Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ταινίες της εβδομάδας: Reunion, μποξ και γερασμένοι υπερήρωες

Οι ταινίες της εβδομάδας: Reunion, μποξ και γερασμένοι υπερήρωες

...

Αγγελική Στελλάκη

Ενδιαφέρουσες οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας. Η παρέα του Trainspotting επιστρέφει σε μία πολυαναμενόμενη ταινία που δεν καταφέρνει -πάντως- να σταθεί στο ύψος της ταινίας του 1996, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ταινίες μάς έρχονται από δύο ευρωπαϊκές χώρες: από τη Φινλανδία (Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλλι Μάκι) και από τη Βουλγαρία (Glory), ενώ ο Χιού Τζάκμαν πρωταγωνιστεί στην τελευταία ταινία Γουλβερίν, με τίτλο Logan. Στις αίθουσες και οι τουρκικές Υποψίες, αλλά και δύο ελληνικά ντοκιμαντέρ.

Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι

(3,5/5)

Ο Όλλι Μάκι, γνωστός Φινλανδός μποξέρ, ετοιμάζεται για τον πιο σημαντικό αγώνα της ζωής του. Κι ενώ όλοι γύρω του προσπαθούν να τον προετοιμάσουν για την πιο σημαντική ημέρα της ζωής του, εκείνος μπορεί να σκεφτεί μόνο τη Ράιγια και το γεγονός ότι είναι ερωτευμένος μαζί της. Ο Γιούχο Κουοσμάνεν σκηνοθετεί μια ταινία για την αποτυχία και για τις αντιλήψεις μας γύρω από το τι εννοεί ο καθένας από εμάς ως ευτυχία, σε μία ταινία με υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία και γλυκιά επίγευση στο τέλος. Ίσως η πιο ανορθόδοξη «ρομαντική κομεντί» της χρονιάς, «Η Πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι» κέρδισε βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Σκηνοθεσία: Γιούχο Κουοσμάνεν
Πρωταγωνιστούν: Γιάρκο Λάχτι, Όνα Αϊρόλα, Έρο Μίλονοφ



Glory

(3,5/5)

Η ελληνοβουλγάρικη παραγωγή αποτελεί τη δεύτερη ταινία της Κριστίνα Γκρόζεβα και του Πέταρ Βαλτσάνοφ μετά το εξαιρετικό «Μάθημα», το οποίο ήταν υποψήφιο και για κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Τσάνκο Πετρόφ, εργάτης στους βουλγαρικούς σιδηροδρόμους ανακαλύπτει ένα μεγάλο ποσό χρημάτων σκορπισμένο στις ράγες. Το δηλώνει στις Αρχές και το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο έχει ανάγκη από έναν «ήρωα», αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να φτιάξει την εικόνα του. Μόνο που η επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του υπουργείου παίρνει το παλιό ρολόι του Τσάνκο -κειμήλιο από τον πατέρα του- και ξεχνάει να του το δώσει, ενώ το ρολόι – δώρο του υπουργείου δεν δουλεύει. Κοινή θεματική και των δύο ταινιών είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε έναν κόσμο που συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τις χαμηλότερες τάξεις -την ίδια θεματική είχαμε δει και στο Μάθημα. Εξαιρετική η πρωταγωνίστρια Μαργκίτα Γκόσεβα.

Σκηνοθεσία: Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ
Πρωταγωνιστούν: Μαργκίτα Γκόσεβα, Στέφαν Ντενολίμποφ

Logan

(3/5)

Σε ένα μέλλον όπου δεν γεννιούνται πια νέοι μεταλλαγμένοι και όπου οι Γουλβερίν και καθηγητής Χ καλούνται να ζήσουν με το βάρος των παρελθοντικών λαθών τους και γεγονότων, ένα μεταλλαγμένο κορίτσι, κυνηγημένο από μία κυβερνητική υπηρεσία, θα μπει στη ζωή του Λόγκαν και αυτός θα κληθεί να το σώσει. Η ταινία του Τζέιμς Μάνγκολντ λαμβάνει χώρα μετά από τα γεγονότα των ταινιών X-Men. Στόχος ήταν να παρουσιάσει έναν διαφορετικό Γουλβερίν: κουρασμένο και αδύναμο. Ο Μάνγκολντ τα καταφέρνει και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έφτιαξε την καλύτερη ταινία Γουλβερίν, ρίχνοντας το βάρος κυρίως στην ανθρώπινη υπόσταση των υπερηρώων. Εάν κάτι κουράζει αυτό είναι η μεγάλη διάρκεια, αλλά και η επανάληψη μοτίβων: οι κακοί κυνηγούν τον Λόγκαν, τον φτάνουν, εκείνος αντιδρά είναι ένα μοτίβο που μοιάζει να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά στην ταινία χωρίς ουσιαστικά να προσφέρει κάτι παραπάνω.

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μάνγκολντ
Πρωταγωνιστούν: Χιού Τζάκμαν, Πάτρικ Στιούαρτ, Ντάφνι Κιν, Ρίτσαρντ Γκραντ

Τ2 Trainspotting

(2,5/5)

Εικοσιένα χρόνια αφότου λήστεψε τους καλύτερους φίλους του και το έσκασε, ο Μαρκ Ρέντον επιστρέφει στο Εδιμβούργο για να τους συναντήσει ξανά όλους. Μόνο που οι περισσότεροι τον περιμένουν πικραμένοι ή/και οργισμένοι. Ο Ντάνι Μπόιλ μαζεύει τη γνωστή παρέα (Spud, Sick Boy, Μπέγκμπι και Ρέντον) σε μία ταινία διαφορετικού ύφους: το T2 διαθέτει λιγότερη από την ενέργεια της πρώτης ταινίας και περισσότερη νοσταλγία για τα χαμένα παιδικά και νεανικά χρόνια. Θα ήταν ίσως άδικο το να συγκρίνει κάποιος το T2 με το Trainspotting, αν δεν το έκανε η ίδια η ταινία συνεχώς -και συχνά με τρόπο άκομψο. Οι αγαπημένοι χαρακτήρες μοιάζουν πια με καρικατούρες, η εξέλιξη της ιστορίας είναι μάλλον προβλέψιμη, ενώ το μοντάζ υπονομεύει την ταινία. Το μόνο που μένει είναι αυτή η γλυκόπικρη αίσθηση και ματιά για τα χρόνια που έχουν περάσει.

Σκηνοθεσία: Ντάνι Μπόιλ
Πρωταγωνιστούν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Γιούεν Μπρένερ, Τζόνι Λι Μίλερ, Ρόμπερτ Καρλάιλ

Υποψίες

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στη δίνη της πολιτικής βίας. Ο Χαμζά, ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός, προτείνει στον Καντίρ την αποφυλάκιση υπό έναν όρο: προκειμένου ν’ αποφυλακιστεί, θα πρέπει να ενταχθεί σε μια μονάδα των μυστικών υπηρεσιών της οποίας τα μέλη εργάζονται ως σκουπιδιάρηδες. Ο Καντίρ δέχεται και ξεκινά να μαζεύει σκουπίδια από τις φτωχογειτονιές, ελέγχοντας αν μέσα σ’ αυτά βρίσκονται υλικά που σχετίζονται με την κατασκευή βομβών. Σε μία απ’ αυτές τις γειτονιές, ο Καντίρ βρίσκει τον μικρό του αδελφό, Αχμέτ. Ο Αχμέτ δουλεύει στον δήμο, στην ομάδα που αναλαμβάνει την εξολόθρευση αδέσποτων σκύλων. Η απροθυμία του Αχμέτ να συνδεθεί αδελφικά με τον Καντίρ, παρά την επιμονή του τελευταίου, οδηγεί τον Καντίρ να πλάσει ιστορίες συνωμοσίας που εξηγούν την αποστασιοποίηση του αδελφού του.

Σκηνοθεσία: Εμίν Αλπέρ
Πρωταγωνιστούν: Μεχμέτ Οζγκούρ, Μπερκάι Ατές, Τούλιν Οζέν

Από αυτή την εβδομάδα προβάλλονται, επίσης, τα ντοκιμαντέρ «El Greco – Προσωπογραφίες» και «Τα Σημάδια του Ουρανού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024