Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
50 χρόνια «Επικίνδυνες Αποστολές»

50 χρόνια «Επικίνδυνες Αποστολές»

Τζωρτζίνα Ντούτση Καθώς η πέμπτη -κατά σειρά- Επικίνδυνη Αποστολή που αναλαμβάνει ο Τομ Κρουζ ως Ίθαν Χαντ κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες και ενώ η 6η ταινία βρίσκεται στα σκαριά -όπως έχει ανακοινωθεί και από τα επίσημα χείλη του πρωταγωνιστή της- δράττουμε την ευκαιρία για μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν ξεκινώντας από το 1966 και […]

Τζωρτζίνα Ντούτση

Καθώς η πέμπτη -κατά σειρά- Επικίνδυνη Αποστολή που αναλαμβάνει ο Τομ Κρουζ ως Ίθαν Χαντ κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες και ενώ η 6η ταινία βρίσκεται στα σκαριά -όπως έχει ανακοινωθεί και από τα επίσημα χείλη του πρωταγωνιστή της- δράττουμε την ευκαιρία για μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν ξεκινώντας από το 1966 και την ομώνυμη, θρυλική τηλεοπτική σειρά στην οποία βασίστηκαν οι Επικίνδυνες Αποστολές του αειθαλούς χολιγουντιανού σταρ.

Η τηλεοπτική σειρά

Mission: Impossible (1966-1973)
Η θρυλική τηλεοπτική σειρά –με το επίσης θρυλικό μουσικό θέμα- και εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως, στάθηκε σημείο αναφοράς για μετέπειτα κατασκοπικές σειρές και ταινίες και φυσικά αποτελεί τη μαγιά για τις πέντε κινηματογραφικές ταινίες με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ.

Η αμερικανική σειρά δράσης και περιπέτειας συστήθηκε στο τηλεοπτικό κοινό στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και συγκεκριμένα στις 17 Σεπτεμβρίου του 1966. Στη χώρα μας έγινε γνωστή ως Επικίνδυνες Αποστολές με χιλιάδες Έλληνες να παρακολουθούν τον Jim Phelps και την ομάδα πρακτόρων του στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν και να ξεσκεπάσουν -υπό άκρα μυστικότητα- εχθρούς και εγκληματίες με σύμμαχο πάντα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και τις αξιομνημόνευτες μεταμφιέσεις.

Στο ρόλο του Jim Phelps, ο Peter Graves άφησε το στίγμα του, ενώ συμμετείχαν ακόμα οι Greg Morris (Barney Collier), Peter Lupus (Willy Armitage), Barbara Bain (Cinnamon Carter), κ.α. Ωστόσο μόνο οι Peter Lupus και Greg Morris έδωσαν το παρών στη σειρά από την αρχή έως το τέλος της προβολής της. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τηλεοπτικές Επικίνδυνες Αποστολές ήταν η μακροβιότερη κατασκοπική σειρά με 171 επεισόδια –χωρίς να περιλαμβάνονται και αυτά κατά την αναβίωσή της από το 1988 έως το 1990.

Χαρακτηριστικό επίσης -και μάλιστα από τα πιο αναγνωρίσιμα soundtrack- είναι το μουσικό θέμα που έντυνε τους τίτλους αρχής του προγράμματος, το οποίο έγραψε και συνέθεσε ο Lalo Schifri και έφτασε στο Νο 41 του Billboard Hot 100 κατά την κυκλοφορία του. Ενώ αλησμόνητο έχει σταθεί και το πλάνο με το σπίρτο στους τίτλους αρχής -το οποίο άναβε (για όσους θέλετε να είστε πλήρως ενημερωμένοι) ο σκηνοθέτης Bruce Geller, ενώ κατά το remake το 1988 τη σκυτάλη πήρε ο ήρωας της σειράς Jim Phelps.

Στις 148 αποστολές που λαμβάνει ο Briggs (στον 1ο κύκλο) και έπειτα ο Phelps, οι 119 περιλαμβάνουν ηχογραφημένο μήνυμα που ξεκινά με το χαιρετισμό «Good morning», οι 21 με «Good afternoon» και οι 8 με «Good evening». Ωστόσο στο πρώτο επεισόδιο το μήνυμα δίνεται όχι ηχογραφημένο αλλά με μια κάρτα. Όταν το 1988 η σειρά αναβίωσε στην τηλεόραση, μια απεργία των σεναριογράφων την οδήγησε στο να διασκευάσει ιστορίες από την πρωτότυπη σειρά του ’60. Ωστόσο, με τη λήξη της απεργίας γράφτηκαν καινούρια σενάρια και μόνο 4-5 επεισόδια ήταν διασκευασμένα της σειράς του ’60.

Οι επικίνδυνες αποστολές του Τομ Κρουζ

Επικίνδυνη Αποστολή (Mission: Impossible – 1996)

Η πρώτη της σειράς ταινιών με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ στο ρόλο του αμερικανού πράκτορα της IMF (Impossible Mission Force), Ίθαν Χαντ. O Xαντ, μετά από παγίδα, κατηγορείται για τη δολοφονία συναδέλφων του πρακτόρων της IMF, καθώς και για πώληση κρατικών μυστικών σε μυστηριώδη διεθνή έμπορο όπλων γνωστή μόνο ως «Μαξ». Ο ίδιος καλείται να βρει την άκρη του νήματος και να εξουδετερώσει τον αληθινό εχθρό χωρίς όμως τη βοήθεια της IMF.
Στην ταινία συμμετείχαν ακόμα οι Jon Voight (ως Jim Phelps), Jean Reno (ως Franz Krieger), Vanessa Redfrave (ως Max), κ.α.

  • Ο ρόλος του Ίθαν Χαντ είχε αρχικά προταθεί στον George Clooney, τον οποίο απέρριψε γιατί εκείνη την εποχή δούλευε πάνω στην ταινία One Fine Day.
  • Επόμενες σκέψεις των παραγωγών ήταν οι ηθοποιοί: Bruce Willis, John Travolta, Nicolas Cage, Ralph Fiennes, Mel Gibson. Τελικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, το ρόλο πήρε ο Tom Cruise.
  • Για το ρόλο του Jim Phelps –το μόνο ρόλο που προέρχεται από την ομώνυμη σειρά του 1966 και τον οποίο στην κινηματογραφική ταινία ερμήνευσε ο Jon Voight- οι παραγωγοί ήθελαν τους ηθοποιούς Al Pacino, Michael Douglas και Robert Redford.

Επικίνδυνη Αποστολή 2 (Mission: Impossible II – 2000)

O σκληροτράχηλος πράκτορας Ίθαν Χαντ επιστρέφει σε νέες περιπέτειες το 2000. Στη 2η Επικίνδυνη Αποστολή ο Χαντ στρατολογεί μια πολύ ικανή διαρρήκτη, τη Νάια Νόρντορφ ως μυστική πράκτορα με σκοπό να ανατρέψει τα σχέδια ενός παρανοϊκού πρώην πράκτορα της IMF. Η Νόρντορφ πρέπει να του κλέψει ένα φιαλίδιο που περιέχει έναν θανατηφόρο ιό τον οποίο σκοπεύει να εξαπολύσει στην ατμόσφαιρα μολύνοντας ανθρώπους και βγάζοντας παράλληλα δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις του αντίδοτου που επίσης κατέχει.

  • Είναι η πρώτη φορά που οι Metallica συμφώνησαν να γράψουν τραγούδι για ταινία.
  • Όπως οι περισσότεροι πλέον γνωρίζετε ο Τομ Κρουζ πραγματοποίησε ο ίδιος τις περισσότερες επικίνδυνες σκηνές στα γυρίσματα.
  • Ο Κρουζ πρότεινε στον Brian De Palma να σκηνοθετήσει το σίκουελ, εκείνος όμως αρνήθηκε.

Επικίνδυνη Αποστολή 3 (Mission: Impossible IIΙ – 2006)

Έξι χρόνια μετά τη δεύτερη ταινία, βλέπουμε τον πράκτορα Χαντ να έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να ασχολείται με την εκπαίδευση των πρακτόρων της IMF. Ωστόσο ένας αδίστακτος έμπορος όπλων που προτίθεται να πωλήσει ένα μυστηριώδες επικίνδυνο αντικείμενο γνωστό ως «Λαγοπόδαρο» (Rabbit’s Foot) τον φέρνει και πάλι στην πρώτη γραμμή για να αναλάβει την τρίτη Επικίνδυνη Αποστολή του.

  • Και εδώ ο ηθοποιός πραγματοποιεί ο ίδιος την πλειοψηφία των επικίνδυνων σκηνών της ταινίας που ωστόσο τον οδηγούν σε αρκετούς μικροτραυματισμούς.
  • Οι ρόλοι των Ethan Hunt και Luther Stickel είναι οι μόνοι που εμφανίζονται και στις τρεις ταινίες των Επικίνδυνων Αποστολών.
  • Το μπάτζετ της ταινίας ανήλθε στα 150 εκατομμύρια δολάρια και ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης ανέλαβε μια τόσο ακριβή παραγωγή.

Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα (Mission: Impossible – Ghost Protocol 2011)

Ο Ίθαν Χαντ, καθώς και οι πράκτορες της IMF χρεώνονται την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Κρεμλίνου μετά από παγίδα. Ο Χαντ και οι ομάδα του πρέπει να σταματήσουν τον επικίνδυνο τρομοκράτη, Hendricks που προσπαθεί να προκαλέσει παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.

  • Η τέταρτη ταινία της σειράς είχε μεγαλύτερη διάρκεια από τις προηγούμενες, φτάνοντας τις 2 ώρες και 13 λεπτά.
  • Το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της η ταινία σημείωσε εισπρακτικό ρεκόρ 13 εκατομμυρίων δολαρίων. Το φιλμ προβάλλονταν σε 425 κινηματογράφους καταρρίπτοντας το ρεκόρ της ταινίας Brideget Jones: The Edge of Reason (2004).
  • Τα συνολικά κέρδη της ταινίας παγκοσμίως, ανήλθαν στα 693 εκατομμύρια δολάρια.

Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος (Mission: Impossible – Rogue Nation, 2015)

Εν έτει 2015, ο Ίθαν Χαντ, Τομ Κρουζ, επιστρέφει σε εξαιρετική φόρμα για να αναλάβει την πέμπτη κινηματογραφική Επικίνδυνη Αποστολή του. Οι θιασώτες της περιπέτειας είναι έτοιμοι να απολαύσουν μοναδικές σκηνές δράσης, θεαματικές εκρήξεις, ανθρωποκυνηγητά αέρος (Α400 αεροσκάφος), νερού (υποβρύχιες εγκαταστάσεις) κι εδάφους (καταδιώξεις στους δρόμους του Λονδίνου και του Μαρόκο) καθώς ο Ίθαν Χαντ θα προσπαθεί να διαλύσει το Συνδικάτο, μία σκιώδη αντί-IMF οργάνωση άριστα εκπαιδευμένων πρακτόρων, που αποκαλύπτεται ότι δρα ενάντια στα μυστικά σχέδια της αμερικανικής Κυβέρνησης, ώστε να επικρατήσει μια νέα τάξη πραγμάτων.

  • Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Κρουζ τραυματίστηκε 6 φορές.
  • Σε αυτή την ταινία το κωδικό όνομα του Ίθαν είναι Bravo Echo 1-1, όπως ακριβώς και στην πρώτη ταινία.
  • Το φιλμ ολοκληρώθηκε στις 18/7/2015, δηλαδή δυο εβδομάδες πριν την ημερομηνία κυκλοφορίας του στις αμερικανικές αίθουσες.
  • Bonus: Λίγο πριν το τέλος της ταινίας θα δούμε μια ασημί Aston Martin DB5. Ναι! Είναι το αυτοκίνητο του James Bond το οποίο έχει πρωταγωνιστήσει σε 7 ταινίες του 007.

Προσοχή! Το άρθρο αυτό θα αυτοκαταστραφεί σε 5 δευτερόλεπτα!

entertainment.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024