Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ημέρες Κινηματογράφου LUX» στη Θεσσαλονίκη

«Ημέρες Κινηματογράφου LUX» στη Θεσσαλονίκη

...

Οι τρεις φιναλίστ για το κινηματογραφικό βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου LUX θα προβληθούν και φέτος στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τις ταινίες «Toni Erdmann», της γερμανίδας σκηνοθέτιδος Μάρεν Άντε, «Με τα μάτια ανοιχτά» (À peine j’ouvre les yeux) μια συμπαραγωγή Τυνησίας, Βελγίου και Γαλλίας σκηνοθετημένη από την Λέιλα Μπουζίντ και «Εγώ ο Κολοκυθάκης» (Ma Vie de Courgette) -η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που διαγωνίζεται για το βραβείο LUX- από τον Ελβετό σκηνοθέτη Κλοντ Μπαράς.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 12:00 στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ στην αποθήκη Γ στο χώρο του λιμένα Θεσσαλονίκης, από τον υπεύθυνο Διεθνούς Προγράμματος του Φεστιβάλ Γιώργο Κρασσακόπουλο και τον επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, ενώ ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, θα συμμετάσχει ως ομιλητής.

Το βραβείο LUX, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιορτάζει φέτος τη δέκατη επέτειο του από την ίδρυσή του το 2007.

Το Βραβείο LUX έχει δύο κύριους στόχους: Στρέφει τα φώτα στη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη και υποστηρίζει την κυκλοφορία των ευρωπαϊκών συμπαραγωγών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθώς η διανομή των ταινιών είναι «η αχίλλειος πτέρνα» του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, λόγω των διαφορετικών γλωσσών που ομιλούνται, το βραβείο LUX στοχεύει να υπερκεράσει το γλωσσικό εμπόδιο, διασφαλίζοντας τη μεταγλώττισή τους στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Μέσω του βραβείου LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση «γεφυρών» μεταξύ των Ευρωπαίων.

Τι είναι οι «Ημέρες Κινηματογράφου LUX»;

Στη διάρκεια των «Ημερών Κινηματογράφου LUX» πραγματοποιούνται προβολές στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ των τριών ταινιών που είναι διεκδικούν το βραβείο LUX.

Οι τρεις επικρατέστερες ταινίες υποτιτλίζονται στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος είναι να κοινοποιηθεί η ποικιλομορφία και ο πλούτος του ευρωπαϊκού κινηματογράφου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών και να αποτελέσει βάση για συζήτηση και διάλογο για θέματα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας που απασχολούν από κοινού τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τα οποία πραγματεύονται οι ταινίες του Βραβείου LUX.

Οι προβολές των υποψήφιων ταινιών στη Θεσσαλονίκη:

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

21:00 «Εγώ ο Κολοκυθάκης» (Ma Vie de Courgette), ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

12:00 «Toni Erdmann», ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

13:00 «Με τα μάτια ανοιχτά» (À peine j’ouvre les yeux) ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ

13:15 «Εγώ ο Κολοκυθάκης» (Ma Vie de Courgette), ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024