Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Rebeletiko: Κάτι ανάμεσα στο ρεμπέτικο, το ρεμπελιό και το κλέφτικο

Rebeletiko: Κάτι ανάμεσα στο ρεμπέτικο, το ρεμπελιό και το κλέφτικο

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

«Οι Rebeletiko είναι μια μουσική κολεκτίβα. Μια ανοιχτή ομάδα που δημιουργεί χωρίς ιεραρχία αλλά με κοινό προσανατολισμό…» και αποτελούνται από τους Τάσο Γεωργόπουλο (λάφτα, κιθάρα και φωνητικά), Τάσο Γιαννούση (μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς, στρέλα και φωνητικά) και Σοφία Μέρμηγκα, (κανονάκι και τραγούδι).

Χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικά παραδοσιακά και λαϊκά όργανα (π.χ. κανονάκι, τζουράς, μπαγλαμάς, λάφτα ), οι συνθέσεις τους πατούν πάνω στις παραδοσιακές φόρμες. Η μουσική συνωμοσία των Rebeletiko, εκτός από την αγάπη τους για τη μουσική, προέκυψε από την ανάγκη επίσης να μοιραστούν ή απλά να καταφέρουν να εμπνευστούν, όπως οι ίδιοι εξηγούν στη συνέντευξή τους στο in.gr.

Έχοντας στις αποσκευές τους το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Μοναστηράκι, επιβιβάζονται στο Τρένο στο Ρουφ τις Τρίτες 12 και 19 Απριλίου, αναλαμβάνοντας «χρέη» μηχανοδηγού της αμαξοστοιχίας…

Rebeletiko: Μια μουσική συνωμοσία… Ποιοι είναι οι Rebeletiko και ποιος ο ρόλος του καθενός μέσα στο σχήμα;

Τάσος Γεωργόπουλος: «Οι Rebeletiko είναι μια μουσική κολεκτίβα. Μια ανοιχτή ομάδα που δημιουργεί χωρίς ιεραρχία αλλά με κοινό προσανατολισμό. Ο ρόλος του καθενός είναι αυτός που θα επιλέξει να έχει. Δεν έχουμε φτιάξει σενάριο αλλά σίγουρα μας ενδιαφέρει να κυριαρχεί αυτό που εμείς συνηθίζουμε να λέμε η μουσική ενόραση. Να μπορεί με άλλα λόγια ο καθένας και όλοι μαζί να συλλαμβάνουμε την αλήθεια εκεί που η λογική αδυνατεί να την αποκαλύψει».

Πώς προσδιορίζεται τον ήχο σας και τι απαντάτε εάν κάποιοι -ενδεχομένως- πουν για εσάς ότι αντιγράφετε ή μιμείστε άλλους. Επίσης, ποια μουσικά όργανα συνοδεύουν τις μουσικές σας ιστορίες;
Τάσος Γιαννούσης: «Οι Rebeletiko, μέχρι τώρα, χρησιμοποιούν κυρίως ελληνικά παραδοσιακά και λαϊκά όργανα (π.χ. κανονάκι, τζουράς, μπαγλαμάς, λάφτα ) και οι συνθέσεις πατούν πάνω στις παραδοσιακές φόρμες. Παρθενογένεση δεν υπάρχει, όλοι κάπου στηριζόμαστε και ελπίζουμε να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι».

Πώς προέκυψε το όνομα της μπάντας και ποιες οι επιρροές της;
Σοφία Μέρμηγκα: «Ο νονός μας είναι ένας φίλος που έρχεται συχνά στις πρόβες. Επειδή οι πρόβες γίνονται στο περιβόητο Γκαράζ του Βύρωνα, μας ονόμασε αρχικά συνωμότες και μετά Reβeletiko. Δηλαδή κάτι ανάμεσα στο Ρεμπέτικο, το Ρεμπελιό και το κλέφτικο».

Από ποια ανάγκη προέκυψε αυτή η μουσική συνομωσία, εκτός ίσως από την αγάπη σας για τη μουσική;

Τάσος Γεωργόπουλος: «Προέκυψε κυρίως από την ανάγκη να μοιραστούμε ή απλά να καταφέρουμε να εμπνευστούμε. Η έμπνευση όχι μόνο για τη μουσική αλλά για κάθε είδους διανοητική δραστηριότητα είναι μία από τις σημαντικότερες συνιστώσες της δημιουργίας. Μέχρις στιγμής η συνωμοσία τα έχει καταφέρει μια χαρά».

Τι περιλαμβάνει το δικό σας Μοναστηράκι και τι ανταπόκριση έχει λάβει μέχρι στιγμής;
Τάσος Γιαννούσης: «Περιλαμβάνει 10 δικές μας συνθέσεις, οκτώ τραγούδια και δυο οργανικά με ήχους και χρώματα από όλη την Ελλάδα. Συνθέσεις αληθινές, παιξίματα μεγάλων μουσικών και την αίσθηση ότι ανήκεις σε μια ομάδα, σε ένα σύνολο που έχει μόλις ξεκινήσει. Μέχρι στιγμής, αναπάντεχα καλά! Οι περισσότεροι που άκουσαν τα τραγούδια τα ευχαριστήθηκαν και σε όσους δεν άρεσε τα σχόλια ήταν… ήπια! (γέλια)»

Η κρίση, εκτός από δυσκολίες φέρνει και ευκαιρίες για δημιουργία και μια μπάντα όπως η δική σας είναι ένα απτό παράδειγμα…
Σοφία Μέρμηγκα: «Η κρίση επιβάλλει κάποιες νέες οικονομικές συνθήκες. Το κακό είναι ότι η ζωή των ανθρώπων πλέον είναι συνυφασμένη με το χρήμα. Οι Rebeletiko ακριβώς γιατί δημιουργήθηκαν κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι από τη γέννηση τους μια ομάδα που καταφέρνει να επιβιώσει και να πολλαπλασιάζεται μέσα και μόνο από τη δημιουργία. Η κρίση μπορεί να ενώσει αλλά και να χωρίσει περισσότερο. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και φαντασία για να δεις το μέλλον πέρα από τα χαλάσματα».

Για δυο Τρίτες, 12 και 19 Απριλίου από το Μοναστηράκι θα μεταφερθείτε στο Ρουφ μαζί με το κοινό σας. Τι θα περιλαμβάνει αυτή η διαδρομή;
Τάσος Γεωργόπουλος: «Θα αναλάβουμε «χρέη» μηχανοδηγού της αμαξοστοιχίας και θα παρουσιάσουμε στο πρώτο μέρος τραγούδια και μουσικές από τον δίσκο μας Μοναστηράκι και στο δεύτερο μέρος αγαπημένα έντεχνα, παραδοσιακά, σμυρναίικα και ρεμπέτικα».

Γιατί να έρθεις κάποιος να ακούσει ζωντανά τους Rebeletiko;
Τάσος Γιαννούσης: «Μάλλον γιατί οι Rebeletiko δεν διεκπεραιώνουν απλά, αλλά προσπαθούν να κοινωνήσουν το υλικό τους σε καιρούς χαλεπούς».

Ποιες είναι οι επόμενες σκέψεις και σχέδιά σας, τόσο δισκογραφικά, όσο και στο πλαίσιο των ζωντανών εμφανίσεων;
Σοφία Μέρμηγκα: «Κάνουμε πολλές και επίμονες σκέψεις για το μέλλον! Δισκοραφικά έχω προτείνει στα παιδιά να κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι και να ηχογραφούμε με μουσικούς από κάθε μέρος που θα βρεθούμε. Θα δούμε αν θα τα καταφέρουμε. Επόμενες εμφανίσεις έχουμε τον Ιούνιο, τρεις στην Ιταλία και μία στη Γερμανία. Μετά μπάνια στην Ελλάδα!»

Info
Μουσικό Βαγόνι Orient Express
Γενική Είσοδος: 12€
Προαιρετικά κρασί 3,5€ / ποτό 5,5€ / φαγητό από 5€

entertainment.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024