Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Bonsoir» του Αλεξάντρ Ντεσπλά και από το Athens Open Air Film Festival

«Bonsoir» του Αλεξάντρ Ντεσπλά και από το Athens Open Air Film Festival

Ελισάβετ Σταμοπούλου H αυλαία του φετινού Athens Open Air Film Festival πέφτει με…Αλεξάντρ Ντεσπλά. Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, ο θεσμός αυτός αποχαιρετά το αθηναϊκό κοινό και με μία ξεχωριστή προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Με την ταινία «Ο Απίθανος Κος Φοξ» σε σκηνοθεσία Γουές Άντερσον, μια πολυαγαπημένη ιστορία του Ρόαλντ Νταλ («Ματίλντα», «Ο Τσάρλι και […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

H αυλαία του φετινού Athens Open Air Film Festival πέφτει με…Αλεξάντρ Ντεσπλά. Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, ο θεσμός αυτός αποχαιρετά το αθηναϊκό κοινό και με μία ξεχωριστή προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Με την ταινία «Ο Απίθανος Κος Φοξ» σε σκηνοθεσία Γουές Άντερσον, μια πολυαγαπημένη ιστορία του Ρόαλντ Νταλ («Ματίλντα», «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας»).

Λίγο πριν ρίξει «άγκυρα» στο Ηρώδειο στις 9 Σεπτεμβρίου, ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά, θα δώσει το παρών στην προβολή της ταινίας «Ο απίθανος κύριος Φοξ» (2009), στην οποία έχει υπογράψει τη μουσική επένδυση.

Το αστέρι του Χόλιγουντ με την ελληνική φλέβα

Τον έχει αναδείξει η χολιγουντιανή σκηνή, αλλά δεν μπορεί να αποχωριστεί το ελληνικό στοιχείο αφού η μητέρα του κατάγεται από την Ελλάδα. Η μουσική έκλεψε από νωρίς την καρδιά του, και στην πορεία o Αλεξάντρ Ντεσπλά είδε το όνομά του να φιγουράρει σε σπουδαία έργα, πλάι σε βετεράνους της έβδομης τέχνης.

Το ντεμπούτο του γυρνά το χρόνο πίσω στη δεκαετία του 1980, η μεγάλη αναγνώριση ήρθε όμως δύο δεκατιές – περίπου – αργότερα με την ταινία «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» (2003).

Ο συνθέτης με Όσκαρ Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης για το «The Grand Budapest Hotel» (2015), BAFTA, Χρυσή Σφαίρα Grammy και σημαντικές υποψηφιότητες για βραβεία στη «βαλίτσα» του, έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 100 ταινίες.

Ανάμεσα σε αυτές οι εξής: «Lapse of Memory» (1992), «Family Express» (1992), «Regarde Les Hommes Tomber» (1994), «Les Péchés Mortels» (1995), «Une Minute de Silence» (1998), «Sweet Revenge» (1998), «Le Château des Singes» (1999), «Reines d’un Jour» (2001), «Syriana» (2005), «The Queen» (2006), «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος 1 και 2» (2010 – 2011), «Αόρατος συγγραφέας» (2010), «Godzilla»(2014), «Το Παιχνίδι της Μίμησης» (2014).

Οι συνεργασίες του έρχονται να προστεθούν σε μια λαμπρή πορεία αφού έχει δουλέψει, μεταξύ άλλων, με τους Στίβεν Φρίαρς, Ανγκ Λι, Ντέιβιντ Φίντσερ, Ρόμαν Πολάνσκι και Τομ Χούπερ. Επανειλημμένα έχει «συναντήσει» τον Τζορτζ Κλούνεϊ για τις ανάγκες ταινιών, όπως συνέβη τόσο στη «Συριάνα», όσο και στα «Αι ειδοί του Μαρτίου» και «Μνημείων Άνδρες».

Από την ηλικία των πέντε ετών ξεκίνησε να παίζει πιάνο, γνωρίζει σε επαγγελματικό επίπεδο τρομπέτα και φλάουτο, με τα μουσικά ενδιαφέροντά του να μην κοιτούν σύνορα. Επιρροές έχει δεχθεί τόσο από την Δύση όσο και από την Ανατολή. Γάλλοι, Αμερικανοί, αλλά και Αφρικανοί καλλιτέχνες έχουν εμπλουτίσει τα ερεθίσματά του. Σπούδασε,δε, δίπλα σε σημαντικούς συνθέτες με κορυφαίο τον Ιάννη Ξενάκη.

Αποκαλύπτοντας τη συνταγή της επιτυχίας του είχε πει: «Σε ένα σινεμά όπου οι διάλογοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να κρατάς σωστές αποστάσεις ώστε να μην τους καταστρέφεις, να φέρεσαι πιο έξυπνα. Έμαθα να γράφω πιο μικρά αλλά πιο ουσιαστικά κομμάτια μουσικής και κυρίως να μη βγαίνω μπροστά από την ταινία αλλά να είμαι μέρος της».

Πληροφορίες

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στις 21.00
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, (Μετρό Κεραμεικός)
Ώρα προσέλευσης: 20.30
Είσοδος Ελεύθερη με επίδειξη ατομικού δελτίου εισόδου.

Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, η είσοδος στην προβολή θα γίνει μέσω Ατομικών Δελτίων Εισόδου, τα οποία θα διανεμηθούν από το ταμείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, την Δευτέρα 31/8 από τις 18.00 έως και τις 20.00 ή μέχρι εξαντλήσεώς τους.
Κάθε άτομο μπορεί να προμηθεύεται μέχρι δύο (2) ατομικά Δελτία Εισόδου.

*Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την MINOS EMI UNIVERSAL.
*Η ταινία είναι μια ευγενική παραχώρηση της TWENTIETH CENTURY FOX και της ODEON.

entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024