Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βικτόρια Χίσλοπ: «Σαν αυστηρή δίαιτα η συγγραφή της ‘Ανατολής’»

Βικτόρια Χίσλοπ: «Σαν αυστηρή δίαιτα η συγγραφή της ‘Ανατολής’»

Μετά από τρία μυθιστορήματα και μια συλλογή διηγημάτων, η κυκλοφορία του τέταρτου μυθιστορήματος της Βικτόρια Χίσλοπ είναι γεγονός. Ο λόγος για την «Ανατολη» που εκτυλίσσεται στην Κύπρο κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής. Το νέο της βιβλίο θα κυκλοφορήσει αύριο, Τετάρτη, από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ. Η συγγραφέας που γνώρισε μεγάλη καταξίωση μέσα από το «Νησί», […]

Μετά από τρία μυθιστορήματα και μια συλλογή διηγημάτων, η κυκλοφορία του τέταρτου μυθιστορήματος της Βικτόρια Χίσλοπ είναι γεγονός. Ο λόγος για την «Ανατολη» που εκτυλίσσεται στην Κύπρο κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής. Το νέο της βιβλίο θα κυκλοφορήσει αύριο, Τετάρτη, από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.
Η συγγραφέας που γνώρισε μεγάλη καταξίωση μέσα από το «Νησί», δεν παραλείπει να εκδηλώνει την αγάπη της προς την Ελλάδα. Την Κύπρο την επισκέφτηκε για πρώτη φορά, λίγο μετά την εισβολή, το 1978.

Η υπόθεση του νέου της βιβλίου περιστρέφεται γύρω από μια ιστορία δύο οικογενειών μεταξύ της ελληνικής δικτατορίας και της τουρκικής απόβασης στην Κύπρο.Ο ανθρώπινος πόνος, ο θρήνος και η περιθωριοποίηση των γυναικών, η προσφυγιά και ο πόλεμος είναι στοιχεία που ξεπηδούν από τις σελίδες της «Ανατολής».

Πηγή έμπνευσης της Χίσλοπ οι αναμνήσεις των ανθρώπων που έζησαν στην Κύπρο. Μέσα από μια ανατρεπτική αστυνομική πλοκή, κατάφερε να «γεννήσει» μια ιστορία αγάπης.

Θέλοντας να χαρακτηρίσει κανείς την «Ανατολή», θα έλεγε πως είναι αποκύημα των μαρτυριών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Το μυθιστόρημα ξεκινά το 1972 και κλείνει με το «βλέμμα» στο σήμερα χαρτογραφώντας τα μεταβατικά στάδια της ζωής των ανθρώπων. Το τέλος αφήνει ανοιχτό ένα «παράθυρο» ελπίδας.

Δεδομένου ότι η Χίσλοπ έχει εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά της για το «καθεστώς» της διχοτόμησης, ενδιαφέρον θα έχει το πώς θα προβάλλει το γεγονός αυτό.

Η συγγραφή της «Ανατολής» δεν ήταν απλή υπόθεση. Η Βικτόρια Χίσλοπ άφησε στην άκρη όποια βιβλία δεν σχετίζονταν με Κύπρο και υποβάλλοντας τον εαυτό τα σε αυστηρή «δίαιτα», επιδόθηκε στη μελέτη θεμάτων που να σχετίζονται με την ιστορία του νησιού, τις διαμάχες και τις διαπραγματεύσεις.

Όπως είχε πει η διάσημη συγγραφέας, τα βιβλία που περιστρέφονταν γύρω από την ιστορία της Κύπρου «είχαν ενδιαφέρον, αλλά η ανάγνωση δεν κυλούσε πάντα εύκολα».

Αναφερομένη τις «θυσίες» της συγγραφής, η Χίσλοπ είχε δηλώσει πως τη στιγμή που τελείωσε να γράφει για την «Ανατολή» ξεκίνησαν ο «διακοπές». «Όλα εκείνα τα βιβλία που με περίμεναν, τα έριξα σε μια βαλίτσα και έφυγα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε πως το πιο διασκεδαστικό όταν τελειώνεις ένα βιβλίο είναι να «διαβάζεις ιστορίες άλλων ανθρώπων».

Ενδιαφέρον θα έχει το πώς θα συγκεράσει η Βικτόρια Χίσλοπ τα ιστορικά γεγονότα με τις ευαίσθητες πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Όπως έχει, μέχρι τώρα, αποδείξει οι μαρτυρίες αποτελούν το αποκούμπι της έμπνευσής της, ενώ καταφέρνει να παντρεύει το μαθησιακό με το ερωτικό.

Eλισάβετ Σταμοπούλου

entertainment.in.gr

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024