Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Αλεξίου:«Το Vinyl is back έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην επιστροφή του βινυλίου»

Γιάννης Αλεξίου:«Το Vinyl is back έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην επιστροφή του βινυλίου»

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση Ο υπεύθυνος προβολής και επικοινωνίας του Vinyl is back, ή αλλιώς η «ψυχή της οργάνωσης», Γιάννης Αλεξίου, μας μιλάει για την 6η διοργάνωση του μεγαλύτερου φεστιβάλ βινυλίου στην Ελλάδα και αποκαλύπτει αποκλειστικά στο in.gr, όλα όσα πρόκειται να συμβούν στη μεγάλη γιορτή της μουσικής που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 11-13/12 στο […]

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Ο υπεύθυνος προβολής και επικοινωνίας του Vinyl is back, ή αλλιώς η «ψυχή της οργάνωσης», Γιάννης Αλεξίου, μας μιλάει για την 6η διοργάνωση του μεγαλύτερου φεστιβάλ βινυλίου στην Ελλάδα και αποκαλύπτει αποκλειστικά στο in.gr, όλα όσα πρόκειται να συμβούν στη μεγάλη γιορτή της μουσικής που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 11-13/12 στο Cine Κεραμεικός.

Το Vinyl is back μετακομίζει από την Τεχνόπολις στο Cine Κεραμεικός. Τι οδήγησε στην αλλαγή του χώρου;
«Μετά από πέντε πολύ πετυχημένα Vinyl is back στο κτήριο Μηχανουργείο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, η μεγάλη γιορτή του βινυλίου πάει στο Cine Κεραμεικός, λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κει. Ο νέος χώρος σηματοδοτεί και τη νέα μορφή της εκδήλωσης, που παραμένει τριήμερη – από 11 έως 13 Δεκεμβρίου 2015 – και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό όλες τις μέρες. Προσαρμόσαμε την παραγωγή λαμβάνοντας υπ’όψιν την οικονομική κρίση και τις απαιτήσεις των εκθετών, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουμε την όλη οργάνωση ώστε να είναι ο προορισμός όλων όσων αγαπούν την μουσική σε όλες τις εκφράσεις της».

Γιάννη, μίλησέ μας για την 6η διοργάνωση του φεστιβάλ, τι θα βρει ο επισκέπτης εκεί, σε τι θα διαφέρει από τις προηγούμενες, αλλά και ποιες είναι οι δυσκολίες της;

«Το κυρίως μενού παραμένει το βινύλιο, όπου στο χώρο θα εκτεθούν κατά χιλιάδες σε ένα ενιαίο χώρο. Το Cine Κεραμεικός είναι ωραίος χώρος και μας δίνει πολλές δυνατότητες καθώς έχει δύο επίπεδα, δύο stage, θεωρεία και πολλές γωνιές που θα αξιοποιηθούν. Οι περισσότεροι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν παρακολουθήσει εκεί αγαπημένους τους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Η διαφορά με τα προηγούμενα Vinyl is back είναι ο τρόπος που το προσεγγίζουμε ώστε να γίνει μια αληθινή γιορτή του βινυλίου και της μουσικής. Το μεγάλο μας στοίχημά είναι να προσελκύσουμε κόσμο που θα χαρεί το τριήμερο άσχετα αν αγοράζει ή όχι βινύλια, αλλά τον ενδιαφέρει η μουσική ποικιλοτρόπως. Για πρώτη φορά επίσης θα υπάρχει ένα κουπόνι, αξίας 10 ευρώ, με το οποίο όποιος το παίρνει θα μπορεί να έχει έκπτωση στους δίσκους, δωρεάν καφέ ή ποτό και πρόσβαση στις συναυλίες, αλλά και άλλες παροχές που σχεδιάζουμε τώρα».

Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν αρκετές εκπλήξεις για το κοινό. Σημαντικά πράγματα και παράλληλες εκδηλώσεις πρόκειται να συμβούν το τριήμερο 11-13/12. Θα τα μοιραστείς μαζί μας;
«Κυρίαρχες παράλληλες εκδηλώσεις με το παζάρι δίσκων που θα διεξαχθούν στον πάνω χώρο, τον παλιό μικρό Κεραμεικό, όπως λεγόταν, θα είναι η συναυλία 80ς του Σαββάτου με τέσσερα θρυλικά ελληνικά συγκροτήματα, τους : No Man’s Land, Cpt. Νεφος – Libido Blume και Χωρίς Περιδέραιο που θα επανασυνδεθούν ειδικά για την συναυλία αυτή με διάφορες εκπλήξεις επί σκηνής! Επίσης η jazz συναυλία της Παρασκευής με κορυφαία ονόματα της εγχώριας σκηνής, όπως ο Γιώργος Κοντραφούρης με το Baby Trio του και οι Next Step Quintet που θα παίξουν live, πρώτη φορά, το νέο τους δίσκο που θα βγει και σε βινύλιο. Επίσης κορυφαία στιγμή του τριημέρου θα είναι η πρώτη παρουσίαση του νέου δίσκου της Δήμητρας Γαλάνη «Αλλιώς» σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου, που θα κυκλοφορήσει εκείνες τις μέρες σε βινύλιο. Μια κορυφαία Ελληνίδα καλλιτέχνις που έχει συνδέσει την ιστορία της με την εποχή του βινυλίου θα το παρουσιάσει στο φυσικό του χώρο! Επιπλέον, το Vinyl is back θα ανοίξει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «80ς και βινύλιο» με κορυφαίους ανθρώπους της μουσικής, η οποία θα διεξαχθεί εκείνες τις μέρες στον Ιανό με ελεύθερη είσοδο. Επίσης, η αυλαία θα πέσει την Κυριακή με πανηγυρικό τρόπο που θα ανακοινωθεί προσεχώς. Ο σχεδιασμός μας συνεχίζεται και στο χώρο θα υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις για τους επισκέπτες, όπως και το κυνήγι σπάνιων δίσκων, το Mystery bag».

Πώς προέκυψε η συναυλία του Σαββάτου (12/12) με τρία θρυλικά ροκ συγκροτήματα των 80s και πώς υποδέχθηκε αυτή την είδηση το κοινό;
«Η θεματική του Vinyl is back αυτή τη φορά είναι τα 80ς. H δεκαετία που αγαπούν όλοι είτε την έζησαν, είτε όχι. Έχει αυτό το ιδίωμα. Άλλωστε είναι και η τελευταία δεκαετία με το δικό της ιδιαίτερο χρώμα στην μουσική που είναι ποικιλόμορφο. Έτσι σκεφτήκαμε μια συναυλία που θα ξυπνήσει μνήμες, αλλά και οι νεώτεροι θα δουν μουσικούς και σχήματα που σημάδεψαν την εποχή. Να σημειώσουμε ότι οι μπάντες αυτές, αλλά και οι μουσικοί τους υποστηρίζουν το βινύλιο από τότε έως σήμερα. Θα παίξουν όλοι για πρώτη φορά μαζί σε μια συλλεκτική συναυλία».

Σε ποιους απευθύνεται, ποιες ηλικίες επισκέπτονται το Vinyl is back και τι αναζητούν συνήθως;
«Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, καθώς πια στο κυνήγι του βινυλίου έχουν μπει για τα καλά και οι νεώτεροι που άκουγαν γι’ αυτά μόνο από τους μεγαλύτερους. Έτσι το Vinyl is back έχει γίνει σημείο συνάντησης όλων των μουσικόφιλων. Αναζητούν δίσκους που δεν έχουν ή ψάχνουν σπάνιους όπως οι συλλέκτες ή ανυπομονούν για απρόβλεπτες συναντήσεις παλιών φίλων!»

Θεωρείς ότι το φεστιβάλ έχει βάλει το «λιθαράκι του» στη διάδοση του βινυλίου σε μικρότερες ηλικίες, αλλά και σε μια ενδεχόμενη αναβίωσή του;
«Σίγουρα το Vinyl is back έχει συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό που λέμε «το βινύλιο επιστρέφει» και η αίγλη του αγγίζει και τους νέους πια. Τα περισσότερα καινούργια βινύλια περιέχουν και σε ψηφιακή μορφή το μουσικό περιεχόμενο, αλλά και τον κωδικό για downloading! Η πιο συγκινητική στιγμή της αναβίωσης του βινυλίου που έζησα πρόσφατα ήταν όταν μέσω facebook με προσέγγισε ένας άγνωστος σε μένα φοιτητής για να τον βοηθήσω στην διπλωματική του για το μεταπτυχιακό που έχει θέμα το βινύλιο. Είναι φοιτητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

Όταν άνοιγαν οι πύλες του 1ου Vinyl is back, περίμενες ότι θα έφτανε έως εδώ, στην 6η και μάλιστα επιτυχημένη, διοργάνωσή του; Και που οφείλεται, θεωρείς, η θερμή ανταπόκριση του κόσμου;
«Ομολογουμένως είναι η μακροβιότερη εκδήλωση για το βινύλιο, από το 1993 που έγινε η πρώτη στο West, στη Βουλιαγμένης, του πρόσφατα αποβιώσαντα Μάκη Σαλιάρη. Η αλήθεια είναι ότι πάντα όταν δουλεύω πάνω σε κάτι τα δίνω όλα για να έχει επιτυχία και εργάζομαι πάνω σε αυτό για την στιγμή. Η επιτυχία οφείλεται σε όλη την ομάδα του Vinyl is back που συναποτελούμε οι Δημήτρης Αντωνάκος και Κώστας Δαμίγος, αλλά και όσους δουλεύουν πίσω από την διοργανώτρια Demand. Η θερμή ανταπόκριση οφείλεται στην σωστή οργάνωση και προβολή του Vinyl is back και στη διεξαγωγή της όπου όλοι νοιώθουν άνετα, σαν στο σπίτι τους!»

Πώς έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για το πρώτο Vinyl is back και τι είναι για εσένα το Vinyl is back;
«Τη ιδέα την είχε ο ιδρυτής της εταιρίας εκδηλώσεων Demand, Δημήτρης Αντωνάκος, που μέσω ενός βινυλιά και κοινού φίλο δικού μου και του Κώστα, του Ανδρέα Παπαναστασόπουλου, μας έφερε σε επαφή. Αμέσως μας ένωσε η αγάπη μας για το βινύλιο – είμαστε όλοι συλλέκτες – και η χημεία μεταξύ μας. Το Vinyl is back για μένα είναι αυτό που κάνουν τα παιδιά που δεν λένε να μεγαλώσουν γιατί έτσι τους αρέσει!»

Θα θέλαμε να τους αναφέρεις τους από τους πιο σπάνιους δίσκους που μπορεί κανείς να βρει στο Vinyl is back.
«Αυτό αποτελεί και για μένα, ως συλλέκτη, πάντα ένα αίνιγμα, καθώς δεν γνωρίζουμε από πριν το εμπόρευμα που θα φέρουν οι εκθέτες. Το ψάχνουμε επί τόπου… Καλούμε λοιπόν τον κοινό να έρθει και στον καινούργιο χώρο του Vinyl is back, Μαραθώνος 58 και Κεραμεικού 61, στον Κεραμεικό (κοντινή πρόσβαση από σταθμούς μετρό: Κεραμεικός και Μεταξουργείο), σε μια αναπτυσσόμενη και όμορφη γειτονιά της Αθήνας, 11-13 Δεκεμβρίου, με θετική ενέργεια και διάθεση να δει από κοντά τι ετοιμάσαμε!»

Η ιστορία του Cine Κεραμεικός από τον Γιάννη Αλεξίου:
«Για την ιστορία αναφέρω πληροφοριακά ότι το Cine Κεραμεικός στην αρχική του μορφή ήταν σινεμά πορνό, τσοντάδικο κοινώς, το οποίο έπαιζε μια ταινία καράτε και μια πορνό και έμεινε στην ιστορία σαν το σινεμά που δεν ζητούσε ταυτότητες στην είσοδο, αλλά έμπαιναν όλοι μέσα!
Μάλιστα σε ένα ντου της αστυνομίας έπεσε πολύ κλάμα από τους πιτσιρικάδες που δεν είχαν ξαναβρεθεί σε τέτοια κατάσταση με μπάτσους!
Μετά έγινε μουσική σκηνή υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Ζούμπου, από την όποία πέρασαν κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως Χάρις Αλεξίου, Σαββόπουλος, Νίκος Παπάζογλου, Πορτοκάλογλου, Μαργαρίτης, Σεζάρια Εβόρα, Buena Vista Social Club και πολλοί ακόμη, έως το 2009 που άλλαξε μορφή και νοικιάζεται από τον ίδιο ιδιοκτήτη για γάμους, βαφτίσια, αλλά και πολιτικά συνέδρια. Τώρα γίνεται εκεί το Vinyl is back. Ο χώρος διαμορφώνεται ανάλογα την περίσταση».

entertainment.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024