Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μανώλης Φάμελλος: Είμαι απολύτως εμμονικός

Μανώλης Φάμελλος: Είμαι απολύτως εμμονικός

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Ο Μανώλης Φάμελλος μιλά στο in.gr λίγο πριν πάρει τη θέση του «Στην πολυθρόνα του Κήπου» του Μεγάρου μαζί με τον Στάθη Δρογώση και τη Χαρούλα Αλεξίου, την Πέμπτη 7 Ιουλίου.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, στην ξεχωριστή αυτή συναυλία το βράδυ της Πέμπτης θα ακούσουμε: «τα νέα και τα παλαιότερα τραγούδια με άλλη ματιά, αλλά και η ζωντανή μας ιστορία επί σκηνής η Χάρις Αλεξίου στα τραγούδια που ηχογραφήσαμε μαζί -εγώ παλαιότερα, ο Στάθης στον τελευταίο της δίσκο...».

Πότε «ενηλικιώθηκες» καλλιτεχνικά και πόσο ώριμος μουσικά, αισθάνεσαι σήμερα;
«Αρκετά ώριμος ώστε να μην με απασχολεί η καλλιτεχνική μου ενηλικίωση».

Τι ακούς σήμερα από την ελληνική μουσική σκηνή;
«Προσπαθώ να ακούω και να παρακολουθώ τα πάντα αλλά συνήθως έτσι δεν μου μένει τίποτα. Κυρίως προσπαθώ να καταλάβω πως αντιλαμβάνεται ο κόσμος τον εαυτό του μέσα από τη μουσική. Είμαστε σε ένα σημείο όπου αναζητούμε επιβεβαίωση κυρίως, και δεν θέλουμε στην πραγματικότητα να ανοίξουμε νέα κεφάλαια στην διαπραγμάτευση, να βαθύνουμε δηλαδή τη συζήτηση».

Υπήρξες «ψυχαναγκαστικός» στη μουσική σου;
«Δεν ξέρω για το συγκεκριμένο αλλά ναι, είμαι απολύτως εμμονικός… πάντως αν δεν είμαστε κάπως λοξοί θα προχωρούσαμε ίσια καταπάνω στον τοίχο του αυτονόητου».

Έχεις αδικήσει τραγούδια σου, με τον τρόπο που τα διαχειρίστηκες ίσως;
«Ναι με βασανίζει αυτή η σκέψη διαρκώς, αλλά παράλληλα προσπαθώ να πείθω τον εαυτό μου ότι πάντα είναι καιρός να πάμε παρακάτω».

Η παρέα σου με τον Στάθη Δρογώση επί σκηνής συνεχίζεται και τον Ιούλιο θα σας δούμε στον Κήπο του Μεγάρου. Μίλησέ μας για αυτή τη βραδιά.
«Τα νέα και τα παλαιότερα τραγούδια με άλλη ματιά, αλλά και η ζωντανή μας ιστορία επί σκηνής η Χάρις Αλεξίου στα τραγούδια που ηχογραφήσαμε μαζί -εγώ παλαιότερα, ο Στάθης στον τελευταίο της δίσκο.

»Το νέο του δίσκο θα παρουσιάσει κι ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης στην αρχή της συναυλίας και τα ιδιαίτερα αγαπητά του τραγούδια ο έτερος της παρέας Οδυσσέας Τσάκαλος».


Κατά καιρούς ο Στάθης Δρογώσης τοποθετείται πολιτικά, με σχόλιά του στις προσωπικές του σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Ο πολιτικός λόγος ενός καλλιτέχνη λειτουργεί υπέρ του ή κατά, πιστεύεις;

«Ναι ο Στάθης είναι μέγας ταραξίας, αλλά γνωρίζοντάς τον εκ των έσω μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως με έναν καλλιτεχνικό τρόπο είναι στην ουσία δύο πρόσωπα που λύνουν πολύ δημιουργικά τις διαφορές τους μέσω της μουσικής.

»Αυτό που καταλήγει να ακούγεται πάντως σήμερα στη δημόσια συζήτηση και αυτό μας αφορά όλους ανεξαιρέτως, δεν είναι λόγος αλλά θόρυβος. Υπάρχει βέβαια και το ρητό, μεγάλη αναστάτωση ωραία κατάσταση… Είναι όμως στην ουσία του αναστάτωση αυτό με την έννοια της ρήξης ή στην πραγματικότητα είναι αφωνία από την ανάποδη;»


Πώς επιλέγεις να εκφράζεις την πολιτική σου θέση;

«Εγώ προσωπικά βρίσκομαι να μιλώ για τα της ύπαρξης περισσότερο, χωρίς να το επιδιώκω και με έναν αστείο τρόπο στις μέρες μας φτάνω συχνά να απολογούμαι για αυτό. Όπως και στην Ιατρική, στο τραγούδι μας υπάρχουν και χρειάζονται όλες οι ειδικότητες. Εγώ λοιπόν πήρα το πτυχίο μου στον κλάδο του εσωτερισμού και τοποθετούμαι σε αυτό που καταλαβαίνω καλύτερα.

»Νιώθω γενικώς πως θέλω να μιλήσω για κάτι που μοιραζόμαστε όλοι, όσο δυσάρεστο και να είναι. Αλλά συμβαίνει τελικά αυτό που μας ενώνει όλους να θέλουν να το ακούσουν πάρα πολύ λίγοι».


Ποια σκέψη, ποια πολιτική δήλωση θα χαρακτήριζες ως ουτοπική σήμερα;

«Δεν βοηθά το να αγνοούμε την πραγματικότητα αλλά ούτε και να παραμένουμε εγκλωβισμένοι στα στενά της πλαίσια. Και θεωρώ απολύτως ζωτικό αυτό που χαρακτηρίζουμε ίσως και απαξιωτικά ουτοπικό. Στην ουτοπία οφείλουμε πολλά από όλα όσα έχουμε κατακτήσει σήμερα. Αλλά είμαστε αυτοί που είμαστε και όχι κάποιοι άλλοι που θα θέλαμε να είμαστε. Εδώ χρειάζεται δουλειά, να γίνουμε δηλαδή ουτοπιστές προς τα μέσα, αμφισβητώντας θετικά τα όρια μας. Και να κρατάμε στο νου μας ότι κανείς δεν είναι τελείως ξένος με εμάς τελικά».


Αν έπρεπε να αποδώσεις έναν χαρακτηρισμό στο κοινό σου και στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, ποιος θα ήταν αυτός;

«Το μονάκριβο κοινό μου δεν είναι κοινό, είναι ξεχωριστό, είναι άνθρωποι συγγενείς μου. Με το ευρύτερο, το πιο έξω κοινό, το πρόβλημα είναι πως δυσκολεύομαι να το προσεγγίσω γιατί μιλώ κάπως ψιθυριστά… Είναι στην φύση αυτού που κάνω, αλλά πιθανότατα είναι και δομικό θέμα δικό μου. Και το ένα φέρνει το άλλο και ούτω καθεξής».


Πώς θα συνεχιστεί το καλοκαίρι σου και ποια άλλα δημιουργικά σχέδια υπάρχουν στα σκαριά;

«Πολλά νέα τραγούδια, νέος δίσκος, πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες».

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024