Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τζέιμς Χόρνερ: Το όμορφο μυαλό πίσω από τη μουσική μεγαλοφυΐα

Τζέιμς Χόρνερ: Το όμορφο μυαλό πίσω από τη μουσική μεγαλοφυΐα

Ελισάβετ Σταμοπούλου Όμορφο μυαλό, μουσική ιδιοφυΐα, άνθρωπός που μπορεί να συνδυάσει το ατμοσφαιρικό με τη δράση, είναι μερικές φράσεις που μπορούν να περιγράψουν τον βραβευμένο με Όσκαρ συνθέτη Τζέιμς Χόρνερ, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο, όταν το μονοκινητήριο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη βόρεια της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια. Η καριέρα του έχει πολλές λαμπρές […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Όμορφο μυαλό, μουσική ιδιοφυΐα, άνθρωπός που μπορεί να συνδυάσει το ατμοσφαιρικό με τη δράση, είναι μερικές φράσεις που μπορούν να περιγράψουν τον βραβευμένο με Όσκαρ συνθέτη Τζέιμς Χόρνερ, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο, όταν το μονοκινητήριο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη βόρεια της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια.

Η καριέρα του έχει πολλές λαμπρές στιγμές να επιδείξει, με πιο γνωστή τη δουλειά του για την ταινία «Τιτανικός» που απέσπασε για τη μουσική της δύο χρυσά αγαλματίδια. Σταθμός στην καριέρα του Χόρνερ και η «Τροία», ενώ από μουσικό του πεδίο δεν ξέφυγαν τα διάσημα έργα «Avatar» και «The Amazing Spider – Man».

Οι συνεργασίες όπως και οι συνθέσεις του έχουν πολλά να πουν. Αποτέλεσαν απαυγάσματα γνώσης και σοφίας.

Είχε δουλέψει με τον Τζέιμς Κάμερον. Την πρώτη φορά, όμως, περιέγραψε τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη, για τo σίκουελ της ταινίας «Alien», ως εφιαλτική. Το αποτέλεσμα τον αποζημίωσε, ωστόσο, αφού απέσπασε την πρώτη υποψηφιότητά του για Όσκαρ. Ο Χέρμπι Χάνκοκ τού είχε «κλέψει» τότε το βραβείο με το «Round Midnight».

Ο Χόρνερ προτάθηκε για Όσκαρ και για το τραγούδι «Somewhere Out There» από την ταινία κινουμένων σχεδίων «An American Tail» (1986). Δούλεψε πολύ πάνω στο παιδικό κομμάτι, όπως έκανε και με τις ταινίες «Κάσπερ, το φαντασματάκι» (1995) και «Γη πριν αρχίσει ο χρόνος» (1988).

Και οι διακρίσεις συνεχίστηκαν όταν ο Χόρνερ κέρδισε άλλη μια οσκαρική υποψηφιότητα για τον «Ξυπόλυτο Τζο» (1989) με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κόστνερ. Συνέδεσε στο κομμάτι του το ατμοσφαιρικό στοιχείο με τη μελαγχολία.

Μεγάλη στιγμή για τον Χόρνερ η σύνθεση της μουσικής για τον «Τιτανικό», όπως και το τραγούδι
«My Heart Must Go On» που γνώρισε δόξες, βραβεία και υποψηφιότητες, με τη Σελίν Ντιόν στην εκτέλεση του κομματιού.

Είχε γράψει μουσική και για την ταινία «Iris» (2001) του Ρίτσαρντ Έιρ με τις Κέιτ Μπλάνσετ και Τζούντι Ντεντς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Σταθμός στην καριέρα του η ταινία «Τροία» όπου ενέταξε πολλά τύμπανα για να χτυπήσουν πίσω από την αντιπαράθεση των Μπραντ Πιτ και Έρικ Μπάνα.

Ο Χόρνερ μπορεί να δυσαρεστήθηκε από την πρώτη του συνεργασία με τον Κάμερον, τον «συνάντησε» όμως ξανά για τις ανάγκες του «Avatar», το οποίο ξεπέρασε τον «Τιτανικό» στο box office. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, ως ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα στην καριέρα του αφού συνδύαζε τη δράση με την εθνολογική έρευνα.

Ο συνθέτης ήταν κάτι παραπάνω από επαρκής όταν αποφάσιζε να ασχοληθεί με ταινίες δράσης. Το απέδειξε, άλλωστε, και στο «The Amazing Spider – Man» στο οποίο συμπεριέλαβε μια έξυπνη σιγή όταν ο ήρωας περνούσε πάνω από ένα κτίριο και μπορεί να μην επέστρεφε.

«Θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας»

Φόρο τιμής απέτισαν στον συνθέτη γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του, και συνδέουν την παρουσία του με μια όμορφη στιγμή στην καριέρα τους.

Μεταξύ αυτών ο Ράσελ Κρόου, και η Σελίν Ντιόν η οποία δήλωσε: «O Ρενέ κι εγώ είμαστε πολύ θλιμμένοι για τον τραγικό θάνατο του Τζέιμς Χόρνερ. Θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας ως ένας τρομερός συνθέτης. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καριέρα μου. Θα μας λείψει. Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στην οικογένεια και τους φίλους του».

O Ρόν Χάουαρντ, με τη σειρά του, μίλησε για έναν «εξαιρετικό συνθέτη, φίλο και συνεργάτη που βρήκε τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα».

O ηθοποιός Ρομπ Λόου με σχόλιό του στο Twitter δήλωσε: «Εκείνο που με βοήθησε περισσότερο από όλα στην καριέρα μου ήταν η μουσική ιδιοφυΐα του Τζέιμς Χορνερ. Το όνομά του θα ζήσει στους αιώνες».

Kαι ο Ρον Πέρλμαν με θαυμασμό ανακαλεί τα χρόνια εκείνα που δούλεψε με τον συνθέτη λέγοντας: «Είμαι τυχερός που έπαιξα σε ταινία η οποία έφερε τη μουσική του Τζέιμς Χορνερ. Καλή ανάπαυση όμορφο μυαλό.».

Η Ρίτα Γουίλσον θυμάται την ταινία «Εθελοντές» (1985) που έπαιξε με τον Τομ Χανκς και για την οποία συνέθεσε μουσική ο Τζέιμς Χορνερ.

entertainment.in.gr

Sports in

Ιμπόρα: «Νιώθω έτοιμος και ανυπόμονος να κερδίσω το Conference League με τον Ολυμπιακό»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα δήλωσε αποφασισμένος για τον πέμπτο του ευρωπαϊκό τίτλο της καριέρας του με τον Ολυμπιακό και εξέφρασε την… αιώνια αγάπη του για τη Λεβάντε!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024