Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τιμώμενη χώρα η Γαλλία στα φετινά Βραβεία Βιβλίου Public

Τιμώμενη χώρα η Γαλλία στα φετινά Βραβεία Βιβλίου Public

Tα Βραβεία Βιβλίου Public παρουσιάζουν και μια καινοτομία για φέτος, εισάγοντας μια νέα κατηγορία Βραβείου στις Ειδικές Κατηγορίες, αυτή του Βραβείου Τιμώμενης Χώρας.

Τζωρτζίνα Ντούτση

Τα Bραβείου Bιβλίου Public πραγματοποιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, και το πρωί της Πέμπτης 17/03 στον 5ο όροφο του Public στο Σύνταγμα, έγινε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη της ψηφοφορίας.

Aξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως τα Βραβεία Βιβλίου Public παρουσιάζουν και μια καινοτομία για φέτος, εισάγοντας μια νέα κατηγορία Βραβείου στις Ειδικές Κατηγορίες, αυτή του Βραβείου Τιμώμενης Χώρας.

Συγκεκριμένα, τα Public, με στόχο την ανανέωση και εξέλιξη του θεσμού και λαμβάνοντας υπόψη την πληθώρα των βιβλίων με την υπογραφή ξένων συγγραφέων που κυκλοφορούν στα ελληνικά, επέλεξαν κάθε χρόνο να τιμούν μια διαφορετική χώρα και τους συγγραφείς της. Για το 2016 τιμώμενη χώρα είναι η Γαλλία,μια χώρα με μεγάλη λογοτεχνική παράδοση και ισχυρούς πολιτισμικούς δεσμούς με την Ελλάδα. «O λόγος έχει να κάνει με αυτό που συνδέει τις κουλτούρες των δυο λαών. Αυτό που συνδέει Έλληνες και Γάλλους είναι ότι απολαμβάνουν τη στιγμή χωρίς να έχουν ένα αυστηρό πρόγραμμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Εμπορικός Διευθυντής Προϊόντων Ψυχαγωγίας και Πολιτισμού Public, κ. Σπήλιος Λαμπρόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Τα Public σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο θα διοργανώνουν καθ’όλη της διάρκεια της ψηφοφορίας ανταλλαγές συγγραφέων και ειδικές εκδηλώσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Για το λόγο αυτό, το παρόν στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν εκπρόσωποι του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Γαλλικής Πρεσβείας της Ελλάδος, μεταξύ αυτών και ο Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Mikael Hautchamp.

Αναφορικά με το θεσμό των Βραβείων Βιβλίου Public, ο κ. Λαμπρόπουλος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα βραβεία βιβλίου Public είναι τα πρώτα βραβεία βιβλίου που δίνουν το λόγο στον αναγνώστη. Πρακτικά κάθε βιβλίο που εκδόθηκε στην Ελλάδα μέσα στο 2015 πληροί αυτόματα όλες τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιο. Η πρόσκληση είναι ανοικτή σε όλους, από εκεί και πέρα πρέπει να δηλώσει ενδιαφέρον και ο εκδότης. Οι περισσότεροι τα έχουν στηρίξει, κάθε χρόνο έχουμε όλο και περισσότερους μαζί μας. Οι συγγραφείς επίσης είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, γιατί τους ενδιαφέρει πολύ το τι πιστεύει ο κόσμος».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Hautchamp ο οποίος ανέφερε για τις σχέσεις των δυο χωρών: «Οι σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα είναι μια ιστορία φιλίας και μάλιστα αγάπης παλιάς που επεκτείνεται και στη σημερινή εποχή. Πρόκειται για μια αμοιβαία αγάπη, πολιτικής φύσεως οπωσδήποτε, αλλά πρόκειται και για μια πολιτιστική ιστορία. Ονόματα όπως του Σεφέρη, του Καβάφη, του Ελύτη, του Εμπειρίκου είχαν μεγάλο αντίκτυπο στη γαλλική ποίηση και λογοτεχνία γενικότερα, όπως και η γαλλική λογοτεχνία είναι πάρα πολύ αγαπητή και χαίρει ιδιαίτερης προτίμησης εδώ στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, για το ρόλο του βιβλίου δήλωσε: «Μέσα στην εποχή της τεχνολογίας και του ίντερνετ, το βιβλίο παραμένει ένα μέσο επικοινωνίας εξαιρετικά σύγχρονο. Αυτή την περίοδο της γενικότερης κρίσης όπου η νέα τεχνολογία τροποποιεί και αλλάζει τις ήδη κεκτημένες θέσεις, εργαζόμαστε ώστε η βιομηχανία του βιβλίου να παραμείνει ένας δυνατός παράγοντας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Hautchamp είπε χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συμμετοχή που έχει το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος, δηλαδή το μορφωτικό τμήμα της Πρεσβείας της Γαλλίας κατά κάποιο τρόπο, σε αυτό το πολιτιστικό γεγονός, που είναι μια νέα έκφανση της πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Και εμείς στο Γαλλικό Ινστιτούτο, έχουμε καταστήσει το βιβλίο προτεραιότητά μας και για το φετινό χρόνο και για τις επόμενες χρονιές».

Τα Βραβεία Βιβλίου Public σε αριθμούς

  • 2014, τα πρώτα Βραβεία Βιβλίου Public που πραγματοποιήθηκαν
  • 3η συνεχή χρονιά που πραγματοποιείται ο θεσμός
  • 8 οι φετινές κατηγορίες Βραβείων
  • 6.500 ψήφους έχει δεχθεί (μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 16/03) το micro site μέσα σε μια μόλις ημέρα (15/03) από τη λειτουργία του για φέτος
  • 2.000 υποψήφια βιβλία σε όλες τις κατηγορίες
  • 1.300 συγγραφείς που συμμετέχουν (έλληνες και ξένοι)
  • 150 οι εκδότες που συμμετέχουν

Όλοι οι φίλοι του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να βραβεύσουν τα βιβλία που οι ίδιοι ξεχώρισαν μέσα στο 2015 και να τα ψηφίσουν σε όσες κατηγορίες επιθυμούν.

Η διαδικασία ψηφοφορίας ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις:

– Στην 1η φάση, που διαρκεί περίπου για ένα μήνα και ολοκληρώνεται στις 26 Απριλίου, ο αναγνώστης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το αγαπημένο του μέσα από μια πληθώρα βιβλίων τα οποία εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 2015. Ο κάθε αναγνώστης θα έχει δικαίωμα μιας και μόνο ψήφου ανά κατηγορία και θα μπορεί να ψηφίσει σε μία ή και περισσότερες κατηγορίες.

– Στη 2η φάση της ψηφοφορίας, ανακοινώνονται τα 10 δημοφιλέστερα βιβλία ανά κατηγορία βράβευσης και οι αναγνώστες καλούνται να αναδείξουν τον μεγάλο νικητή ανά κατηγορία, από τις 2 μέχρι τις 22 Μαΐου.

Οι κατηγορίες για τις οποίες θα ψηφίσει το κοινό είναι οι εξής:

1. Ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς
2. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα της χρονιάς (στην ελληνική γλώσσα)
3. Ελληνικό non-Fiction (περιλαμβάνει: δοκίμιο, μελέτη, βιογραφία, μαρτυρία)
4. Ελληνική ποίηση
5. Ελληνική παιδική λογοτεχνία
6. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία
7. Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου)
8. Κατηγορία «έκπληξη» Ηρωίδα -Έμπνευση

Εκτός από τα βραβεία που αναδεικνύονται από το κοινό υπάρχουν και τρία Ειδικά Βραβεία που είναι εκτός ψηφοφορίας κοινού.

  • Βραβείο Τιμώμενης Χώρας: Γαλλία
  • Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα

Θα αναδειχθεί ο εκδότης που μέσα από την βιβλιοπαραγωγή του έχει δώσει το δικό του εκδοτικό αποτύπωμα – στίγμα τη χρονιά που μας πέρασε. Στην παραπάνω κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εκδότες που θα συμμετέχουν στα βραβεία βιβλίου Public 2015 και συνεχίζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα έως και σήμερα.
Για την κατηγορία αυτή θα αποφασίσει κριτική επιτροπή, τα ονόματα της οποίας θα ανακοινωθούν, για λόγους διαφάνειας, μετά την ολοκλήρωση και ανακοίνωση των νικητών.

  • Βραβεία Εικονογράφησης

Ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από εικαστικούς, γραφίστες, εικονογράφους και πρόσωπα που σχετίζονται με την δημιουργία ενός βιβλίου, θα επιλέξει:
1. Εξώφυλλο της χρονιάς.
2. Εικονογράφησης παιδικού βιβλίου.

Τα ονόματα της επιτροπής θα αναρτηθούν στο microsite του θεσμού με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

  • Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public

Για τρίτη χρονιά θα διακριθεί και το «Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public» που θα ψηφίσουν οι πωλητές βιβλίου των καταστημάτων. Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα υπάρξουν δύο κατηγορίες:
1. Βιβλία όπου συμπεριλαμβάνονται όλα τα βιβλία από τις κατηγορίες Ελληνικό Μυθιστόρημα, Ποίηση & Δοκίμιο, Μελέτη, Βιογραφία, Μαρτυρία.
2. Παιδικά Βιβλία που συμπεριλαμβάνονται όλα τα βιβλία της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Τα αποτελέσματα των βραβείων θα ανακοινωθούν στις 24 Μαΐου σε μια βραδιά αφιερωμένη στο βιβλίο και στους αναγνώστες, με πολλές εμφανίσεις-έκπληξη από τον χώρο του πολιτισμού και του βιβλίου.

entertainment.in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024