν θα επιβιώσει για πολύ αν δεν αλλάξει συμπεριφορά.

Δυστυχώς λίγο πριν το τέλος της ζωής της το ταλέντο της επισκιάστηκε για άλλη μια φορά από τα προβλήματά εθισμού της στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Η φωνή της Amy Winehouse σίγησε για πάντα στις 23 Ιουλίου του 2011 στις 15.34 (ώρα Βρετανίας) στο σπίτι της στο Λονδίνο. Ήταν μόλις 27 ετών και ο θάνατός της προκάλεσε παγκόσμια θλίψη. Αιτία του θανάτου σύμφωνα με τους ιατροδικαστές ήταν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μετά από περίοδο αποτοξίνωσης.


Αυτό το γνωρίζατε;

  • Ήταν νονά της Dionne Bromfield
  • Μετά το θάνατό της πλήθος fans της Amy παρέμεναν έξω από το σπίτι της για μέρες, τιμώντας το είδωλό τους, ανάβοντας κεριά, αφήνοντας λουλούδια και μιμούμενοι το στιλ και το χτένισμά της.
  • Ο πρώην σύζυγός της Blake Fielder-Civil έχει δώσει το Jade, ως μεσαίο όνομα στην κόρη του, προς τιμήν της Amy Winehouse.
  • Στην επέτειο των 31ων γενεθλίων της, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος προς τιμήν της στο Camden (στο βόρειο Λονδίνο) όπου ζούσε.
  • Η Amy ήταν καλή φίλη με τις Kelly Osbourne, Remi Wilson και τον Tyler James. H τελευταία της ζωντανή εμφάνιση στη σκηνή ήταν τρεις ημέρες πριν το θάνατό της στο Camden’s Roadhouse στο Λονδίνο για να υποστηρίξει τη συναυλία της βαφτιστήρας της, Dionne Bromfield.
  • Το άλμπουμ «Βack to Black» ήταν εμπνευσμένο από τη σχέση της με τον Blake Fielder-Civil
  • Η Amy έχει έναν αδερφό, τον Alex τέσσερα χρόνια μεγαλύτερο
  • H μητέρα της, Janis, είναι φαρμακοποιός και ο πατέρας της, Mitch, οδηγός ταξί.
  • Ο θάνατός της στην ηλικία των 27 ετών, την ενέταξε στο Club των 27 το οποίο περιλαμβάνει μουσικούς που έχουν πεθάνει στην ηλικία αυτή. Γνωστά μέλη της ομάδας αυτής είναι οι: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain, Jim Morrison.
  • Ο στυλίστας της Alex Forden τής υιοθέτησε το χτένισμα «σφηκοφωλιά» (μία τάση των 60s) καθώς και το μακιγιάζ σε στιλ Κλεοπάτρα από το συγκρότημα The Ronettes.


H Amy μέσα από τα λόγια της

  • «Η ζωή είναι μικρή και έχω κάνει πολλά λάθη, αλλά τα πάντα στη ζωή συμβαίνουν για κάποιο λόγο.»
  • «Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να δώσεις σε συγκεκριμένους ανθρώπους και συγκεκριμένα πράγματα που δεν μπορείς.»
  • «Δεν είμαι καθόλου θρήσκα. Νομίζω πως η πίστη είναι κάτι που σου δίνει δύναμη. Πιστεύω στο πεπρωμένο και ότι τα πράγματα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Όμως δεν νομίζω πως υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη, απαραίτητα. Πιστεύω στο karma πάρα πολύ, παρόλα αυτά.»
  • Οκτώβριος 2010: «Στην κυριολεξία μια μέρα ξύπνησα και είπα Δεν θέλω να το κάνω άλλο αυτό πια. Συνήθιζα να κάνω χρήση ναρκωτικών ουσιών και πλέον δεν κάνω εδώ και τρία χρόνια. Δεν είναι και τόσο δύσκολο.»
  • «Δεν νιώθω καθόλου κακομοιριά για τον εαυτό μου. Δεν θα ήθελα να ήταν όλα ρόδινα, επειδή η ζωή δεν είναι ρόδινη.»
  • «Έτσι είναι η ζωή. Δεν έχει νόημα να ταράζεσαι ή να απογοητεύεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις ή να ελέγξεις.»
  • «Όταν η καρδιά σου ραγίσει μια φορά, δεν μπορεί να ραγίσει ξανά.»
  • «Αν χωρίσεις με κάποιον δυο φορές, τότε αυτό αποτελεί σίγουρα έναν καλό λόγο γιατί δεν πρέπει να είσαι με αυτόν τον άνθρωπο μαζί ξανά.»
  • «Πρέπει να λες μονάχα την αλήθεια, γιατί στο τέλος της ημέρας, στον εαυτό σου έχεις να δώσεις λόγο.»
  • «Δεν μου αρέσει να κοιτάζω πίσω και να λέω πως εκείνη ήταν μια φρικτή περίοδος. Προτιμώ να σκέπτομαι Είμαι χαρούμενη που κατάφερα να την ξεπεράσω
  • «Έχω περάσει ό,τι διατροφική διαταραχή μπορείς να φανταστείς. Ανορεξία, βουλιμία… Δεν είμαι εντελώς καλά, αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει γυναίκα που να είναι.»
  • «Η ζωή είναι αστεία και θλιβερή, μερικές φορές και τα δυο την ίδια στιγμή.»
  • «Δεν με νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι για εμένα. Ποτέ δεν με ένοιαξε και ποτέ δεν θα συμβεί. Η ζωή είναι μικρή για να ανησυχώ για αυτές τις μπούρδες.»
  • «Ποτέ δεν μπόρεσα να αποφασίσω αν ήθελα να γίνω Michael Jackson ή αν ήθελα να τον παντρευτώ. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο κόσμος, ο Michael Jackson είναι ιδιοφυία.»

entertainment.in.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024