Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι ταινίες της εβδομάδας: Μνήμη, πόνος και ντοκιμαντέρ

Οι ταινίες της εβδομάδας: Μνήμη, πόνος και ντοκιμαντέρ

...

Τέσσερα ντοκιμαντέρ, τρία εκ των οποίων ελληνικά προβάλλονται αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Συνολικά, οκτώ νέες ταινίες βγαίνουν στους κινηματογράφους και η βασική θεματική είναι η μνήμη και ο πόνος.

Γράμμα από το παρελθόν (Remember)

3/5

Ο Ζεβ, ένας ηλικιωμένος άνδρας με άνοια, φεύγει μετά τον θάνατο της συζύγου του από το γηροκομείο και -ακολουθώντας τις υποδείξεις ενός φίλου του- προσπαθεί να βρει τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για τον θάνατο της οικογένειάς του. Ο Ατόμ Εγκογιάν επιστρέφει με μια ταινία μυστηρίου που έχει σχέση με την μνήμη (θεματική που αγαπά ιδιαίτερα). Πρόκειται για μία από τις καλές στιγμές της φιλμογραφίας του Εγκογιάν (Γλυκό Πεπρωμένο), με τον σκηνοθέτη να χτίζει με μαεστρία το μυστήριο που βρίσκεται στο κέντρο της ταινίας. Υπέροχη η ερμηνεία του Κρίστοφερ Πλάμερ.

Σκηνοθεσία: Ατόμ Εγκογιάν
Πρωταγωνιστούν: Κρίστοφερ Πλάμερ, Μάρτιν Λαντάου




Το χρονικό μιας αθωότητας (Chronic)

3/5

O Ντέιβιντ (Τιμ Ροθ) είναι ένας νοσοκόμος που φροντίζει ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς τους. Και όσο εκείνοι εξαρτώνται από αυτόν, άλλο τόσο φαίνεται πως εκείνος εξαρτάται από αυτούς. Παράλληλα, οι επαφές με την οικογένειά του αφήνουν να εννοηθεί ότι και ο ίδιος ο Ντέιβιντ κρύβει μια τραγωδία. Με ρεαλισμό και ντοκιμαντερίστικη γραφή, ο σκηνοθέτης Μισέλ Φράνκο («Μετά τη Λουτσία») δημιουργεί ένα κοινωνικό δράμα για ένα δύσκολο θέμα: την ασθένεια και τον θάνατο. Ο Τιμ Ροθ δίνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, ενώ ο Φράνκο σκηνοθετεί την ταινία με μέτρο και ευαίσθητη ματιά.

Σκηνοθεσία: Μισέλ Φράνκο
Πρωταγωνιστούν: Τιμ Ροθ, Σάρα Σάδερλαντ, Μίκαελ Κρίστοφερ

Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο

2/5

Βιογραφία της μαθηματικής ιδιοφυΐας Σρινιβάσα Ραμανουτζάν, ενός ανθρώπου που χωρίς να έχει ανώτερες σπουδές στα μαθηματικά κατάφερε να προκαλέσει επανάσταση στην επιστήμη με τις ανακαλύψεις του. Η ταινία παρακολουθεί την επικοινωνία του με τον καθηγητή Τζ.Χ.Χάρντι, την μετάβασή του στο Trinity College του Κέιμπριτζ, τα προβλήματα και την έρευνά του εκεί. Κλασική δραματική ταινία που θα μπορούσε να προβάλλεται κατευθείαν στην τηλεόραση, με αξιοπρεπή την παρουσία του Ντεβ Πατέλ στον ρόλο του Ραμανουτζάν και μία πολύ καλή ερμηνεία από τον Τζέρεμι Άιρονς.

Σκηνοθεσία: Ματ Μπράουν
Πρωταγωνιστούν: Ντεβ Πατέλ, Τζέρεμι Άιρονς, Τόμπι Τζόουνς, Στίβεν Φράι, Τζέρεμι Νόρθαμ

Angry Birds: Η Ταινία

1/5

Μεταφορά του διάσημου βιντεοπαιχνιδιού της Rovio που έγινε εμμονή σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ρεντ είναι ένα πτηνό μονίμως θυμωμένο και αναγκάζεται από τον δικαστή να παρακολουθήσει μαθήματα διαχείρισης θυμού. Ξαφνικά, στο ήρεμο νησί των πουλιών εμφανίζονται τα πράσινα γουρούνια που προσφέρουν χείρα φιλίας. Ωστόσο, ο Ρεντ υποπτεύεται ότι ο στόχος τους είναι άλλος. Η μεταφορά ενός παιχνιδιού που έχει χάσει τη δυναμική του διαθέτει πολύ καλά γραφικά και μία αξιοπρεπέστατη μεταγλώττιση στα ελληνικά (τον Ρεντ ερμηνεύει φωνητικά ο Γιώργος Πυρπασόπουλος), ωστόσο το σενάριο απουσιάζει, ενώ δεν λείπουν και οι ξενοφοβικοί τόνοι. (Η ταινία προβάλλεται και σε 3D).

Σκηνοθεσία: Κλέι Κέιτις, Φέργκαλ Ράιλι

This is not a coup

3/5

Το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου και της Info Wars μεταφέρει τον θεατή στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για την οικονομία και την πολιτική που θα ακολουθηθεί στις χώρες της Ευρωζώνης. Συνδυάζοντας υπέροχες εικόνες, μεταφορές και απλές εκφράσεις (η ταινία γίνεται κατανοητή ακόμα και από μη γνώστες οικονομικών όρων) και μέσα από συνεντεύξεις, το This is not a coup είναι μία ταινία κάτι παραπάνω από επίκαιρη για την Ευρώπη του σήμερα.

Σκηνοθεσία: Άρης Χατζηστεφάνου

33.333, Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη

2/5

Αφιερωμένο στο έργο των 33.333 στίχων, την «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη είναι το ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη. Μιλώντας με επιστήμονες, θαυμαστές και μελετητές του έλληνα συγγραφέα και στοχαστή, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ανακαλύψει το μεγαλείο του έργου του Καζαντζάκη και να αναλύσει πτυχές της προσωπικότητάς του. Παρά το ενδιαφέρον θέμα, όμως, η παρουσίαση κουράζει τον θεατή, ενώ φαίνεται να απευθύνεται μόνο σε όσους γνωρίζουν καλά το έργο του Καζαντζάκη.

Σκηνοθεσία: Μένιος Καραγιάννης

33,333 The Odyssey of Nikos Kazantzakis – TRAILER from Menios Carayannis on Vimeo.

Το Μέσα Φως

2/5

Ο 86χρονος πρώην οφθαλμίατρος Γιώργος Μαρακάκης, ιδρυτής του μουσείου Λυχνοστάτης στη Χερσόνησο Κρήτης παρουσιάζει τη ζωή του σε ένα ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει μπόλικη δόση αναμνήσεων, μαντινάδων και λαογραφίας. Θα είναι αρκετά ελκυστικό για όσους γνωρίζουν και θαυμάζουν τον κρητικό πολιτισμό, αλλά μάλλον δεν αφορά όλους, καθώς αναφέρεται περισσότερο στην προσωπικότητα του Γ.Μαρακάκη και λιγότερο στο μουσείο και τη δημιουργία του.

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης

Free to run

Το ντοκιμαντέρ
αφηγείται την άγνωστη
ιστορία του κινήματος του
τρεξίματος, κατά τη διάρκεια των
τελευταίων πέντε δεκαετιών.
Εξετάζει τις ιδεαλιστικές απαρχές
του τζόκινγκ στις αρχές της
δεκαετίας του 1960, τον αγώνα για το
δικαίωμα στο να τρέχουν οι
άνθρωποι – ειδικά οι γυναίκες –
ενάντια στον συντηρητισμό των
επίσημων αθλητικών σωματείων,
και την έκρηξη της επιθυμίας των
ανθρώπων να συμμετάσχουν σε
αγώνες δρόμου και μαραθώνιους.

Σκηνοθεσία: Πιέρ Μοράθ


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φορτούνης: «Ο Ολυμπιακός είναι το σπίτι μου» (vid)

Ο Κώστας Φορτούνης για όσα έχει πετύχει με τον Ολυμπιακό και όχι μόνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024